(V ŽIVO) V Bovcu danes začetek 26. poletnega tabora SDS – Brez pretresov in sprememb v organizacijski strukturi stranke, kjer generalni sekretar ostaja Borut Dolanc – V Bovcu naj bi se danes namreč sestal tudi svet stranke SDS – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V Bovcu danes začetek 26. poletnega tabora SDS – Brez pretresov in sprememb v organizacijski strukturi stranke, kjer generalni sekretar ostaja Borut Dolanc – V Bovcu naj bi se danes namreč sestal tudi svet stranke SDS

(V ŽIVO) V Bovcu danes začetek 26. poletnega tabora SDS – Brez pretresov in sprememb v organizacijski strukturi stranke, kjer generalni sekretar ostaja Borut Dolanc – V Bovcu naj bi se danes namreč sestal tudi svet stranke SDS

Poletni Tabor SDS in gorniškega kluba Henrika Tume bo potekal v Kampu Klin v Lepeni od danes 24. julija do sobote 7. avgusta z vzponom na vrh Triglava, “najvišjem izmed 30 vrhov za 30 let”.

Tradicionalno srečanje občinskih in mestnih odborov SDS se bo na letališču v Bovcu začelo danes ob 11. uri, kot uvod v Poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume, ki bo letos že 26. po vrsti.

Gre za prvo širše srečanje stranke po kongresu v Slovenskih Konjicah. Lani zaradi epidemioloških razlogov klasičnega poletnega Tabora ni bilo. Po nekaterih informacijah naj bi danes v Bovcu zasedal tudi svet stranke, ki je najvišji organ stranke med kongresi. Prvo sejo sveta po kongresu skliče predsednik SDS najkasneje v 60 dneh po kongresu, je zapisano v statutu stranke SDS.

Svet stranke med drugim na predlog predsednika SDS imenuje in razrešuje generalnega sekretarja SDS. Čeprav je bilo včeraj v nekaterih medijih nekaj namigovanja o tem, da naj bi Janez Janša zamenjal generalnega sekretarja stranke Boruta Dolanca, slednji po naših informacijah ostaja trdno na položaju. Glavna zamera v stranki do Dolanca je banalna in sicer, da ne dviguje telefonov članom stranke, ki imajo sicer svoje želje in zahteve, vendar je logično, da ne more izpolniti in ustreči vsem glede na dejstvo, da govorimo o stranki z velikim številom članstva.

Generalni sekretar Borut Dolanc je včeraj na vprašanje enega od medijev o domnevnih strujah v SDS-u dejal, “da zanje ne ve, ker jih ni”. Tisti, ki poznajo predsednika stranke Janeza Janšo, pa bi lahko dodali še kratek medklic “ker jih pri Janši enostavno ne more biti”.

Do ugibanj oziroma namigov o zamenjavah v organizacijski strukturi stranke je prišlo zaradi nedavnih menjav v vrhu DUTB, ko je prejšnji torek nepričakovano iz osebnih razlogov odstopil Franc Dover, zdaj že bivši predsednik upravnega odbora DUTB slabe banke.

Dover se je kot nekdanji direktor mariborske Snage po nastopu vlade Janeza Janše kot vidni član SDS povzpel na funkcijo predsednika nadzornega odbora HSE, člana nadzornega odbora zreškega Uniorja in februarja letos na čelu DUTB zamenjal še Borisa Novaka, takrat še tudi generalnega direktorja Pošte Slovenije, ki so ga nadzorniki kasneje zamenjali.

Doverja, ki ga je formalno “odpoklicalo” ministrstvo za finance, je namreč minuli teden po sklepu vlade zamenjal odvetnik Franci Matoz, ki bo, kot neizvršni direktor brez zaposlitve, prevzel tudi vodenje upravnega odbora. Ker gre za enotirni sistem so neizvršni direktorji slabe banke namreč v funkciji nadzornikov DUTB.

Med mandatom Franca Doverja na DUTB je novi glavni izvršni direktor DUTB postal Robert Rožič (SDS), dotedanji glavni izvršni direktor Matej Pirc pa se je moral umakniti v ozadje na funkcijo izvršnega direktorja. Robert Rožič, ki je začasno prevzel posle glavnega izvršnega direktorja pa naj bi bil po naših informacijah tudi potrjen kot glavni izvršni direktor DUTB s polnim mandatom.

Zamenjave v vrhu slabe banke namreč niso posledica klanovskih oziroma kadrovskih prerivanj, kot pišejo mediji, saj gre za kadre, ki so popolnoma lojalni stranki in predvsem predsedniku stranke Janez Janši, ampak gre v ozadju za globoke vsebinske razloge pri delovanju slabe banke, pri razreševanju nekaterih konkretnih zadev na DUTB-ju. O tem več ob drugi priložnosti.

Tisti, ki poznajo ustroj SDS-a in dejstvo, da “soliranje” znotraj stranke posebej v času, ko Janez Janša že tretjič vodi vlado in v letu vodenja Sveta evropske unije, praktično ni mogoče, se lahko ob zapisih v medijih “o domnevnem prerivanju za položaje, ki jih obvladuje SDS”, lahko samo nasmehnejo.

Res je sicer, da vodilne položaje v stranki prevzemajo predvsem mlajši kadri, pri katerih je “korupcijsko tveganje” minimalno ali ga praktično ni, saj, kot nam je dejal eden od insajderjev, “fantje, ki so dobili položaj, delajo za plačo”. Kakršenkoli odklon od generalne linije in navodil iz vrha pa bi jih skoraj zagotovo stal glave oziroma položaja.

Še najbolj “avtonomno” pozicijo znotraj stranke ima v organizacijski strukturi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki ga nekateri neuspešno “zamenjujejo” že od referenduma naprej, vendar ima po naših informacijah Vizjak trdno pozicijo pri Janši.

Zamenjave v SDS-u bi bile možne samo v primeru, če nekdo ni bi naredil “domače naloge” ali pa “če je napačno razumel ali interpretiral navodila” oziroma dogovor na vrhu. Janez Janša je namreč prevelik “control freak”, da bi lahko govorili o različnih strujah v SDS, zato so zapisi o spopadih med strujami bolj posledica zunanjih vplivov in želja oziroma interesov in poskusov “od zunaj”, da bi mimo Janše dobili vpliv na kadre vladajoče stranke, kar je sicer vsekakor legitimen in logičen interes.

https://twitter.com/strankaSDS/status/1418895438208540682

COMMENTS

Wordpress (0)