“Tour de France 2023” se po peti noči nemirov počasi zaključuje – “Minulo noč smo dosegli mejnik groze in sramote,” je na Twitterju zapisal župan Vincent Jeanbrun, potem, ko so protestniki napadli njegovo hišo – TOPNEWS.si

“Tour de France 2023” se po peti noči nemirov počasi zaključuje – “Minulo noč smo dosegli mejnik groze in sramote,” je na Twitterju zapisal župan Vincent Jeanbrun, potem, ko so protestniki napadli njegovo hišo

“Tour de France 2023” se po peti noči nemirov počasi zaključuje – “Minulo noč smo dosegli mejnik groze in sramote,” je na Twitterju zapisal  župan Vincent Jeanbrun, potem, ko so protestniki napadli njegovo hišo

V več francoskih mestih so se peto noč zapored nadaljevali nemiri, ki so izbruhnili po smrti 17-letnika, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Čeprav so zaradi vandalizma in nasilja po zadnjih podatkih aretirali 719 ljudi, je noč po oceni francoskih oblasti minila mirneje od prejšnjih, poročajo tuje tiskovne agencije.

O večjih nemirih so med drugim poročali iz Pariza, Marseilla in Lyona, kjer je prišlo do izgredov, ropanja in gmotne škode. O spopadih med protestniki in policijo so poročali tudi iz Strasbourga in Nice. Najhuje je bilo v Marseillu, kjer so policisti proti protestnikom uporabili solzivec. V Parizu in okolici je bilo medtem veliko mirneje kot v prejšnjih nočeh.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1675293227585269762

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1675345716665884672

Francosko notranje ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dopoldne sporočilo, da so v nemirih aretirali 719 ljudi. Nekaj ur pred tem je ministrstvo navedlo, da so prijeli 486 ljudi, in poudarili, da je noč minila znatno mirneje kot prejšnja, ko so aretirali okoli 1300 udeležencev izgredov.

https://twitter.com/NatGarstecka/status/1675557526660608001

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je danes poudaril, da je bila minula noč mirnejša zaradi odločnega ukrepanja policistov. Po navedbah predsednice francoske vlade Elisabeth Borne so na ulice mest po vsej Franciji napotili 45.000 policistov, tako kot v noči na soboto. “Spričo nasilja so pokazali zgleden pogum,” je zapisala na Twitterju.

Župan mesta L’Hay-les-Roses južno od Pariza je davi sporočil, da so se v njegovo hišo ponoči zaleteli neznanci z avtomobilom, ki so ga nato zažgali. Povedal je še, da sta bila v incidentu ranjena njegova soproga in eden od otrok, medtem ko sta skušala pobegniti. “Minulo noč smo dosegli mejnik groze in sramote,” je na Twitterju še poudaril župan Vincent Jeanbrun in dejanje označil za strahopeten poskus umora.

Župana je danes obiskala premierka Borne in mu izrekla podporo. Dejala je, da jo je napad šokiral, in pozvala h kaznovanju odgovornih. “Nobeno nasilje ne bo ostalo nekaznovano,” je zatrdila.

Združenje francoskih županov pa je župane in državljane pozvalo, naj se v podporo napadenemu županu v ponedeljek ob 12. uri zberejo pred mestnimi hišami po vsej državi. Predsednik zdrženja David Lisnard, je za AFP povedal, da je bilo od tarka tarča napadov 150 mestnih hiš ali občinskih stavb.

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je zaradi nemirov odpovedal državniški obisk v Nemčiji, je za drevi sklical srečanje s člani vlade glede izgredov. Kot so sporočili iz Elizejske palače, se bodo srečanja, ki se bo začelo ob 19.30, udeležili premierka Borne, notranji minister Darmanin in minister za pravosodje Eric Dupond-Moretti.

Nemiri so se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v soboto razširili tudi v sosednjo Švico. V mestu Lausanne se je po navedbah policije na shodu v odziv na dogajanje v Franciji zbralo več kot sto mladih, v izgredih pa so poškodovali več trgovin. Policisti so aretirali sedem ljudi, med njimi šest mladoletnikov.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Nemiri so izbruhnili po vsej Franciji, razširili pa so se tudi v sosednjo Belgijo, od koder so poročali o novih protestih. Policija je v soboto zvečer v Bruslju zaradi “motenja javnega reda” pridržala 35 ljudi, od tega 31 mladoletnikov, ki so jih kasneje izpustili, poroča belgijska tiskovna agencija Belga

COMMENTS

Wordpress (0)