(VIDEO) “Specialni sponzor oddaje “Petkovih propagandnih sporočil” (Jaše Jenulla) je Fides” – Glas ljudstva vs. Fides – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Specialni sponzor oddaje “Petkovih propagandnih sporočil” (Jaše Jenulla) je Fides” – Glas ljudstva vs. Fides

(VIDEO) “Specialni sponzor oddaje “Petkovih propagandnih sporočil” (Jaše Jenulla) je Fides” – Glas ljudstva vs. Fides

“Petkov propagandna poročila imajo specialnega sponzorja. Specialni sponzor oddaje današnje je sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Fides se je odločil, da bo sponzoriral to oddajo in ker smo pač v petkovih propagandnih poročilih očitno in povsem jasno propagandni smo se odločili da bomo sprejeli njihovo ponudbo. Tako, d z vami danes doktor Jaša Jenull. Predvsem so bili v sindikatu zelo zaskrbljeni glede slabe publicitete in so me prosili, če bi lahko v imenu, tako, da se postavim v vlogo zdravnika in poskušam te njihove težave, to težko situacijo v kateri so se znašli, da jo probam nekako predstaviti širši javnosti…,” je v daljšem videu sporočilu zdravnikom pred današnjo stavko na Facebooku “priskočil na pomoč” Jaša Jenull.

Zdravniki in zobozdravniki bodo  namreč danes zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov opozorilno stavkali. Stavka bo v javnem zdravstvu trajala od 7. do 21. ure, delo bo potekalo v okrnjeni obliki, dopoldne pa bodo izpeljali tudi zbore stavkajočih zdravnikov, na katerih bodo predstavili svoje zahteve. Stavko pacientov pa je za danes napovedala tudi Civilna iniciativa Glas ljudstva. Stavka bo ob 18. uri na Prešernovem trgu.

 

Na protest pacientov so Jenullovi povabili tudi predstavnike Fidesa, ki pa so sinoči na tiskovni konferenci povabilo prijazno zavrnili z besedami: “Ne vidim razloga, mislim, da smo precej kontradiktorni v izjavh in v načrtih in v planih. Mi smo resna inštitucija, poglobljeno delamo, za sabo imamo stroko, tako, da lahko nam pacienti verjamejo, da delamo prav”.

V času stavke bodo v zdravstvu opravljali zgolj storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt, le za nosečnice, otroke in starejše bodo opravljali tudi nenujne storitve. Za večino zdravstvenih storitev bo sicer veljal enak razpored kot ob praznikih.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fidesu so v ponedeljek do večera čakali na morebitni odziv vladne strani, ki po besedah predsednika Fidesa Damjana Polha “v letu in pol ni naredila prav nič za to, da bi javni zdravstveni sistem imel neko perspektivo v tej državi”. V Fidesu poudarjajo, da lahko konflikt rešijo le z dialogom, ki pa ga z vladne strani ni.

Vlada je v ponedeljek pozno zvečer na dopisni seji le imenovala pogajalsko skupino, ki jo vodi višji sekretar na ministrstvu za javno upravo Mirko Stopar. A v Fidesu so že pojasnili, da zgolj začetek pogajanj ne bo dovolj, da bi odpovedali nadaljevanje stavke, ki naj bi trajala od 15. januarja do preklica.

Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in ostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Civilna iniciativa Glas ljudstva, ki se z zdravniško stavko ne strinja, pa bo popoldne v središču Ljubljane pripravila drugo t.i. opozorilno stavko pacientov. Predstavnik iniciative Dušan Keber je odločitev zdravnikov in zobozdravnikov za stavko označil kot neutemeljeno in neetično, saj so se ob vseh ugodnostih, ki so jih izpogajali v preteklosti, čakalne dobe podaljšale.

