(VIDEO) Janez Janša ostro nad Tanjo Fajon, češ, da “bi lahko soodločali, pa raje rušijo, hujskajo in nagajajo” – Fajonova po sestanku s Šarcem, Bratuškovo in Mescem glede ustavne obtožbe proti vladi in sodelovanju opozicije – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša ostro nad Tanjo Fajon, češ, da “bi lahko soodločali, pa raje rušijo, hujskajo in nagajajo” – Fajonova po sestanku s Šarcem, Bratuškovo in Mescem glede ustavne obtožbe proti vladi in sodelovanju opozicije

(VIDEO) Janez Janša ostro nad Tanjo Fajon, češ, da “bi lahko soodločali, pa raje rušijo, hujskajo in nagajajo” – Fajonova po sestanku s Šarcem, Bratuškovo in Mescem glede ustavne obtožbe proti vladi in sodelovanju opozicije

Prvič po dopustih so se včeraj sešli vodje opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB. Voditeljica SD Tanja Fajon jih je opomnila na ustavno obtožbo premierja Janeza Janše, ki je že spisana, in jih pozvala k oblikovanju stališč. “Vsak teden so novi razlogi, da bi lahko ustavno obtožbo še dodelali,” je pojasnila na novinarski konferenci po srečanju.

Sestanek je trajal slabo uro “ob kavi ali kozarcu vode,” je povedala Fajonova.

“Danes smo se mi po poletnih počitnicah sestali, kot se sestajamo razmeroma redno s šefi opozicije in sem jih še enkrat opomnila, da imajo na mizi našo spisano in pripravljeno ustavno obtožbo zoper vlado in da še vedno čakamo, ali imajo kakšne komentarje, ali bodo dali kakšna dopolnila. Moje trdno prepričanje je, da je vsak teden več razlogov, da lahko to ustavno obtožbo še bolje spišemo in potem ko presodimo, da je trenutek zrel, jo tudi skupaj vložimo. Seveda pa se zavedamo, da nimamo dovolj podpisov oziroma dovolj glasov, kot poslanci samo zgolj opozicije, da bomo tu potrebovali tudi kolege iz koalicije”.

Voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon se je v današnji izjavi za javnost opredelila do ključnih dogodkov, ki se v zadnjih dneh in tednih odvijajo v Sloveniji, ter predstavila ključne namere Socialnih demokratov za prihajajočo jesen.

Aktivnosti in delo vladajoče koalicije Janeza Janše, ki se je po njenih besedah ponovno izkazala za operativno nesposobno in ideološko nevarno. “Poletje nam letos ni prineslo običajnega dopustniškega ritma. Za to sta poskrbela Covid19 in koalicija Janeza Janše, ki sta skoraj usklajeno skrbela za neprekinjen občutek izrednih razmer. Če nam napori znanosti in medicinske stroke vlivajo upanje, da virus vedno bolje poznamo in obvladujemo, pa nam Janez Janša in njegova vladajoča ekipa iz dneva v dan dokazujejo, da jih zanimajo zgolj osebne in strankarske koristi,” je dejala Fajonova in dodala:

“Bobu moramo reči bob: ta vlada ustvarja Slovenijo, v kateri je dovoljeno vse. Kam to pelje, se niti retorično ne želim spraševati,” je dejala Tanja Fajon.

Na besede Fajonove se je ostro odzval predsednik vlade in koalicije Janez Janša, če, da so SD povabili tako v koalicijo kot v partnerstvo za razvoj: “Lahko bi soodločali, pa raje rušijo, hujskajo in nagajajo. Sicer pa o nasilju “voditeljica” stranka SD, pravne naslednice zločinske KPS, ki je pomorila na deset tisoče Slovencev. Še vedno iz ukradene judovske vile”.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1295816903269679111

Sledilo je še nekaj retvitov in ostrih reakcij podpornikov SDS-a na Twitterju.

