Evropske volitve: Kdo bo “spitzenkandidat” NSi? Lojze Peterle vs. Ljudmila Novak – L. Peterle se je že “dal na razpolago stranki” – TOPNEWS.si

Evropske volitve: Kdo bo “spitzenkandidat” NSi? Lojze Peterle vs. Ljudmila Novak – L. Peterle se je že “dal na razpolago stranki”

Evropske volitve: Kdo bo “spitzenkandidat” NSi? Lojze Peterle vs. Ljudmila Novak – L. Peterle se je že “dal na razpolago stranki”

Čeprav se v strankah ukvarjajo večinoma z lokalnimi volitvami, pa se je že začel znotraj strankarski boj za volitve v evropski parlament, predvsem na prvih mestih oziroma nosilcih liste. Lojze Peterle ali Ljudmila Novak: kdo bo prvi na listi NSi za volitve v evropski parlament, to je zdaj vprašanje pri NSi.

Čeprav naj bi bila Ljudmili Novak ob odstopu s položaja predsednice NSi obljubljena podpora stranke za nosilko liste na evropskih volitvah prihodnje leto, tudi evropski poslanec Lojze Peterle pričakuje podporo stranke za nosilca liste. Ljudmila Novak je pred kratkim za revijo reporter dejala, da so se v stranki “pogovarjali o različnih opcijah,” in dodala, da je “njena kandidatura za evropsko poslanko možna, vendar, da je to odvisno od ustreznega dogovora v stranki, pa tudi od njene odločitve in zdravja”.

Peterle se je pred novinarji včeraj pošalil, da je dobil od žene zagotovilo, da bo tudi v primeru, če dobi še en četrti mandat “minil brez ločitve”.

V družini torej ima podporo, glede stranke pa je dejal, “zdaj v stranki je tako, jaz zastopam kriterij uspeha oziroma rezultata. Če bo stranki za dober rezultat, me bodo postavili na prvo mesto, če bodo pa kakšni drugi interesi, bo pa drugače. Če jih zanima rezultat, sem na razpolago, kot sem že povedal in sem celo dobil neka zagotovila, ampak ne… Ker mene ne zanimajo statusi in niti ne starosta, ker v evropskem parlamentu je precej stalnih evroposlancev.

Na naše ugotovitve, da se precej špekulira, ali bo Lojze Peterle na evropskih volitvah zopet nosilec liste v NSi in kako potekajo pogovori okoli tega, je Peterle dejal: “Torej vodstvu stranke je jasno, da sem na razpolago, če želi, da vodim listo ponovno. Prepričan sem, da lahko, kot se je to dogajalo že trikrat, zagotovim največ glasov stranki. Če bo stranka sledila kriteriju rezultata oziroma uspešnosti, potem je jasno, kako bo šlo. Če bi pa prišlo do drugih kriterijev, so lahko odločitve tudi drugačne. Torej mene ne zanimajo statusi, mene zanima rezultat NSi in zelo pomembno bo, kaj bo tisti, ki bo izvoljen, upam, da jih bo več, zastopal v Bruslju oziroma v evropskem parlamentu, ker se nam bliža politični obrat z evropskimi volitvami, kakršnega v zgodovini evropske zveze še ni bilo”.

Glede ponovnega skupnega nastopa na volitvah v evropski parlament s Slovensko ljudsko stranko, pa je Peterle dejal, da je “to strateško vprašanje za vodstvo Nove Slovenije”

 

COMMENTS

Wordpress (0)