Kaj se pripravlja v Minsku? Protesti se nadaljujejo in mnogi so prepričani, da bo Belorusija danes zvečer dobila novo predsednico – TOPNEWS.si

Kaj se pripravlja v Minsku? Protesti se nadaljujejo in mnogi so prepričani, da bo Belorusija danes zvečer dobila novo predsednico

Kaj se pripravlja v Minsku? Protesti se nadaljujejo in mnogi so prepričani, da bo Belorusija danes zvečer dobila novo predsednico

V Minsku so tudi za danes napovedani protesti opozicije. Najprej bodo nastopili igralci gledališča Kupolovski, pozneje se bodo začele stavke delavcev, medtem ko se po nekaterih napovedih za večer pripravlja velik miting, na katerem bo Svetlana Tikhanovskaja razglašena za predsednico Belorusije.

Razmere v Minsku so mirne. Trgovine in restavracije so odprte. Promet normalno deluje, medtem ko ljudje hodijo v službo.

Internet in telefonska povezava delujeta, vendar s prekinitvami.

Načrt današnjih akcij v Minsku je bil objavljen na Telegramu beloruske opozicije. Dopoldne je potekala akcija v podporo gledališču Kupolovski, čigar člani so podprli odpuščenega režiserja Pavla Latuška.

Igralci in gledališki delavci so napovedali, da bodo zapustili svoje delo, če njihovim zatevam ne bodo ugodili. V gledališče je prišel tudi beloruski minister za kulturo Jurij Bondar, vendar se je srečanje končalo brez rezultatov.

Vendar to pa še ni vse za danes. Nekoliko kasneje se bodo protestniki zbrali pred tovarno “Atlant”, da bi spodbudili delavce tega podjetja, da začnejo stavkati.

Okoli poldneva so se protestniki zbrali pred zaporom in čestitali pridržanemu opozicijskemu aktivistu Sergeju Tihanovskemu za njegov rojstni dan.

Kljub temu je glavni dogodek predviden za nocoj. Obsežni shod bo ob 19. uri na Trgu neodvisnosti, kjer naj bi po nekaterih napovedih Svetlano Tihanovskajo, ki je po rezultatih CIK-a prejela 10-odstotno podporo na predsedniških volitvah, razglasili za predsednico države.

https://twitter.com/ferozwala/status/1295313320694755328

Pred tem je bilo napovedano, da bi se lahko Tihanovskaja, ki se trenutno nahaja v Litvi, kmalu vrnila v Belorusijo, poroča ruski Sputnik.

COMMENTS

Wordpress (0)