Glas ljudstva pa sporoča, da “stavka pacientov” naš odgovor na napovedano stavko sindikata Fides, katere edini cilj je izločitev zdravnikov iz javnega plačnega sistema in zvišanje plač starejšim zdravnikov, ki zase celo zahtevajo čisto nov plačni razred (višji od predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča). Vse to čeprav se je povprečna plača zdravnikom v letu 2023 rekordno dvignila za kar 1000 evrov, medtem ko so se čakalne vrste podaljšale, število oseb brez zdravnika pa povečalo!”. Sporočilo objavljamo spodaj v integralu.

“V torek, 9. januarja, bomo v okviru iniciative Glas ljudstva ob 18.00 na Prešernovem trgu v Ljubljani izvedli drugo opozorilno stavko pacientov!

Kot pred enim letom bo “stavka pacientov” naš odgovor na napovedano stavko sindikata Fides, katere edini cilj je izločitev zdravnikov iz javnega plačnega sistema in zvišanje plač starejšim zdravnikov, ki zase celo zahtevajo čisto nov plačni razred (višji od predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča). Vse to čeprav se je povprečna plača zdravnikom v letu 2023 rekordno dvignila za kar 1000 evrov, medtem ko so se čakalne vrste podaljšale, število oseb brez zdravnika pa povečalo!

Očitno je, da dvig plač ne bo rešil nobenega izmed problemov zavarovancev in da poskuša majhna skupinica na čelu sindikata Fides pacientke in paciente znova uporabiti kot talce pri političnem izsiljevanju vlade, na kar ne pristajamo! Kot že vedno doslej cilj Fidesove stavke ni nikakršna skrb za paciente in pacientke, ampak zgolj politična destabilizacija vlade in dvig plač prav tistim zdravnikov, ki že zdaj vsak mesec zasedajo vsaj 40 mest na lestvici 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev, zato smo prepričani, da je njihova napovedana stavka neutemeljena, nelegitimna in neetična.

Zato je nujno, da se ponovno zasliši glas ljudstva – glas pacientk in pacientov, ki se soočajo z nedopustnimi čakalnimi dobami ali pa sploh ne pridejo do zdravniške obravnave. Na opozorilni stavki pacientk in pacientov bomo izpostavili najbolj akutne težave v slovenskem zdravstvu, tudi skozi osebne zgodbe pacientk in pacientov.

Ob predstavitvi pričevanj bodo z nami tudi: Dr. Mateja Kožuh Novak, Matjaž Hanžek, Vinko Möderndorfer, Andrej Rozman Roza, Jani Kovačič in drugi. Z nami pa bo solidaren tudi največji slovenski pesnik – v času opozorilne stavke bomo Prešernov spomenik simbolično preobrazili v “spomenik čakajočemu pacientu”!

Javno pozivamo tudi vse zdravnike in zdravnice ter druge zaposlene v javnem zdravstvu, da se distancirajo od sindikata Fides, ki s svojim delovanjem škodi ugledu zdravniškega poklica, in da z udeležbo na naši stavki javno izkažejo svojo etično držo ter skrb za dobrobit svojih so-državljank in so-državljanov.

Ne smemo dopustiti, da skupina grabežljivih posameznic in posameznikov še naprej ruši javni zdravstveni sistem, ki je temelj socialne države, za lastne dobičke! Zahtevamo javno zdravstvo, v katerem bodo končno na prvem mestu potrebe pacientk in pacietnov!

Vse prebivalce in prebivalke Slovenije, zdrave in bolne, vabimo, da stavko podprejo in se je, če imajo možnost, tudi sami udeležijo.

Medije prosimo, da o opozorilni stavki pacientk in pacientov pravočasno obvestijo javnost, saj se javni zdravstveni sistem in njegovo dobro delovanje tiče prav vsakega izmed nas.

Seveda bomo na stavki posebej veseli vaše prisotnosti in čim bolj obširnega poročanja.

 

Z lepimi pozdravi,

Inicativa Glas ljudstva

COMMENTS

Wordpress (0)