Tanja Fajon je spomnila, da so Socialni demokrati še pred parlamentarnimi počitnicami predlagali vložitev ustavne obtožbe zoper Vlado RS, ter ob tem sporočila, da je na današnjem srečanju z voditelji opozicije ponovno pozvala partnerje, da se čimprej dokončno izrečejo o tej pobudi.

“Nimamo pa 46 glasov, je pa ustavna obtožba spisana in pripravljena, dopolnjujemo jo vsak dan. Se pa moramo zavedati, da opozicija danes potrebuje 46 glasov, ki pa jih nima. Je čas, da se vprašajo, do kdaj so pripravljeni v koaliciji pomagati. Jasno je, da marsikdo podpira, kar SDS počne, sami tega ne bi mogli.”

Na vprašanje, kaj pravijo koalicijske stranke, je Fajonova dejala, da se z njimi ni pogovarjala, v opoziciji pa je absolutna naklonjenost sodelovanju pri tem. Glede vzdušja na sestanku pa je Fajonova dejala, da se v redu pogovarjajo med sabo, mogoče se je včasih težje zmeniti kakšno stvar, kot bi jaz pričakovala. Ampak se pa kolegialno in v redu pogovarjamo in kar se dogovorimo, načeloma drži”.

“Zdaj zelo iskreno, približno po dveh mesecih na čelu Socialnih demokratov, sodelovanje v opoziciji ni tako enostavno, kot bi si želela. Bi pričakovala, da moramo bolj enotno in bolj skupaj stopiti na tistih ključnih strateških vprašanjih, kjer imamo skupen interes. In prav zato se mi zdi, da danes sedimo skupaj, se pogovarjamo, ampak postaviti moramo tudi neko jasno alternativno zgodbo. Ni dovolj se iti samo politike anti Janša, ampak moramo pokazati, kaj je tista naša vizija, kako bomo državo upravljali ekonomsko, socialno, zdravstveno. Kako bomo zagotovili spoštovanje nekih temeljnih človekovih pravic in pa ne rušitve sistema, v kar nas danes sili SDS. Tako da želim na vsak način več sodelovanja v opoziciji, večjo povezovalnost, več enotnosti. Na žalost pa je v naši politiki dejstvo, da je veliko komolčarstva, da je veliko prerivanja, in da bomo mogli, če bomo želeli doseči neko spremembo, dejansko preseči tudi te strankarske ozke parcialne interese in to je pa iskreno moj namen, ker vendarle sem pa bila navajena v tem evropskem političnem prostoru delovati v veliko širšem bazenu, kot je slovenski.”

Socialnim demokratom v raziskavah javnega mnenja v zadnjem času kaže dobro. So na drugem mestu z visokimi odstotki. Na vprašanje, ali bi to lahko bil razlog za ljubosumje in zavist med opozicijo in komolčarstvo, je Fajonova dejala. “Ampak dejstvo je, da v slovenski politiki enkrat kaže enemu dobro, drugič drugemu dobro. Se mi pa zdi, da smo kot opozicija pa tista demokratična opozicija, ki imamo skupni cilj. In če mi med sabo ne bomo sposobni ne glede nato v katerem trenutku bo nekomu boljše sodelovati in stopiti skupaj, potem ne bomo uspešni. Mi moramo predvsem vzbuditi neko verodostojnost s svojo alternativno politiko in zbuditi spet zaupanje med ljudmi. Kar mene v resnici danes najbolj skrbi je, da je neka velika apatija med volivci oziroma med ljudmi kot takimi. Danes ne zaupajo v politike, išče se ves čas neka alternativa ali pa so preprosto zelo apatični. Jaz bi si želela, da bi kot politika pridobili nazaj zaupanje ljudi, da smo lahko verodostojna sila, da želimo neke spremembe, kam želimo peljati našo državo in se veliko manj ukvarjati s tem prerivanjem, pa mogoče včasih narediti korak nazaj zato, da bomo potem skupaj mogoče močnejši stopili naprej”.

