“Vračanje v Jugoslavijo na polni črti. Bo pač treba ponoviti vajo” – Janeza Janšo “vznemiril” predlog, da se opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku razširi še na “povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti” – TOPNEWS.si

“Vračanje v Jugoslavijo na polni črti. Bo pač treba ponoviti vajo” – Janeza Janšo “vznemiril” predlog, da se opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku razširi še na “povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti”

“Vračanje v Jugoslavijo na polni črti. Bo pač treba ponoviti vajo” – Janeza Janšo “vznemiril” predlog, da se opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku razširi še na “povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti”

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je včeraj  vladi predal57 priporočil vladi za obvladovanje sovražnega govora, ki so jih predstavili na novinarski konferenci. Pri pripravi priporočil je sodelovalo 40 strokovnjakov in organizacij, nanašajo pa se na področja šolstva, preventive, spleta, medijev in kaznovalno-pravnega odziva. Opozicijo, predvsem Janeza Janšo  je vsaj sodeč po odzivu na družbenem omrežju Twitter najbolj vznemiril opis sovražnega govora oziroma sprememba  kazensko pravnega  zakonika.

Pravnica Katarina Bervar Sternad je namreč predstavila priporočila glede kaznovalno-pravnega odziva. Opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku bi razširili še na povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti. Prav tako bi bilo nekatere primere sovražnega govora primerneje naslavljati v prekrškovnih postopkih, je dejala. Policija pa bi po njenih besedah morala izvajati učinkovitejšo pomoč žrtvam.

https://twitter.com/Nacvrckan/status/1681765593949634560

Po svoji vsebini bi sicer definicija spremembe opis sovražnega govora v kazenskem zakoniku, ki bi bi razširili še na povzročitev vznemirjenja, oziroma zgražanja v javnosti.bil še najbližje 133. členu Kazenskega zakonika Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Kot smo  preverjali sodno prakso oziroma zakonodajo iz bivše SFRJ je tako imenovano vznemirjanje občanov bilo v ZKP -ju takrat še Socialistične republike Slovenije med pripornimi razlogi. V KZ nekdanje države eksplicitno take formulacije ni bilo, je pa bilo  “širjenje vznemirljivih vesti” kaznivo dejanje v kraljevini Jugoslaviji.

COMMENTS

Wordpress (0)