(VIDEO) Ta poteza “ne predstavlja premika” v politiki” – Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pravi, da ne pričakuje, da bo resolucija o premirju v Gazi imela kakršen koli učinek – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ta poteza “ne predstavlja premika” v politiki” – Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pravi, da ne pričakuje, da bo resolucija o premirju v Gazi imela kakršen koli učinek

(VIDEO) Ta poteza “ne predstavlja premika” v politiki” – Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva pravi, da ne pričakuje, da bo resolucija o premirju v Gazi imela kakršen koli učinek

 

Varnostni svet ZN je v ponedeljek sprejel resolucijo, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi vseh izraelskih talcev.Glasovanje je bilo opazno, ker so ZDA vložile veto na vse prejšnje resolucije o prekinitvi ognja. Toda tokrat so se ZDA glasovanja vzdržale. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je hitro poudaril, da poteza “ne predstavlja premika” v politiki.

 

Kirbyjeva trditev ni povsem resnična – ameriška vzdržanost očitno pomeni rahel premik v tem, kako ZDA javno obravnavajo to vprašanje. Pred glasovanjem je Netanyahu napovedal, da bo odpovedal načrtovano delegacijo v Beli hiši (za pogovore o Rafi), če Bidnova administracija ne bo uložila veta na prizadevanja in je to storila. Zdaj so osrednji mediji preplavljeni z zgodbami o “novem razpadu” med obema vladama. Biden in Netanjahu sta na ” poti trka” , saj se “razkol širi”, poroča aljazeera.com.

Nedvomno je res, da sta Biden in Netanyahu frustrirana drug nad drugim, vendar to v smislu dejanske politike ne pomeni prav nič. Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller je to takoj jasno povedal. Med ponedeljkovim brifingom je v bistvu dejal, da resolucija ni pomembna, a je tudi tarnal o pomenu Varnostnega sveta. To protislovje je doseglo komične višine v pogovoru z AP-jevim Mattom Leejem:

Miller: Nismo vložili veta, ker smo mislili, da je jezik v njem skladen z nečim, kar – jezik, ki se nanaša na premirje in izpustitev talcev, je bil skladen z dolgoletnim stališčem Združenih držav.

Lee: Torej ne verjamete, da se bo zaradi sprejetja te resolucije kaj zgodilo.

Miller: Zato menim, da ločeno in poleg te resolucije imamo aktivna tekoča pogajanja, da bi poskušali doseči to, kar ta resolucija zahteva, to je – takojšnjo prekinitev ognja in izpustitev talcev. Ne – ne morem reči, da ta – ta resolucija ne bo vplivala na ta pogajanja … Toda ta pogajanja še potekajo. Konec tedna so trajali in so napredovali.

Lee: V redu. Zato ne pričakujem, da boste zdaj odgovorili na to, ampak morda kar pospravite tole v žep. Če je temu tako, kaj za vraga je smisel ZN ali Varnostnega sveta ZN?

Miller: Zato menimo, da igra pomembno vlogo pri vrsti – vrsti varnosti –

Lee: Oh, res je, čeprav njegovo delovanje ne naredi ničesar? Mislim, in da boste to, kar želite videti, dobili ne iz ZN, ampak iz razprav v Dohi?

Miller: Zato verjamemo, da je pomembno, da ZN spregovorijo – Varnostni svet ZN spregovori o vprašanjih mednarodne varnosti. Zato smo se vključili v ta proces. Zato smo mislili, da bomo imeli petkovo glasovanje uspešno, na kar sta Rusija in Kitajska žal in precej cinično vložili veto, vendar verjamem, da na koncu, če nam bo uspelo doseči premirje in izpustitev talcev, do tega ne bo prišlo skozi proces ZN, ampak skozi proces, v katerega smo bili vključeni – da – v Dohi.

Miller je med brifingom štirikrat omenil resolucijo o prekinitvi ognja kot “nezavezujočo”. Veleposlanica pri ZN Linda Thomas-Greenfield je prav tako omenil resolucijo v začetku dneva. Nezavezujoča resolucija Varnostnega sveta ne obstaja. Zavezujoče so za vse države članice, kar pomeni, da je treba Izrael udariti s sankcijami.

Očitno se to ne bo zgodilo. Na istem brifingu smo izvedeli, da je Bidnova administracija ugotovila, da je Izrael skladen z mednarodnim pravom. Morda se spomnite, da je imel Izrael do prejšnje nedelje Beli hiši zagotoviti “pisna zagotovila”, da je vse zakonito. Torej odlična novica: brutalni napad na Gazo, ki je ubil več kot 30.000 ljudi in bo kmalu sprožil lakoto? Vse je na vzponu.

Od ponedeljka je bila še ena velika zgodba . Posebna poročevalka ZN Francesca Albanese je predstavila poročilo, ki kaže, da je bil prag za genocid v Gazi. Javni spor med Bidenom in Netanjahujem ne bo spremenil takšnih razkritij.

COMMENTS

Wordpress (0)