Na vprašanje, ali je konstruktivna nezaupnica še realen projekt, je Fajonova dejala, da so vse možnosti odprte. Za nobeno ne morem reči, da ni aktualna. Vsak mesec dlje, kot je ta vlada na oblasti, je velika škoda za državo storjena zlati, če gledam še enkrat na področju demokracije tudi nekega širjenja sovraštva, delitve naroda, neke arogance, komunikacije, neke avtoritativnosti, komunikacije, žaljenja svojih koalicijskih in političnih partnerjev, pa tudi ljudi nenazadnje. Tako da kakršnokoli možnost bomo uspeli najti skupaj, ki bo lahko spremenila vlado, še najbolj idealno bi bile predčasne volitve, bo to gotovo edina prava pot.”

Prav tako je Tanja Fajon opozicijskim partnerjem predlagala takojšen sklic izredne seje Državnega zbora, ki naj nemudoma obravnava interpelacijo zoper nepreklicno odstopljenega ministra Hojsa, ki z vsako svojo potezo dokazuje, da je njegov edini cilj politična podreditev policije, namesto napovedanega odstopa, pa vsak dan na položaju izkorišča za napade na neodvisnost in strokovnost tako tožilstva kot policije.

“38 glasov imamo in prav nobenega razloga za čakanje ni več, zato upam, da volja za sklic te izredne seje ne bo izostala. To bi bilo za Slovenijo slabo.” Po mnenju voditeljice SD morajo namreč vse stranke opozicije pokazati več volje do sprememb.

“Ne poletje, ne korona virusna kriza ne more in ne sme biti izgovor, da bi kot družba anemično spremljali način dela vlade, ki ga pooseblja Aleš Hojs s svojimi ravnanji, ko bi v resnici lahko vsake 14 dni spisali novo interpelacijo,” je bila odločna Tanja Fajon.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1295816903269679111

“Zdaj dejstvo je, da mi kot opozicijske stranke nimamo zadostnega števila poslanskih glasov in da brez koalicijskih partnerjev, tudi na njih je zdaj, do kdaj bodo dejansko podpirali ravnanje tudi vladajoče SDS stranke, ključno, ali bodo pristopili takim zelo resnim pozivom ali kot je interpelacija zoper nepreklicno odstopljenega ministra Hojsa. Ali pa vsi ti grobi posegi, ki se dogajajo tudi, če nenazadnje pogledamo, medijske zakone, ki so na mizi, pomenijo dejansko hud pogrom medijske scene v Sloveniji, kakršnega verjetno ne pomnimo. Tako da vprašanje koalicijskih partneric je, kdaj bodo spoznali, da so tudi sami del te vladajoče strukture, ki grobo posega in nasilno spreminja našo družbo.”

Glede dogajanja v Desusu pa je Fajonova dejala, da glede na vse povedano “argumenti, kar se dogaja v medijih, kar slišimo s strani glavnih akterjev stranke, veliko povedo sami, ni treba kaj dosti dodati. Ko gre za strankarske zadeve, naj jih stranka raziskuje in rešuje sama. Ko pa govorimo o ministrici Pivčevi, zdaj tu ne gre za 200 ali 400 evrov, gre pa dejansko za to, kje so tista načelna etična, moralna pravila, ki jih ima. In kot taka ministrica, po mojem mnenju glede na vse, kar smo videli, laži manipulacije, tudi pritiski, da gre za ponarejanje dokumentov, ministrica kot taka po mojem trdnem prepričanju ne more več ravnati in delovati v vladi.”

Po informacijah Fajonove pa priprava interpelacije proti Pivčevi ni v nobeni od opozicijskih strank, kar pa ne izključuje možnosti, da bo tudi interpelacija zoper ministrico prišla na mizo. “Če bomo govorili o njej, jo bomo socialni demokrati vsekakor podprli,” pojasnjuje Fajonova.

https://www.facebook.com/watch/?v=712896602898907

COMMENTS

Wordpress (0)