Zaradi vdora na igrišče in “provociranja igralcev,” režiser, producent, igralec, politik in košarkar ter nekdanji poslanec Zaresa, Franci Kek “v offside – u” – TOPNEWS.si

Zaradi vdora na igrišče in “provociranja igralcev,” režiser, producent, igralec, politik in košarkar ter nekdanji poslanec Zaresa, Franci Kek “v offside – u”

Zaradi vdora na igrišče in “provociranja igralcev,” režiser, producent, igralec, politik in košarkar ter nekdanji poslanec Zaresa, Franci Kek “v  offside – u”

Košarkarska tekma v Kopru med reprezentancama Slovenije in Izraela, ki je veljala za varnostno tvegano, je minila mirno, so povedali na koprski policijski upravi. Zabeležili so sicer dve kršitvi zakonov o javnem zbiranju in o zasebnem varovanju. Pred dvorano je skupina 30 protestnikov s transparenti in zastavami mirno izrazila podporo Palestincem.

Košarkarski dvoboj med Slovenijo in Izraelom v Kopru ni pritegnil pozornosti zgolj zaradi športnih udejstvovanj. Pred dvorano Bonifika se je zbrala skupina protestnikov, ki so izrazili nasprotovanje izraelski agresiji v Gazi. Protest pod geslom »Slovenija navija, Izrael ubija« je potekal dokaj mirno, med tekmo pa je na igrišče vdrl slovenski režiser, producent, igralec, politik in košarkar ter nekdanji poslanec Zares Franci Kek.

V dvorani Bonifika si je tekmo ogledalo okoli 2400 gledalcev, so navedli na policiji. Varnostniki so iz dvorane pospremili dva domnevna kršitelja zakona o javnem zbiranju oziroma zakona o zasebnem varovanju. Proti njima bo uveden prekrškovni postopek, so napovedali policisti. Ob tem niso pojasnili, ali gre za privržence Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, ki so kljub izrecni prepovedi prinesli v dvorano nekaj zastav in transparentov.

Kot so še povedali na policiji, so varovanje izvedli skladno z izdelanim načrtom, pri tem pa so uporabili tudi tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje.

Varnostni ukrepi so bili sicer zelo opazni. Nad Koprom je večkrat zakrožil policijski helikopter, okrog športne dvorane pa je bilo parkiranih več deset policijskih vozil.

Nastope izraelskih športnikov v tujini sicer že desetletja povsod spremljajo podobni ukrepi zaradi nevarnosti terorističnih napadov. V zadnjih mesecih je pozornost javnosti bolj usmerjena v proteste proti ravnanju izraelske vojske v Gazi, kjer je bilo po podatkih palestinskih oblasti ubitih skoraj 30.000 ljudi, ranjenih pa okrog 70.000.

Današnja tekma v Kopru je bila del 2. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. Slovenski košarkarji so premagali izraelske z 88:79.

COMMENTS

Wordpress (0)