“Novih obrazov v politiki ni. So samo nove stranke in novi programi” – TOPNEWS.si

“Novih obrazov v politiki ni. So samo nove stranke in novi programi”

“Novih obrazov v politiki ni. So samo nove stranke in novi programi”

Dobovšek na volitve z Dobro državo, Primc pa z God nazaj k Janši.

Politična scena v Sloveniji je verjetno unikum, saj je na dva milijona prebivalcev registriranih že skoraj sto političnih strank. Pa še se ustanavljajo. Glede na številko strank, bi lahko bi torej rekli, da demokracija cveti, saj toliko strank na prebivalca verjetno mi v nobeni državi s parlamentarno demokracijo. Kljub temu fenomenu, pa je zanimanje ljudi za politiko vedno manjše in temu sledi vedno nižja volilna udeležba.

Lahko bi citirali kitajskega revolucionarja Mao ze Tunga, ki je potem, ko je ugotovil, da so bivši revolucionarji postali birokrati predani lastnemu udobju in socialnemu statusu dejal: “Moramo dovoliti, da sto cvetov zacveti in da se sto šol za mišljenja bori. Videli bomo, kateri cvet se bo lepo odprl in katero mišljenje se razumno izraža, nato bomo najboljšemu mišljenju zaploskali”. Mao je s tem pognal Gibanje sto cvetov, da bi nasprotnikom in kritikom dal določeno svobodo izražanja in partiji približal intelektualce. Seveda, pa ni šlo za ustanavljanje novih strank.

Vendarle se zdi, da na domači politični sceni še nastajajo nove stranke. Scena je pravzaprav na nek način podobna kot leta 1990, ko so vsi množično zapuščali partijo in so v ospredje prihajali ljudje iz druge, tretje ali četrte lige politične garniture. Tako so pomembne funkcije začeli prevzemati nekdanji občinski partijski sekretarji ali partijski aparatčiki, mislim znotraj partije.

S tem seveda ne zmanjšujemo pomena novih strank, saj je vsaka ustanovitev stranke svojevrsten logistični in finančni zalogaj, ki ni niti najmanj enostaven. Tako, da lahko samo pozdravimo sobotni kongres Dobovškove Dobre države. Še kako zanimiva je bila ugotovitev enega od udeležencev sobotnega kongresa Vojka Volka, ki je na ugotovitev, da je eden najbolj prepoznavnih obrazov nove stranke dejal: “Novih obrazov v politiki ni”. Lahko bi nadaljevali in rekli: so le nove stranke in novi programi.

Vovk je bil pravzaprav eden od najbolj prepoznavnih obrazov sobotnega kongresa stranke Bojana Dobovška, saj je kot nekdanji politik LDS-a, ki se je leta 1992 zaposlil na Ministrstvu za zunanje zadeve, kasneje postal veleposlanik Slovenije v Rimu in Zagrebu. Od znanih imen so bili poleg Volka prisotni še geograf in sociolog Zoran Knus, Zvonko Ivanušič in seveda nepogrešljivi Peter Jamnikar.

Gremo po vrsti. Magister ekonomije Zvonko Ivanušič, kot je povedal, da sicer ni član Dobre države, je pa pomagal pri pisanju gospodarskega programa stranke. Ivanušič je bil eden od ustanoviteljev Slovenske Kmečke zveze in kasneje član Ljudske stranke potem pa tudi finančni minister med junijem in novembrom 2000 v vladi Andreja Bajuka. Od leta 2002 je bil svetovalec uprave Pozavarovalnice Sava d.d., od leta 2008 dalje pa je v isti družbi opravljal funkcijo predsednika uprave.

Jamnikar, ki je že nekakšen deus ex machina “bog iz stroja” za ustanavljanje novih strank, je bil najprej generalni sekretar LDS-a, potem je postavil strukturo Cerarjevega SMC-ja in nazadnje postal strokovni sodelavec Bojana Dobovška. Tandem Dobovšek – Jamnikar je včeraj zbral na Vrhniki precej neznana imena predvidevam, da predvsem iz vrst nekdanjega LDS-a.

Verjetno so številni novinarji mlajše generacije na kongresu spregledali prisotnost nekdanjega šefa specialne enote policije v času osamosvojitve Vinka Beznika, ki sem ga tudi sam opazil šele potem, ko je bil kongres že končan in so ljudje že odhajali. Toliko o imenih.

Neverjetna gneča predvsem na levici in levi sredini je velika. Če gremo od leve proti sredini, le zgolj med parlamentarnimi strankami poleg Levice Luke Mesca, naj bi o nekakšni “novi levici” razmišljal Matjaž Hanžek, potem je tu seveda SD Dejana Židana, SMC – Mira Cerarja – pa nepogrešljivi Desus Karla Erjavca in stranka Alenke Bratušek in sedaj, še stranka Bojana Dobovška Dobra država.

Prav gotovo se bo parlamentarna konjenica soočila še z novo Listo Marjana Šarca, ki bo najverjetneje poskušal valorizirati rezultat na parlamentarnih volitvah. In na koncu, zadnje besede še ni rekel Zoran Jankovič.

Še bolj je zanimivo dogajanje desno od sredine, kjer je po pozivu Janeza Janše, da naj se ustanovi čim več strank, prišlo do združevanja oziroma vsaj skupnega koalicijskega nastopa na volitvah. Tako naj bi po zadnjih informacijah Aleš Primc kandidiral na listi SDS Janeza Janše, kar pomeni, da bo verjetno prišlo do skupne liste, ne samo SDS in Primčeve stranke GOD, ampak verjetno še katere druge stranke, kot je recimo Kanglerjeva Nova SLS.

logo-topnews (1)

COMMENTS

Wordpress (4)
  • comment-avatar
    Roman Benedik 6 let

    Primc je končno tam,kamor spada

  • comment-avatar
    Aleksander Jakopič 6 let

    Dobovšek z nadstrankarskim delovanjem in osredotočanjem na propadel KPK brca v temo … Povezal ni nikogar, kar je sprva obljubljal, udaril pa svoj Armani korak, precej Napoleonovsko. Presenečali so člani. Ful jih je bilo in vsi so dvignili roke ZA. Jih je nabral prek spleta, agencije, poznanstev?

    Primc se je pokopal z Angelčinim zadnjim mestom in so moda šla. Vrnitev domov torej, vendar velja pripomniti, da je odšel ovčica, nazaj prihaja volkec. Še kako bo koristen – Odbor mora biti vedno blizu JIJa.

    Šarec je pa poniknil v ozadje županskega prestola. Škoda. Če bi mislil resno, bi moral biti viden, glasen … Prisoten.

    Še vedno ostaja prostor za Pravo Slovensko stranko, ki bo Socialno in duhovno (ne črnomašniško) nastrojena in bo zajela več kot polovico, sedaj neaktivnih. Vladimir, čas je torej,da izstopiš iz sence lažnih obtožb in povedeš Narod, ki ga ne nehamo imeti radi. Z iskrenostjo, ki jo zastopaš z Medijem, boš prepričal neprepričane. Večino Naroda, ki ne verjame narejenostim, le nravnosti 🙂

  • comment-avatar
    Tomaž 6 let

    o pa ja , obstajajo nova imena in nove stranke z novim programom, poglejte si , to je stranka ReSET.Vendar , ker ne pripadamo nobeni politični opciji, smo medijsko blokirani…
    https://za-reset.si/ https://uploads.disquscdn.com/images/9b8424b856aa3e261d925319de3efadb87c99f22c65c200ba81269b2f274749e.jpg