Vox populi : Janša za las prehitel Goloba, ki je, po oceni vprašanih, odgovoren za sanacijo po poplavah – TOPNEWS.si

Vox populi : Janša za las prehitel Goloba, ki je, po oceni vprašanih, odgovoren za sanacijo po poplavah

Vox populi : Janša za las prehitel Goloba, ki je, po oceni vprašanih, odgovoren za sanacijo po poplavah

Največja opozicijska stranka SDS je v avgustovski raziskavi Vox populi, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla Ninamedia, za 0,2 odstotne točke prehitela vladajočo Gibanje Svoboda. Slednjo bi, če bi bile volitve to nedeljo, volilo 23,7 odstotkov vprašanih (julija 26), opozicijsko SDS pa 23,9 (julija 20,9).

Podpora tretjeuvrščeni na lestvici NSi ostaja enaka kot prejšnji mesec, volilo bi jo 6,8 odstotka volivcev. S tretjega je na četrto mesto padla SD, ki bi jo volilo 6,6 odstotka ljudi (julija 7,6 odstotka). Levici je podpora z julijskih 5,2 odstotka padla na 4,9 odstotka.

Neopredeljenih je 28,8 odstotka volivcev (julija 24,3 odstotka). Na volišča ne bi prišlo 4 odstotke volivcev (julija 6,9 odstotka), druge stranke pa bi volilo 1,3 odstotka volivcev (julija 2,4 odstotka).

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 51,7 odstotka vprašanih, 44,9 odstotka jih meni, da je vlada neuspešna. Neopredeljenih je 3,5 odstotka.

Na prvem mestu lestvice priljubljenosti vztraja predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki ji je podpora sicer padla za 0,19 odstotne točke. Na drugem mestu prav tako vztraja poslanec SDS Anže Logar, na tretjem pa evropska poslanka Ljudmila Novak. Tudi predsednik vlade Robert Golob ostaja na četrtem mestu. Gospodarski minister Matjaž Han pa je na lestvici prehitel predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, uvrstila sta se na peto in šesto mesto. Sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik NSi Matej Tonin, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Deseterico zaključuje poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Predsednik SDS Janez Janša se je uvrstil na 13. mesto, podpora mu je zrasla za 0,34 odstotne točke. Največji padec, na 17. mesto, je zabeležil zdaj že nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Koordinator Levice Luka Mesec je na 19. mestu, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa se je uvrstila na 21. mesto.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo za Dnevnik opravila med 16. in 17. avgustom na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev.

Po mnenju 43,7 odstotka sodelujočih v anketi Dnevnika je za uspeh popoplavne sanacije najbolj odgovorna vlada. Zaradi ekstremnih vremenskih pogojev je zelo zaskrbljenih 56,7 odstotkov vprašanih. Največ vprašanih (57,5 odstotka) je zadnji podaljšan vikend preživelo doma, pri odpravljanju posledic je sodelovalo 24,2 odstotka anketirancev.

Za uspeh protipoplavne sanacije so po mnenju vprašanih poleg vlade odgovorni še prizadeti ljudje (19,3 odstotka), občine (14,2 odstotka), humanitarne organizacije (12 odstotkov). Neopredeljenih je bilo 10,9 odstotka vprašanih.

Za osebno varnost in varnost premoženja pred naravnimi nesrečami je po mnenju 45,3 odstotka vprašanih najbolj odgovoren vsak posameznik. Da je odgovornost deljena, meni 44,6 odstotka vprašanih, 7,9 odstotka vprašanih meni, da je najbolj odgovorna država, 2,3 odstotka pa se do vprašanja ni opredelilo.

Letošnje ujme so prizadele 39,4 odstotka vprašanih ali njihove sorodnike, prijatelje in znance. Da ujme niso prizadele njih ali njihovih znancev, je odgovorilo 60,6 odstotka vprašanih. Pri tem ni večjih razlik med mestom in vasjo. Med anketiranci iz mest je 38,2 odstotka odgovorilo, da so jih ujme prizadele, med anketiranci iz vasi pa jih je tak odgovor podalo 40,1 odstotka. Razlike se pokažejo med regijami, na Koroškem so ujme prizadele 80 odstotkov anketirancev, v savinjski regiji 52,6 odstotka, v osrednjeslovenski pa 51,8 odstotka vprašanih.

Večina vprašanih (56,7 odstotka vprašanih) je zaradi izrednih in ekstremnih vremenskih pojavov, kot so požari, toča, poplave in plazovi, zelo zaskrbljenih. Zaskrbljenih je 23,7 odstotka vprašanih, 11,8 odstotka vprašanih je neodločenih, 6,4 odstotka vprašanih ni zaskrbljenih, le 0,9 odstotka sodelujočih v anketi sploh ni zaskrbljenih. Do vprašanja je bilo neopredeljenih 0,5 odstotka vprašanih.

Pri vprašanju o tem, v kolikšni meri smo kot družba pripravljeni na soočenje z vedno bolj pogostimi naravnimi ujmami, je največ anketirancev neodločenih, in sicer kar 37,5 odstotka. Da nismo pripravljeni na soočanje z vedno bolj pogostimi naravnimi ujmami meni 30,6 odstotka vprašanih, 10,1 odstotka pa jih meni, da na to sploh nismo pripravljeni. Da smo dobro pripravljeni meni 12,5 odstotka sodelujočih, da smo pripravljeni zelo dobro jih meni 7,9 odstotka. Neopredeljenih je bilo 1,5 odstotka anketirancev.

V anketi so sodelujoče spraševal tudi o tem, kako so preživeli zadnji podaljšani vikend, ko je vlada razglasila 14. avgust za dan solidarnosti oz. za dela prost dan. Večina vprašanih (57,5 odstotka) je bila doma. Pri odpravljanju posledic poplave je sodelovalo 24,2 odstotka sodelujočih, na dopustu ali na izletu je bilo 12,6 odstotka vprašanih, v službi pa 7,6 odstotka sodelujočih v anketi.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo za Dnevnik v okviru raziskave Vox populi opravila med 16. in 17. avgustom na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev.

COMMENTS

Wordpress (0)