(VIDEO) Švarc Pipanova zjutraj na zagovoru pri šefu vlade Golobu, ki zahteva odgovornost vpletenih – Na vladi videna tudi šef Sove Kadivnik in direktor policije Jušić – TOPNEWS.si

(VIDEO) Švarc Pipanova zjutraj na zagovoru pri šefu vlade Golobu, ki zahteva odgovornost vpletenih – Na vladi videna tudi šef Sove Kadivnik in direktor policije Jušić

(VIDEO) Švarc Pipanova zjutraj na zagovoru pri šefu vlade Golobu, ki zahteva odgovornost vpletenih – Na vladi videna tudi šef Sove  Kadivnik in direktor policije Jušić

Kot smo predvidevali je današnji vrh koalicije  minil v znamenju afere povezane z nakupom sodne stavbe. Že pred sejo vlade, ki se je začela z rahlo zamudo sta se sestala predsednik vlade in ministrica Dominika Švarc Pipan- Po naših informacijah je Golob zahteval objektivno in subjektivno odgovornost vpletenih v posel z nakupom nepremičnine. Poročilo Golob pričakuje še danes.

Ni pa jasno kaj to pomeni za ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki je dokaj suvereno zjutraj stopila pred novinarje na Gregorčičevi.  Iz njenih izjav je mogoče sklepati, da ne misli odstopiti in da še vedno brani nakup nepremičnine od Vežnaverja. Afera je padala v  občutljive koalicijska razmerja med SD-jem In Svoboda  kjer odstopi ministrov niso tako samoumevni, čeprav naj bi se ministrica na koncu morala posloviti. Domnevne nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski preverja Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Po neuradnih informacijah naj bi namreč  premier Robert Golob od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan in sekretarja Igorja Šoltesa zahteval poročilo o odgovornosti vseh, ki so sodelovali pri pripravi pogodbe spornega nakupa stavbe na Litijski cesti.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sicer  pred sejo vlade sodnike in tožilce znova pozvala k pogovoru o uresničitvi ustavne odločbe. Z napovedjo stavke tožilcev za 31. januar sicer še ni seznanjena, je dejala. Ob protestu sodnikov in napovedi stavke tožilcev pa je poudarila, da si morajo na obeh straneh prizadevati za umiritev razmer.

“Ponovno, kot že tolikokrat v zadnjih tednih, pozivam in vabim tako sodnike kot tožilce, da pridejo na pogovor z vlado, da se pogovorimo o tem, kaj bi pravzaprav pomenila uresničitev ustavne odločbe, in da najdemo neko skupno rešitev,” je dejala ministrica novinarjem pred današnjo sejo vlade. Po njenem prepričanju je edini odgovor na nastalo situacijo kot vedno konstruktiven pogovor za skupno mizo.

Kot je dodala, se sodniki po njenih navedbah zaenkrat na vabila niso odzivali. “Upam pa, da bodo spregledali, da je edina možnost rešitve situacije socialni dialog, tudi sodniki in tožilci iz tega ne morejo biti izvzeti,” je dejala. Pri tem je še enkrat poudarila, da je ustavno odločbo “treba izvršiti in bo izvršena”, vendar se je treba dogovoriti tudi o načinu in časovnici.

Društvo državnih tožilcev Slovenije je vladi, pristojnima ministrstvoma in drugim organom za 31. januar napovedalo stavko zaradi neuresničitve ustavne odločbe o sodniških plačah, je za STA pojasnil predsednik društva Boštjan Valenčič. Kot je dejal, bodo ta dan opravljali le nujne in prednostne zadeve in zadeve v primerih pred zastaranjem.

Tožilci so se sicer že v preteklih mesecih pridružili zahtevam sodnikov v zvezi z uresničitvijo odločbe ustavnega sodišča, ki je junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke, državnemu zboru pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. Po Valenčičevih pojasnilih se namreč plača državnega tožilca določa enako kot plača sodnika ustreznega naziva oziroma položaja, zato se argumenti iz omenjene ustavne odločbe na področju ureditve sodniških plač v celoti nanašajo tudi na državne tožilce.

Ker ustavna odločba ni bila uresničena, so sodniki in tožilci 4. januarja izvedli enourni protest. Sodniki so nato 10. januarja začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja.

COMMENTS

Wordpress (0)