(VIDEO) Na pragu nove vojne Bližnjem vzhodu? Iran sprožil napad z droni na Izrael – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na pragu nove vojne Bližnjem vzhodu? Iran sprožil napad z droni na Izrael

(VIDEO) Na pragu nove vojne Bližnjem vzhodu? Iran sprožil napad z droni na Izrael

Iran je sprožil napad z droni na Izrael, je sinoči po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila izraelska vojska. Droni naj bi potrebovali več ur, da bodo prispeli do izraelskega ozemlja. Teheran je napad, ki so ga potrdili tudi v Beli hiši, sprožil v odziv na domnevni izraelski napad na iranski konzulat v Damasku v Siriji v začetku meseca.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je po navedbah ameriške televizije NBC dejal, da bo Izrael tesno sodeloval z ZDA in regionalnimi partnerji, da izstrelke prestreže. “Grožnjo spremljamo. Gre za grožnjo, ki bo potrebovala več ur, da doseže ozemlje države Izrael,” je dejal Hagari.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes še pred uradno potrditvijo iranskega napada povedal, da so pripravljeni na neposreden napad iz Irana.

“Naši obrambni sistemi so pripravljeni za katerikoli scenarij, tako obrambni kot napadalni,” je dejal Netanjahu za izraelsko televizijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da ima Izrael podporo ZDA in številnih drugih držav.

Napad so potrdili tudi v Beli hiši. “Predsednik Joe Biden se sproti seznanja s položajem in se bo danes srečal s svojo ekipo za nacionalno varnost. Ekipa je v stalnem stiku z izraelskimi uradniki, pa tudi s partnerji in zavezniki. Ta napad se bo predvidoma odvijal več ur. Predsednik je bil jasen, da je naša podpora Izraelu trdna. ZDA bodo stale ob strani Izraelcem in jih bodo podpirale v obrambi pred grožnjami iz Irana,” je sporočila tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson.

Iranski državni mediji so medtem poročali, da je iranska revolucionarna garda sprožila napad na Izrael. Proti Izraelu naj bi poleg dronov poslali tudi rakete, poročanje iranskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Iranski napad na Izrael je pričakovan glede na grožnje Teherana s povračilnim udarcem, potem ko naj bi Izrael 1. aprila uničil iranski konzulat v Damasku. Izrael napada, v katerem sta umrla tudi dva generala iranske revolucionarne garde, uradno ni potrdil.

Biden je v zadnjih dneh večkrat opozoril, da se obeta iranski napad, in zagotovil, da bodo ZDA Izraelu stale ob strani.

Ameriški uradniki naj bi po poročanju televizije NBC Izrael hkrati svarili pred preostrim odzivom, ki bi poglobil krizo na Bližnjem vzhodu zaradi vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi.

COMMENTS

Wordpress (0)