(VIDEO) Zoran Milanović Andreja Plenkovića obtožil političnega napada na ustavo, njegovo stranko HDZ pa, da si želi prevzeti nadzor nad hrvaško vojaško varnostno-obveščevalno službo (VSOA) – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zoran Milanović Andreja Plenkovića obtožil političnega napada na ustavo, njegovo stranko HDZ pa, da si želi prevzeti nadzor nad hrvaško vojaško varnostno-obveščevalno službo (VSOA)

(VIDEO) Zoran Milanović Andreja Plenkovića obtožil političnega napada na ustavo, njegovo stranko HDZ pa, da si želi prevzeti nadzor nad hrvaško vojaško varnostno-obveščevalno službo (VSOA)

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v današnjem večernem nagovoru premierja Andreja Plenkovića obtožil političnega napada na ustavo, njegovo stranko HDZ pa, da si želi prevzeti nadzor nad hrvaško vojaško varnostno-obveščevalno službo (VSOA). Politika sta namreč že več dni v sporu glede imenovanja novega direktorja omenjene službe.

Novega direktorja VSOA po hrvaški zakonodaji morata imenovati predsednik republike in predsednik vlade na predlog obrambnega ministra. Trenutni direktor VSOA Ivica Kinder je konec lanskega leta odstopil s položaja zaradi finančnih malverzacij, mandat pa se mu bo iztekel 10. julija.

Obrambni minister Mario Banožić je za njegovega naslednika predlagal generala Mija Validžića, vendar Milanović ne želi podpisati njegovega imenovanja, kar je napovedal na torkovi izredni novinarski konferenci. Plenkovića je tudi povabil na sestanek, na katerem bi se uskladila glede kandidata, vendar je premier vabilo zavrnil.

V današnjem televizijskem nagovoru je Milanović Plenkovića obtožil političnega napada na ustavo. Po njegovih besedah namreč hrvaška vlada pripravlja protiustavno rešitev, po kateri bi začasnega vodjo omenjene agencije imenoval in razreševal minister za obrambo, saj bi VSOA prenesli pod direktno upravljanje obrambnega ministrstva, poroča spletni portal Index.hr.

“Želim biti jasen: gre za politični napad Andreja Plenkovića na ustavni red in demokracijo, ki Hrvaško vrača v obdobje, ko so bile obveščevalne službe pod neposrednim nadzorom vladajoče stranke,” je dejal Milanović v kratkem nagovoru in dodal, da hrvaškemu premierju ne bo dovolil politizacije VSOA.

Vlado je pozval, naj VSOA ne prenese pod upravljanje obrambnega ministrstva, in napovedal, da se bo v nasprotnem primoran odzvati “v skladu s svojimi pooblastili”. “Namesto usklajevanja smo bili priča izsiljevanju predsednika vlade, ki je preko ministra za obrambo samostojno predlagal kandidata, od mene pa zahteva, da ga sprejmem,” je še dejal Milanović.

COMMENTS

Wordpress (0)