“Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih” – Matjaž Han o pomoči gospodarstvu s subvencijami in posojili – TOPNEWS.si

“Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih” – Matjaž Han o pomoči gospodarstvu s subvencijami in posojili

“Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih” – Matjaž Han o pomoči gospodarstvu s subvencijami in posojili

 

Vlada bo v ujmah prizadetemu gospodarstvu pomagala z ukrepi prek mehanizma čakanja na delo in z likvidnostnimi posojili ali subvencijami, je po današnjem sestanku s predstavniki gospodarstva povedal gospodarski minister Matjaž Han. “Cilj je, da čim hitreje vzpostavimo gospodarstvo na prizadetih območjih,” je povedal Han.

Direktor družbe BSH Hišni aparati Nazarje, kjer je vodna ujma v petek v nekaj minutah poplavila prostore v višini dveh metrov, Boštjan Gorjup je povedal, da so se dogovorili, da bo vlada omogočila subvencioniranje čakanja na delo. “V družbah z veliko škodo se predlaga 100-odstotno subvencioniranje, v tistih, ki so vezane na poškodovane družbe, pa 80-odstotno,” je v današnji izjavi za medije povedal Han.

“Cilj je financiranje dela v celoti v času, ko proizvodnje stojijo, ter omogočanje likvidnostnih posojil SID banke in podjetniškega sklada glede na velikost podjetja, da prebrodimo približno pol leta,” je dejal Gorjup. Kot je dodal, so se na sestanku, na katerem je bil navzoč tudi minister za delo Luka Mesec, dogovorili za sofinanciranje po obstoječih shemah do 60 odstotkov nakupa nove opreme.

Po Hanovih besedah bodo od vlade skušali čimprej dobiti zeleno luč, da lahko pripravijo konkretne predloge in da lahko o njih čimprej odloča parlament. “Časovnica je sicer zelo vprašljiva, ne bo tako hitra, kot si lahko nekateri predstavljajo, zato je pomembno, da hitro in konkretno sprejmemo ukrepe,” je še dejal Han.

Podjetja pa  škodo po poplavah večinoma še ocenjujejo, nekatera pa so že opozorila, da bo dosegla več deset milijonov evrov. V celoti je med drugim uničena proizvodnja v KLS Ljubno, poplavilo je tudi celotne proizvodne prostore BSH hišni aparati Nazarje. V nekaterih podjetjih na začetek ocenjevanja škode še čakajo, saj so prostori še pod vodo.

Med podjetji, ki so jo v poplavah odnesla najslabše, je družba KLS Ljubno, ki zaposluje okoli 250 ljudi. “Voda se je umaknila, a še vedno smo brez vsega. Vsa proizvodnja je uničena. Čaka nas dolgoletna sanacija, tovarno bomo morali zgraditi tako rekoč na novo,” je za STA dejal direktor in solastnik podjetja Bogomir Strašek.

Vrednost škode na strojih in opremi je po njegovih ocenah med 30 in 50 milijonov evrov, poslovna škoda pa znaša nekajkrat več. “Pri tem mislim izgubo trga, kupcev. Nekaj mesecev namreč ne bomo mogli dobavljati,” je dejal. Opozoril je tudi na posledice prekinitve njihove proizvodnje za celotno avtomobilsko industrijo, saj imajo med dobavitelji istovrstnih izdelkov 17-odstotni delež.

Prostore podjetja že čistijo, pri čemer jim težave povzroča pomanjkanje tehničnih sredstev. Kdaj bi lahko znova zagnali proizvodnjo, je po njegovih ocenah še prezgodaj ugotavljati.

V družbi BSH hišni aparati Nazarje so po poročanju časnika Finance utrpeli za več deset milijonov evrov škode. Proizvodnjo je poplavilo v celoti, do strojev se šele prebijajo.

V mežiškem podjetju Cablexu-M, kjer so prostori povsem uničeni, so po navedbah Financ do nadaljnjega podaljšali kolektivni dopust. Ker še niso mogli začeti čistiti, tudi škode še niso mogli začeti ocenjevati. Najbolj kritične kupce bodo skušali oskrbeti tako, da bodo proizvodnjo vsaj deloma preselili v druge poslovne enote po Sloveniji.

V SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems večje škode po navedbah Financ niso utrpeli, a zaradi velike škode drugod na Koroškem strojev še niso zagnali; to naj bi storili v prihodnjih dneh. Najmanj danes in jutri bodo zaposleni, ki ne morejo priti v službo, delali od doma. Tisti, ki so utrpeli škodo, naj bi prejeli tudi solidarnostno pomoč.

Lek zaposlene na Prevaljah obvešča, da se začetek proizvodnje zamika do nadaljnjega. “Vodje poskušajo vzpostaviti stik z vsakim zaposlenim glede trenutnih dejavnosti. Če stika še niso uspeli vzpostaviti, prosijo zaposlene, da se, če imajo to možnost, sami povežejo z vodjo. Na podlagi ocene razmer bodo zaposleni o začetku proizvodnje pravočasno obveščeni,” so dodali.

V preboldski družbi Bisol, ki med drugim proizvaja fotonapetostne module, so škodo ocenili na 30 milijonov evrov. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo proizvodnja predvidoma prekinjena več mesecev, dobave fotonapetostnih modulov in ostalih solarnih komponent pa bodo do nadaljnjega onemogočene.

“S sanacijo se ukvarjamo že od ranih sobotnih ur, danes poteka tretji dan,” je dejal predsednik uprave Bisol Group Uroš Merc. Sanacija škode v proizvodnih prostorih, ki sicer ne ležijo na poplavnem območju, po njegovih besedah poteka intenzivno, v skladiščnih prostorih pa voda še vedno sega najmanj meter visoko, zato je dostop onemogočen. Delavci so na kolektivnem dopustu, o nadaljnjih ukrepih pa jih bodo še obvestili, so sporočili. Ob tem so opozorili na razsežnost posledic za celotno gospodarstvo in pozvali k takojšnji pomoči v obliki nepovratnih finančnih sredstev.

V poslovni enoti Cinkarne Celje v Mozirju, ki proizvaja praškaste lake in trdne dodatke, je poplavilo del proizvodnih in skladiščne prostore, zato je družba za dobave iz tega obrata razglasila stanje višje sile. Kot so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, gospodarsko škodo na uničenih zalogah surovin in gotovih izdelkov ocenjujejo nad med 510.000 in 620.000 evrov. Ostale škode še ni mogoče oceniti, bo pa predvidoma manjšega obsega.

Danes bodo po pregledu linij in odpravi okvar na nekaj elektromotorjih in črpalkah proizvodnjo poskusili znova zagnati. “Družba do vzpostavitve normalnih razmer ter nadomestitve izgubljenih zalog surovin, embalaže in proizvodov iz navedene poslovne enote ne bo mogla zagotavljati pravočasnosti že dogovorjenih dobav oziroma bodo odpreme količinsko manjše od že potrjenih količin,” so zapisali.Na celjski lokaciji, kjer ima družba večino proizvodnje, škode ni bilo.

V Termah Čatež, kjer so večjo škodo uspeli preprečiti, so danes znova odprli bazene v poletni termalni rivieri. V torek bodo odprli še zimsko, posebne učinke na poletni rivieri, kot so tobogani, valovi in masažni bazeni, pa bodo postopoma odpirali v naslednjih dneh, so sporočili. V Thermani Laško so pojasnili, da imajo nižje ležeče prostore še vedno v celoti poplavljene, zato škode še niso mogli začeti ocenjevati.

V družbi Lotrič Meroslovje iz Selc so jo medtem odnesli brez večje škode. Kot so pojasnili, so v petek sicer ustavili delo in se pripravili na poplave, ki pa njihovega območja niso prizadele. Danes tako nemoteno nadaljujejo delo. Tudi v Domelu v Železnikih po poročanju Financ večje škode niso utrpeli.

 

Sporočilo  ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport objavljamo spodaj v integralu.

“Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport že vse od petka pozorno spremlja stanje v gospodarskih družbah in je takoj vzpostavilo stik z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), Obrtno zbornico Slovenije (OZS), Trgovinsko zbornico Slovenije in Turistično gostinsko zbornico Slovenije. Zaradi poročanj zbornic o obsežni materialni škodi, tako na materialu kot opremi, in onemogočenem ponovnem zagonu proizvodnje, je danes potekal operativni sestanek z omenjenimi predstavniki gospodarstva, Civilne zaščite Republike Slovenije, Ministrstva za obrambo in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Gospodarstvu bo na voljo hitra in učinkovita pomoč

Na ministrstvu stremimo k čimprejšnji izvedbi obnove in povrnitvi škode upravičencem iz gospodarstva, da se bo lahko poslovanje podjetij čimprej normaliziralo in se bodo ohranila delovna mesta.

Minister Matjaž Han je po zaključku sestanka poudaril: »Pomembno je, da hitro sprejmemo konkretne ukrepe, zato sem vesel, da je bil danes na sestanku tudi minister za delo Luka Mesec. V tem trenutku je res pomembno, da poslušamo gospodarstvenike. Mislim, da smo se danes zelo dobro, vsaj v osnovi dogovorili, kaj lahko takoj naredimo že v tem in naslednjem tednu.«

Po sestanku z vsemi predstavniki gospodarstva in pristojnimi ministrstvi bo ministrstvo oblikovalo konkretne rešitve.

Trenutno sta najpomembnejša cilja ohranitev delovnih mest in ukrepi za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Kot je poudaril minister Han: »Ukrepi bodo šli predvsem v smeri ohranjanja zaposlitev preko mehanizma čakanja na delo. Ukrep, ki je ta hip zelo pomemben za gospodarstvo, je zagotavljanje likvidnosti. Dogovorili smo se tudi to, na kakšen način ga lahko izpeljemo. Prav tako smo se pogovarjali, na kakšen način bi lahko sofinancirali in subvencionirali gospodarstvo. Te ukrepe bo morala potrditi Vlada RS nato pa jih bomo takoj posredovali v obravnavo v Državni zbor. V tem trenutku točno vemo, kaj bomo v vsaki fazi naredili.« Ob tem je napovedal, da ko bosta ta dva najpomembnejša ukrepa realizirana, bodo sledili še naslednji ukrepi.

Član OZS in direktor podjetja BSH Nazarje Boštjan Gorjup je v imenu gospodarstva glede ukrepov povedal: »Danes smo dobili obljubljeno tisto, po kar smo resnično prišli,« in dodal »zavedamo se, da vse ne bo šlo čez noč, želimo pa si čim prej vzpostaviti poslovanje, da bodo ljudje dobivali plače.«

To pa je vsekakor cilj tudi gospodarskega ministrstva. Prvi ukrep je namenjen ohranitvi delovnih mest s subvencioniranjem čakanja na delo v podjetjih s prizadetih območij ali njihovih dobaviteljih. Ta ukrep že pripravlja MDDSZ. Z interventno zakonodajo in Zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč bodo uveljavljeni ukrepov za hitro financiranje likvidnosti podjetij preko Slovenskega podjetniškega sklada in SID Banke, ministrstvo pa že pripravlja tudi povračila nastale škode na strojih, opremi, zalogah in izpadu prihodka v višini vsaj 60% upravičenih stroškov, da bo prizadetim podjetjem čim hitreje izplačan tudi pomoč.

Po prvih ocenah škoda v gospodarstvu velika

Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtna zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije in Turistično gostinska zbornica Slovenije poročajo o ogromni škodi na materialu in opremi. V tem trenutku potrebujejo gospodarski subjekti na prizadetih območjih predvsem pomoč gradbenih strojev za odstranjevanje posledic poplav. Po umiritvi razmer bodo potrebovali ukrepe, s katerimi bodo lahko omilili posledice poplav. Poleg neposredne škode v podjetjih bo dodatne težave pri poslovanju in logistiki povzročila uničena cestna infrastruktura.

