(VIDEO) Andreja Katič in vodstvo SD- ja, kar trikrat pri Golobu, ki je na koncu predlog za imenovanje Katičeve poslal v DZ – TOPNEWS.si

(VIDEO) Andreja Katič in vodstvo SD- ja, kar trikrat pri Golobu, ki je na koncu predlog za imenovanje Katičeve poslal v DZ

(VIDEO) Andreja Katič in vodstvo SD- ja, kar trikrat pri Golobu, ki je na koncu predlog   za imenovanje Katičeve poslal v DZ

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je kandidatka za novo ministrico leta 1996 končala študij prava na mariborski pravni fakulteti, po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015-2018) v vladi Mira Cerarja tudi podpredsednica državnega zbora. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje v vladi Marjana Šarca, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje, januarja lani pa je bila imenovana za državno sekretarko na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Po odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, s katerim se je DZ seznanil 16. februarja, se namreč danes izteče rok, do katerega je moral premier Golob bodisi v DZ poslati ime novega ministrskega kandidata oz. kandidatke bodisi sporočiti, da bo vodenje ministrstva začasno prevzel sam ali to nalogo poveril komu od ministrov.

Možna imena kandidatov je danes premier Golob na sestanku usklajeval s predstavniki SD. Na mizi naj bi bilo več imen, ki jih je prispevala SD, tudi ime aktualne podpredsednice DZ Meire Hot. Na drugi del sestanka je prišla tudi Katič, ki jo je predsednik vlade torej izbral za kandidatko.

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa morajo kandidatko na seji potrditi še poslanci. Kandidatka za novo ministrico bi se torej matičnemu odboru DZ za pravosodje lahko predstavila še ta teden, po informacijah STA bo to predvidoma v četrtek ali petek. Po tem scenariju pa bi DZ tako novo ministrico lahko potrdil na redni seji prihodnji teden.

V koalicijskih poslanskih skupinah so sicer za zdaj z odzivi na izbrano kandidatko skopi. Za STA so se doslej odzvali le v Svobodi, kjer so pozdravili odločitev predsednika vlade, da čim prej predlaga kandidata za vodenje pravosodnega resorja. Ocenjujejo, da gre za izkušeno kandidatko, ki delovanje ministrstva dobro pozna.

Novega kandidata oz. kandidatko so sicer SD in premier Golob iskali po odstopu Švarc Pipan. Slednja se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se ob tem zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan je v preteklih tednih zatrjevala, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke SD. Na ministrskem stolčku se je tako kljub pozivom matične SD odločila vztrajati še nekaj časa in se sama lotila razčiščevanja okoliščin nakupa.

Po večtedenskem razčiščevanju je predsedniku vlade predala poročilo o svojih ugotovitvah domnevnih nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski, v katerem med drugim izpostavlja prirejeno projektno dokumentacijo in sum zunanjih vplivov. Zatem je Golobu podala podpisano odstopno izjavo, od seznanitve DZ z njenim odstopom pa na ministrstvu v teh dneh še opravlja tekoče posle.

Ob zeleni luči DZ pa bo te s polnim mandatom torej kmalu prevzela Katič. Naloge, ki jo čakajo, bodo bržkone vse prej kot enostavne, med drugim se bo namreč morala spopasti s posledicami afere ob nakupu omenjenih prostorov, neuresničeno ustavno odločbe glede plač sodnikov ter v luči tega tudi z nadaljnjimi protestnimi aktivnostmi sodnikov in tožilcev. Slednji so za 14. marec napovedali tudi novo enodnevno stavko. Velik izziv na skoraj polovici mandata aktualne vlade ostaja tudi reforma pravosodja.

Z menjavo na čelu ministrstva za pravosodje bo to sicer že šesta menjava v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej pred Švarc Pipan odstopili še notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

SPOROČILO ZA JAVNOST
26. februar 2024

Spoštovani,

predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes sestal s predstavniki Socialnih demokratov, ki so mu predlagali več možnih predlogov za novega ministra oziroma ministrico za pravosodje. Predsednik vlade se je odločil, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico za pravosodje predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor in po pogovoru je na kandidaturo tudi pristala. Premier je predlog za njeno imenovanje že posredoval v Državni zbor.

Andreja Katič je leta 1996 končala študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in pridobila naziv univerzitetna diplomirana pravnica. Po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do avgusta 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015–2018) tudi podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Svojo poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje. 25. 1. 2023 je bila imenovana za državno sekretarko v Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Z lepimi pozdravi,
Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

COMMENTS

Wordpress (0)