Kaos: Francoski protestniki prisegajo na Nike in Zaro, pri živilih niso izbirčni, dober tudi Lidl – Macron krivdo za nemire po vsej državi pripisuje družbenim medijem in video igram – TOPNEWS.si

Kaos: Francoski protestniki prisegajo na Nike in Zaro, pri živilih niso izbirčni, dober tudi Lidl – Macron krivdo za nemire po vsej državi pripisuje družbenim medijem in video igram

Kaos: Francoski protestniki prisegajo na Nike in Zaro, pri živilih niso izbirčni, dober tudi Lidl –  Macron krivdo za nemire po vsej državi pripisuje družbenim medijem in video igram

Francosko notranje ministrstvo je danes na celotno državo razširilo prepoved avtobusnega in tramvajskega prevoza po 21. uri ter prepovedalo prodajo pirotehničnih izdelkov in vnetljivih tekočin. Pogreb 17-letnika, čigar smrt je sprožila nasilne proteste po državi, bo potekal v soboto, je naznanil župan pariškega predmestja Nanterre Patrick Jarry.

Francija je v težavah. Obseg teh nemirov se seli na neznano ozemlje. Če bi prišlo do množičnega upora, bi ga celo njihova vojska težko zajezila. Ali se je v Franciji začela nova #revolucija in ali bo WEF #Macron ostal miren ali pa bo ‘izgubil glavo’ – Skoraj 500 javnih zgradb je zgorelo. – 667 ljudi aretiranih. – Ranjenih 249 policistov in žandarjev. – Napotenih 40.000 policistov in žandarjev, vključno z Racijo, BRI in GIGN – stopnja nasilja višja od nemirov leta 2005 po podatkih notranjega ministrstva.

https://twitter.com/ClownWorld_/status/1674758793782235137

Potem ko je predsednik države Emmanuel Macron po koncu kriznega sestanka vlade napovedal, da bodo “za boj proti nemirom uporabili dodatna sredstva”, je premierka Elisabeth Borne pojasnila, da bodo poleg že razporejenih okoli 40.000 policistov proti izgrednikom uporabili tudi oklepna vozila.

Iz njenega urada so prav tako sporočili, da bodo “glede na trenutne razmere odpovedane nekatere prireditve, ki zahtevajo osebje in bi lahko ogrozile javni red”. Zaradi tega sta že bila odpovedana dva koncerta priljubljene pevke Mylene Farmer, načrtovana za danes in soboto na stadionu Stade de France severno od središča Pariza.

Na nemire v državi so se odzvali tudi organizatorji kolesarske dirke Tour de France, ki so sporočili, da so v stalnem stiku s francoskimi oblasti in so se pripravljeni prilagoditi razmeram v Franciji.

Mati ustreljenega najstnika je v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki ga je francosko tožilstvo v četrtek obtožilo uboja, “videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZN so sporočili, da se mora Francija v luči smrti najstnika alžirsko-maroškega porekla soočiti z vprašanjem rasizma v policijskih vrstah. “To je trenutek, ko se mora država resno lotiti globokih vprašanj rasizma in diskriminacije pri kazenskem pregonu,” je dejala tiskovna predstavnica urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Ravina Shamdasani.

Obtožbe ZN so v Franciji že zavrnili kot popolnoma neutemeljene. “Policija je v Franciji podvržena takšnemu notranjemu, zunanjemu in sodnemu nadzoru, kot ga imajo le redke države. Francija in njene policijske sile se odločno borijo proti rasizmu in vsem oblikam diskriminacije,” je sporočilo zunanje ministrstvo.

Glavna francoska policijska sindikata sta medtem izjavila, da so policisti trenutno v vojni. “Spričo teh divjih hord ni več dovolj pozivati k miru, treba ga je vsiliti,” sta dodala. Hkrati pa sindikata opozarjata, da bi policisti v prihodnosti morali biti deležni večje pravne zaščite.

Na najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M., je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med prometno kontrolo. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Francosko tožilstvo je v četrtek policista, ki je ustrelil in ubil 17-letnika, obtožilo uboja. Shodi v več francoskih mestih pa se kljub temu nadaljujejo. Več držav, vključno z Veliko Britanijo in Avstrijo, je že opozorilo svoje državljane pred potovanjem v Pariz.

Po najnovejših uradnih podatkih je policija aretirala 875 ljudi, 249 policistov pa je bilo ranjenih. Med protesti naj bi škoda nastala na 492 objektih, protestniki naj bi sprožili 3880 požarov ter zažgali 2000 vozil. Prav tako so oropali več trgovin. Na udaru so bile trgovine Nike in Zara, pri živilih pa niso bili izbirčni, saj so izropali trgovino Lidl.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes predstavil ukrepe za zajezitev nemirov v državi, ki so izbruhnili po umoru 17-letnika. Napovedal je, da bodo razporedili več policistov, starše pa je pozval, naj otrok v času protestov ne spuščajo na ulice, saj je bila približno tretjina aretiranih v treh nočeh nemirov mladostnikov.

Macron kljub izgredom in pozivom desnice ni razglasil izrednih razmer, temveč je poskušal najti ravnovesje med političnim pritiskom, ki zahteva oster odziv države, in strahovi, da bi lahko ta še okrepil proteste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V svojem govoru se je oprl na starše in jih pozval, naj svojih otrok v času protestov ne spuščajo na ulice. “Starši so odgovorni, da otroke zadržijo doma. Ni naloga države, da ukrepa namesto njih,” je izjavil po koncu kriznega sestanka vlade.

Napovedal je, da bo notranje ministrstvo “za boj proti nemirom uporabilo dodatna sredstva”, pri čemer pa ni navedel, koliko dodatnih policistov bo vpoklicanih. Po vsej državi je bilo sicer doslej razporejenih okoli 40.000 policistov.

Prav tako je opozoril, da je v nekaterih krogih prišlo do nesprejemljivega izkoriščanja smrti mladostnika za upravičevanje nasilja. Za nemire v zadnjih dneh pa je obtožil tudi družbena omrežja in pri tem zahteval odstranitev najobčutljivejših vsebin o nemirih.

“Družbena omrežja igrajo pomembno vlogo v dogodkih zadnjih dni. Videli smo, da so služila kot točka za organizacijo nasilnih protestov,” je dejal in opozoril, da bi mladostniki lahko posnemali nasilje, ki ga vidijo na družbenih omrežjih. “Dobiš vtis, da nekateri od njih na ulici podoživljajo videoigrice, ki so jih omamile,” je še dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)