Gospodarska zbornica Slovenije je ministrstvo obvestila, da je vzpostavila model poročanja o škodi in, da so navezali stik s prizadetimi podjetji, vendar jih večina rešuje podjetja pred še večjo škodo in se zato mnogi še niso odzvali na vprašanja o višini škode, nekateri pa zaradi izpada elektrike, neprevoznih cest in porušenih mostov sploh nimajo dostopa do lokacij podjetij. Podjetja so v zelo različnih situacijah (poplavljeni prostori, razmočena oprema, uničeni stroji), za oceno škode pa je po ocenah GZS še preuranjeno. Podjetja opozarjajo, da je najnujnejše, da se čim prej vzpostavijo prometne povezave, pontonski mostovi in podobno.

Obrtna zbornica Slovenije poroča, da je stanje najhujše v Ravnah na Koroškem, Črni na Koroškem, Slovenj Gradcu, Kamniku, Mozirju, Celju, Laškem, Škofji Loki, kjer je prizadetih približno 3000 do 3500 majhnih in srednje velikih podjetij.

Trgovinska zbornica Slovenije poroča, da so zaradi različnih razlogov (poplavljenost trgovinskih objektov, skladišč, poplava cest in onemogočena logistika, izpadi električne energije in nezmožnost prihoda zaposlenih na delo) izven obratovanja 4 večji trgovski objekti, 60 srednjih objektov in 90 manjših objektov. Škodo na objektih še ocenjujejo, bo pa ta zajemala tudi uničeno blago, ki ne bo več primerno za prodajo.

Turistično gostinska zbornica Slovenije še ni uspela pridobiti grobe ocene škode, poudarjajo pa, da se v turistično zelo intenzivnem delu države izgublja najboljši del sezone. Ocenjujejo, da bo poslovna škoda izjemna, saj slovenski turizem avgusta praviloma ustvari približno 500 milijonov evrov prihodkov. Izpad bo velik zaradi evakuacij in predčasnih odhodov gostov, odpovedi že potrjenih rezervacij v naslednjih dneh, uničene infrastrukture ali otežene dostopnosti in izpada prihoda novih gostov v prihodnjih tednih.

Škoda je nastala tudi na športni infrastrukturi, za popravilo katere bo prav tako treba načrtovati ustrezne ukrepe.

Slovensko gospodarstvo enotno ponudilo svojo pomoč na prizadetih območjih

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pa se želi ob tej priložnosti še zahvaliti vsem podjetjem, hotelirjem, gostincem in drugim organizacijam in posameznikom, ki so v teh dneh brezplačno ponudili prizadetim stroje, opremo in storitve, namestitve ali prehrane za reševalne ekipe.

Ministrstvo je namreč zaradi perečega stanja takoj v petek zjutraj vzpostavilo stik s poveljnikom Civilne zaščite in mu na podlagi informacij o pomanjkanju opreme za odstranjevanje posledic poplav, s pomočjo GZS in OZS, posredovalo podatke o podjetjih, ki razpolagajo z ustrezno mehanizacijo in so pripravljena priskočiti na pomoč pri intervencijah in omejevanju škode zaradi obsežnih poplav. V pripravljenosti je tudi Zavod za blagovne rezerve, ki bo v primeru, če bo za to podan ustrezen predlog, sprostil blago iz blagovnih rezerv. Mnogi hotelirji so ponudili svoje namestitvene kapacitete, ki jih je Civilna zaščita vključila v sistem zagotavljanja začasnih namestitev tam, kjer so se pokazale potrebe.

Trgovinska zbornica Slovenije si prizadeva za čimprejšnjo vzpostavitev nemotene oskrbe prebivalstva. V času intervencije po poplavah bodo na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč trgovine z živili, tehničnim blagom ali otroško opremo lahko odprte tudi ob nedeljah in praznikih. Dopuščeno je tudi podaljšanje časa odprtja med tednom, ki pa ga bodo trgovine določile same”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)