(VIDEO) Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin med potniki na krovu strmoglavljenega letala – Preživelih ni – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin med potniki na krovu strmoglavljenega letala – Preživelih ni

(VIDEO) Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin med potniki na krovu strmoglavljenega letala – Preživelih ni

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin je, po poročanju ruskih državnih medijev, naveden med potniki na krovu letala, ki je strmoglavilo severno od Moskve.

Poveljnik ruskih plačancev Jevgenij Prigožin je bil naveden kot potnik zasebnega letala, ki je v sredo strmoglavilo severno od Moskve, je poročala tiskovna agencija TASS, ki se sklicuje na Rosaviatsia, ruski letalski organ.

“Začela se je preiskava nesreče letala Embraer, ki se je danes ponoči zgodila v regiji Tver. Glede na seznam potnikov je med njimi ime in priimek Jevgenija Prigožina,” so sporočili iz Rosaviatsia.

TASS je pred tem poročal, da je deset ljudi umrlo v strmoglavljenju zasebnega letala v ruski regiji Tver severno od Moskve. Na letalu, ki je bilo na poti iz Moskve v Sankt Peterburg, je bilo sedem potnikov in trije člani posadke.

Podatki o letu so pokazali, da je Embraer Legacy, registriran na Prigožina, na križarjenju nad regijo Tver po odhodu z moskovskega letališča, preden se je prenos podatkov o hitrosti in višini ustavil. Reševalci so doslej na prizorišču nesreče našli štiri trupla.

Nesreča se je zgodila nekaj mesecev po tem, ko je Prigožin sprožil neuspeli upor proti ruskemu vojaškemu vodstvu, kar je predstavljalo izziv brez primere avtoriteti ruskega predsednika Vladimirja Putina, preden je bil nenadoma preklican v dogovoru, ki je zahteval, da se Prigožin in njegovi borci preselijo v Belorusijo.

Wagnerjeve sile so bile po ruski invaziji na Ukrajino leta 2022 močno vključene v zavzetje vzhodnoukrajinskih mest Soledar in Bakhmut. Prigožin je nato mesece kritiziral rusko vojaško vodstvo in podporo, ki jo je dajalo njegovim enotam, preden je pozval k oboroženemu uporu.

Vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin se je sicer včeraj, le dan pred nesrečo,  pojavil v svojem prvem video nagovoru po neuspelem uporu v Rusiji, kar nakazuje, da je v Afriki, je poročal britanski BBC, ki pa ni  mogel preveriti, kje je bil video posnet.

Video, objavljen na kanalih Telegram, povezanih s skupino plačancev Wagner, ga prikazuje v bojni opremi,kjer zagotavlja , da skupina dela Afriko “bolj svobodno”. Verjame se, da ima Wagner na tisoče borcev na celini, kjer ima donosne poslovne interese.

Prigožinovi vojaki so nameščeni v državah, vključno z Malijem in Srednjeafriško republiko (CAR), kjer jih skupine za človekove pravice in ZN obtožujejo vojnih zločinov. Združeno kraljestvo je prejšnji mesec uvedlo sankcije proti vodjema Wagnerjevih operacij v Srednjeafriški republiki in ju obtožilo mučenja in ubijanja civilistov.

Wagnerjevce so ZDA tudi obtožile, da so obogateli z nezakonitimi posli z zlatom na celini. V videoposnetku  Prigozhin pravi, da Wagner raziskuje minerale ter se bori proti islamističnim skrajnežem in drugim kriminalcem.

“Delamo. Temperature presegajo 50 stopinj Celzija. Vse je, kot nam je všeč.” Po njegovih besedah Wagner krepi Rusijo na vseh celinah, Afriko pa dela še svobodnejšo: “Pravičnost in sreča. Za Afričane smo poskrbeli, da je življenje ISIS in Al Kaide ter drugih banditov nočna mora.” Skupina še naprej opravlja naloge, ki so ji bile zaupane, in vabi bojevnike, da se pridružijo njihovih vrstam, še pravi Prigožin.

Pravi, da Wagner novači in da bo skupina “še naprej izpolnjevala zadane naloge – obljubili smo, da nam bo uspelo”. Prigožin je bil fotografiran v Sankt Peterburgu med afriško-ruskim vrhom prejšnji mesec, ko se je rokoval z veleposlanikom Freddyjem Mapouko, predsedniškim svetovalcem v Srednjeafriški republiki.

Ob poskusu neuspelega državnega  udara je približno 5000 vojakov Wagnerja prevzelo nadzor nad južnim ruskim mestom Rostov na Donu in se pomaknilo proti Moskvi z navedenim ciljem odstraniti vojaško vodstvo.

Vendar je Prigožin napredovanje ustavil po pogajanjih s Kremljem, v katerih je posredoval beloruski voditelj Aleksander Lukašenko.V skladu z dogovorom o koncu upora so bile obtožbe proti Prigožinu umaknjene in ponudili so mu, da se preseli v Belorusijo.

Med Wagnerjem in ruskim obrambnim ministrstvom je prišlo do zelo javnih prepirov glede vodenja vojne.  Prigožin je večkrat obtožil ministrstvo, da njegovi skupini ni zagotovilo streliva.  Prigožin pravi, da je ustanovil skupino Wagner leta 2014. Bogat poslovnež s kazensko kartoteko, Prigožin je znan kot “Putinov kuhar”, ker je zagotavljal catering za Kremelj. Leta 2014 je Wagner začel podpirati proruske separatistične sile v vzhodni Ukrajini in naj bi Rusiji pomagal pri priključitvi Krima.Pred vojno v Ukrajini je imel Wagner približno 5000 borcev – večinoma veteranov ruskih elitnih polkov in specialnih sil. Vendar je Prigožin lani junija dejal, da je njihovo število od začetka ukrajinske vojne naraslo na 25.000 borcev.

COMMENTS

Wordpress (0)