“You’re blocked on Twitter” (Na Twitterju ste blokirani) samo še zgodovina omrežja X, nekdanjega Twitterja – TOPNEWS.si

“You’re blocked on Twitter” (Na Twitterju ste blokirani) samo še zgodovina omrežja X, nekdanjega Twitterja

“You’re blocked on Twitter” (Na Twitterju ste blokirani) samo še zgodovina omrežja X, nekdanjega Twitterja

Uporabniki družbenega omrežja X ne bodo mogli več blokirati neželenih sledilcev, je napovedal lastnik podjetja Elon Musk, ki se mu zdi funkcija blokiranja nesmiselna. Kot je poročala ameriška televizija CNBC, pa bodo uporabniki po Muskovih zagotovilih sicer lahko še vedno blokirali ljudi, ki jim neposredno pošiljajo sporočila. Številni uporabniki družbenega omrežja X, nekdanjega Twitterja, menijo, da bo sedaj težje odstraniti žaljive objave z njihove strani.

Odkar je Musk lani za 44 milijard dolarjev prevzel Twitter, je podjetje prenovil, odpustil številne zaposlene, ponovno vzpostavil prej prepovedane račune ter nedavno podjetje in platformo preimenoval v X. Za odpravo funkcije blokiranja ni navedel razloga ali časovnega okvira, je pa v petek dejal, da “nima smisla” in da bo funkcija utišanja še vedno na voljo.

Uporabniki so lahko s funkcijo blokiranja poskrbeli, da se sovražne vsebine in nadlegovanje v njihovi časovnici niso prikazovali kot odgovor na njihove objave. Funkcija utišanja posameznemu uporabniku lahko prepreči, da bi videl neželene odzive, vendar jih ne odstrani.

Uporabniki Twitterja že dolgo uporabljajo funkcijo blokiranja, tudi pri bojkotu in preprečevanju prikazovanja oglasov določenih blagovnih znamk ali promotorjev na platformi.

Izvršni direktor podjetja Binance Changpeng Zhao je objavil, da bi moralo podjetje svojo pozornost usmeriti drugam. “X bi moral resnično rešiti težave z boti in neželenimi sporočili, preden odstrani blokade,” je zapisal Zhao, čigar podjetje ima v lasti eno največjih borz kriptovalut na svetu.

Louis Jones iz inštituta Brand Safety je dejal, da je Muskov najnovejši načrt zelo zaskrbljujoč, saj bi lahko uporabnike zasuli z nezaželeno pošto, grožnjami in drugimi škodljivimi vsebinami. Muskov ohlapen pristop k svobodi govora bo verjetno imel dvojni učinek, saj bo ustrahovanje na platformi postalo pogostejše in bo oviralo svobodo govora, je Jones povedal za CNBC.

Odstranitev funkcije blokiranja bi lahko pomenila tudi kršitev splošnih pogojev trgovin, kot sta Applova App Store in Google Play. Obe trgovini imata pogoje, ki določajo, da morajo aplikacije družbenih medijev uporabnikom omogočati, da filtrirajo oziroma odstranijo ali blokirajo nadlegovanje ali ustrahovanje. To lahko pomeni, da X več ne bo mogoče prenesti iz teh trgovin.

Ni jasno ali bodo sedaj vsi blokirani računi samodejno odblokirani.

COMMENTS

Wordpress (0)