(V ŽIVO) V drugi krog Han in Brglez… Sklepni del volilnega kongresa SD – Kdo bo novi predsednik? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V drugi krog Han in Brglez… Sklepni del volilnega kongresa SD – Kdo bo novi predsednik?

(V ŽIVO) V drugi krog Han in Brglez… Sklepni del volilnega kongresa SD – Kdo bo novi predsednik?

Po neuradnih informacijah gresta v drugi krog Matjaž Han in Milan Brglez. Uradni rezultati sicer še niso bili razglaševni. Kot pravijo v stranki, pred drugim krogom ne bodo razkrili kakšen rezultat sta omenjena dosegla na glasovanju. To naj bi bilo znano šele po končanem glasovanju v drugem krogu.

Kandidati za predsednika SD Matjaž Han, Milan Brglez, Jani Prednik in Tadej Beočanin so v predstavitvah kandidatur med drugim izpostavili večje uveljavljanje programa SD v vladi, vrednote socialne demokracije ter sodelovanje in povezanost stranke. Han pa se je v velikem delu nagovora otepal očitkov o kandidaturi tik pred zdajci.

Ajdovski župan Beočanin je v svoji predstavitvi izpostavil predvsem program SD, ki ga je stranka doslej po njegovi oceni izvajala premalo, prepočasi in prešibko. Prepričan pa je, da je nedavno dogajanje v stranki, povezano z afero ob nakupu prostorov za potrebe sodišča, še dodatno spodbudilo člane, da stopijo v bran “največji ideji, ki jo svet premore – ideji socialne demokracije”.

Beočanin je spomnil, da sam program SD že desetletje izvršuje v občini Ajdovščina. V primeru izvolitve pa se bo med drugim še posebej zavzemal za boj proti visokim življenjskim stroškom ter ukrepe na področju zdravstva, stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe. Po njegovem mnenju je treba red vnesti tudi v samo stranko in njene finance.

“Sem tisti, ki se ne ukloni pritiskom, takšnim ali drugačnim. Nenazadnje je to, da vas danes nagovarjam s tega mesta, najboljši dokaz za to. Prepričan sem, da znamo, da zmoremo in da lahko dosežemo rezultat, ki bo socialno demokracijo popeljal nazaj na raven, ki si jo zasluži,” je poudaril.

Brglez je poudaril vrnitev h koreninam socialne demokracije, kar po njegovih besedah med drugim pomeni zagotavljanje enakih možnosti in priložnosti za vse. Izpostavil je tudi solidarnost, ki mora biti po njegovem prepričanju del sleherne politike, med drugim davčne in stanovanjske.

Kot je še ocenil, je stranka na prelomni točki. “Odločiti se moramo, ali želimo naš korak usmeriti naprej in postati vodilna politična sila v Sloveniji ali se sprijazniti s tem, kako iz nekoč vodilne sile postajamo vse bolj stranka, ki se pred vsakimi volitvami krčevito bori za preživetje,” je opozoril Brglez.

Socialni demokrati morajo dejansko postati nosilci socialnodemokratskih vrednot in idej ter nikoli postavljati interesov kapitala pred interese dela, je poudaril. Po njegovi oceni pa je treba “prekvasiti” koalicijo s kredibilnostjo, hrbtenico, načeli in pragmatiko. Stranka mora stopiti skupaj, ker bo le tako lahko gradila prihodnost. “In ta prihodnost bo socialna in demokratska,” je sklenil.

Gospodarski minister in dolgoletni član SD Matjaž Han se je v uvodu nagovora zahvalil vsem 157 delegatom, ki so prispevali podpis za njegovo kandidaturo.

V stranki je potreben preporod, meni. “Na nas je, da vzpostavimo novo kulturo političnega delovanja, da ostanemo to, kar smo vedno bili – varuhi demokracije, človekovih pravic in tudi poštenosti,” je dejal. To jim lahko uspe, če ne bodo gojili zamer, je izpostavil.

V vladi morajo igrati še pomembnejšo vlogo, meni. To, da se zna pogovarjati z vsemi, je njegova prednost, SD pa vidi “absolutno v levosredinskih vladah”, le da je SD vodilna stranka, kar po njegovi oceni lahko dosežejo v petih letih.

Han se je v nagovoru odzval tudi na očitke v burni razpravi stranke, ki je po uvodnem delu potekala na za javnost zaprtem delu kongresa. “Nisem vedel, da sem glavni problem jaz, ne pa dva milijona evrov dolga,” je dejal. Ne glede na kritike pa je pripravljen biti predsednik vseh socialnih demokratov. “Nisem užaljen, razumem kongres,” je dejal.

Slovenija in Evropa za soočanje z družbenimi izzivi nujno potrebujeta močno, enotno in odločno socialno demokracijo, pa je v svoji predstavitvi poudaril Prednik. Prepričan je, da je SD stranka z najboljšim programom ter ljudmi z izjemnim znanjem ter izkušnjami. Od stranke se tako upravičeno pričakuje odločna socialdemokratska drža, odgovorno delovanje in rezultati, je navedel.

Na polovici mandata aktualne vladne koalicije je po njegovi oceni še dovolj časa za večjo veljavo socialdemokratskih politik. Ocenjuje namreč, da so doslej za ceno obstanka v koaliciji preveč pristajali na spravljivost in kompromisarstvo, premalo pa so se osredotočali na program in dane zaveze.

“Takšno vodenje nam resda omogoča navidezno mirno krmarjenje, a za to plačujemo visoko ceno pri volivcih, pri članih stranke in podpornikih, ki se sprašujejo, zakaj bi nam dali glas, če smo brezbarvni podaljšek ali rezervno kolo koalicije,” je opozoril.

Po njegovem prepričanju je zdaj na mestu delanje obračuna – najprej pri sebi. Bolj kot vprašanje, kaj so SD naredili drugi, bi stranko tako moralo zanimati, kaj so si naredili sami, je izpostavil. Zatrdil je, da sam ostaja neposreden. “Ni me strah in ne kalkuliram. Povem, kakor stvari vidim – brez rušenja mostov, a tudi brez defenzive,” je zatrdil in obljubil, da v primeru izvolitve stranke ne bo vodil iz Ljubljane, temveč s terena.

392 delegatov bo v nadaljevanju kongresa izbiralo novega predsednika SD in druge posameznike za vodstvene funkcije v SD, med drugim podpredsednike in glavnega tajnika. Pri volitvah predsednika je pričakovati drug krog, izvoljeni kandidat mora namreč na tajnem glasovanju doseči večino vseh glasov.

COMMENTS

Wordpress (0)