Človek proizvede približno stokrat več ogljikovega dioksida kot vsi vulkani na svetu – TOPNEWS.si

Človek proizvede približno stokrat več ogljikovega dioksida kot vsi vulkani na svetu

Človek proizvede približno stokrat več ogljikovega dioksida kot vsi vulkani na svetu

Rezultati 10-letne študije mednarodne skupine znanstvenikov kažejo, da so človeški izpusti ogljikovega dioksida stokrat višji in imajo večji negativni vpliv na globalno segrevanje kot vsi vulkani na svetu skupaj.

Vulkani prispevajo k emisijam ogljikovega dioksida, vendar je njihov delež precej manjši od človeškega. Skupna količina ogljikovega dioksida, ki ga letno oddajajo vulkani, znaša le okoli 0,3 do 0,4 gigatone, kar je majhen delež v primerjavi s 37 gigatonami, ki jih je človeška dejavnost proizvedla samo v letu 2018, kar je približno stokrat manj od izpusta, ki je posledica človekove dejavnosti.

“Podnebni skeptiki pogosto opozarjajo, da je vulkanska aktivnost najverjetneje kriva za onesnažen zrak in najbolj prispeva k izpustom ogljikovega dopksida, a to preprosto ni res,” je dejala Marie Edmonds, profesorica vulkanologije in petrologije na Queens’ College v Cambridgeu.

V seriji raziskav, objavljenih v časniku Elementsu, je skupina 500 znanstvenikov, ki je bila sestavljena kot del skupine Deep Carbon Observatory (COD), podrobno opisala, kako se ogljik shranjuje, izpušča in ponovno absorbira v naravnih procesih ali pa ga ustvarja človek.

Trdijo, da je le 0,2 odstotka zemeljskega ogljika (približno 43.000 gigaton) nad površino oceanov, kopnega in atmosfere, preostanek oziroma več kot 1,85 milijarde gigaton pa je shranjenih v zemeljski skorji, plašču in jedru.

Industrijska civilizacija jemlje svoj davek

COD je z merjenjem prisotnosti določenih izotopov ogljika v vzorcih kamnin ugotovil, da je naš planet sam že več kot 500 milijonov let lahko urejal ravni ogljikovega dioksida, glavnega toplogrednega plina.

Izjema so “motnje” ogljikovega cikla, na primer velikih vulkanskih izbruhov ali vpliva meteoritov, ki so povzročili izumrtje dinozavrov. Znanstveniki ocenjujejo, da je meteorit, ki je ubil tri četrtine življenja na Zemlji, vključno z dinozavri pred 66 milijoni let, povzročil izpuste med 425 in 1400 gigatonami ogljikovega dioksida.

Vpliv industrijske civilizacije zdaj jemlje neprimerljiv davek.

“Količina ogljikovega dioksida, sproščenega v ozračje zaradi človekove dejavnosti v zadnjih desetih do dvanajstih letih, je sorazmerna katastrofalnim spremembam, ki so se zgodile v preteklosti Zemlje,” je dejala Edmondsova.

Meni, da je Zemlja že presegla večje koncentracije ogljikovega dioksida kot danes, vendar je bilo to v času množičnih motenj. Opozarja, da je od takrat minilo več sto tisoč let, ki so bila potrebna za dosego iste ravni.

COMMENTS

Wordpress (0)