(VIDEO) “Če je to slovo…” – Tanja Fajon se še ni odločila ali bo kandidirala na aprilskem volilnem kongresu – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Če je to slovo…” – Tanja Fajon se še ni odločila ali bo kandidirala na aprilskem volilnem kongresu

(VIDEO)  “Če je to slovo…” – Tanja Fajon se še ni odločila ali bo kandidirala na aprilskem volilnem kongresu

Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila kjer bo izbirala novo vodstvo stranke. Tanja Fajon poudarja, da morajo pri aferi nakupa sodne palače svoje delo opraviti organi pregona.

Vodstvo stranke je danes kar šest ur zasedala v  v dvorani občine Vič. Najprej se je sestal kolegij nato  predsedstvo  stranka SD , ki je v Ljubljani izvedla konferenco, nato je sejo opravilo tudi predsedstvo stranke. Tam sta bili potrjeni dve pomembni odločitvi: za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja stranke je bil soglasno potrjen Matevž Frangež, ki je tudi predsednik konference SD-ja, najvišjega organa med dvema kongresoma; aprila pa ne bo izveden statutarni, temveč volilni kongres, je zvečer za medije povedala predsednica stranke Tanja Fajon.

“Na tem mestu smo mogoče dosegli tisto dno, ki si ga pred nekaj tedni ni nihče ne želel ne pričakoval, ker smo pravzaprav bili v nasprotni situaciji. Ministrske ekipe so delale dobro, poslanska ekipa je delala dobro, tudi naš teren. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, ampak danes smo pokazali res energijo, ambicijo, da gremo naprej povezani,”

“Marsikdo si mogoče volilnega kongres pred evropskimi volitvami ni želel, ampak iskreno verjamem, da je to lahko priložnost naše stranke za nov začetek. Danes je energija v dvorani pokazala, da to željo in ambicijo imamo, in da lahko tudi z volilnim kongresom postavimo trdne temelje za naprej,” je po seriji sestankov, ki so jih danes opravili v SD, dejala Fajon.

Na čelu stranke ostaja do volilnega kongresa. O tem, ali se bo takrat podala po zaupnico za nov mandata na čelu SD, pa se ni povsem izjasnila. Kot je dejala, bodo v naslednjih tednih tekli postopki za pripravo kandidatnih list za celotno vodstvo. “Predvsem dajem priložnost, da se do takrat še enkrat sami pri sebi vprašamo, pogovorimo, kako stranko programsko, reformno peljati naprej. Imamo čas, danes stranke ne zapuščam, tudi vodstvo ne, smo pa potegnili poteze, kjer jaz vidim priložnost za bolj trden začetek,” je dejala.

SD je sicer danes na več organih opravila razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Tanja Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

Fajon je ob koncu današnjih razprav ocenila, da so te pokazale, da je socialna demokracija še kako živa. Priznava, da stranka ni v zavidljivem položaju, a danes opravljeni pogovori ji dajejo upanje, da so v stranki med seboj povezani, ko je težko. “Na tem mestu smo mogoče dosegli dno, ki si ga nekaj tednov nazaj nihče ni ne želel, ne pričakoval. Pravzaprav smo bili v nasprotni situaciji, ministrske ekipe so delale dobro, poslanska ekipa je delala dobro, tudi naš teren. Zgodilo se je, kar se je zgodilo, ampak danes smo pokazali energijo, ambicijo, da gremo naprej povezani,” je prepričana.

V središču omenjene afere ob spornem nakupu sodnih prostorov sta se sicer znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD. Začasno bo funkcijo kot v. d. glavnega tajnika nepoklicno opravljal Matevž Frangež, sicer zdajšnji predsednik konference SD.

Funkcijo bo opravljal začasno, obenem ostaja državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, je zvečer dejal ob koncu razprav SD. Napovedal je, da je njegova glavna naloga na tem mestu poskrbeti, da se v stranki začnejo nujni procesi, potrebni, da bo “socialna demokracija glasno in jasno izražala svoja stališča do dnevnih vprašanj, aktivneje opozarjala na to, kar je zapisano v našem programu”.

Vztrajal pa bo tudi pri tem, da so ključne odločitve, sicer na ramenih glavnega tajnika, sprejete kolektivno. Te bo tako sprejemala skupina treh ljudi, ob Frangežu jo bosta sestavljala še minister za kohezijo Aleksander Jevšek ter podpredsednica SD in poslanka Meira Hot. Tako bodo z različnimi ukrepi in odločitvami ciljali na krepitev načetega zaupanja v verodostojnost in poštenje SD, je zatrdil Frangež.

V minulih dneh so številne kritike letele tudi na vodstvo stranke, ki da se ob aferi ni ustrezno odzvalo, nekateri pa so prst uperili v koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda in razmišljali tudi o izstopu SD iz koalicije. A je Frangež danes v izjavi po predsedstvu SD dejal, da so odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje.

V razpravi pa so po njegovih besedah sprejeli tudi nekaj načelnih opredelitev, med drugim, da zaupajo organom pregona, da raziščejo vse okoliščine spornega nakupa prostorov za potrebe sodišč in preganjajo za to odgovorne. V polemični razpravi pa so sklenili tudi, da opravijo pregled načina delovanja stranke, pretehtajo kako politično vsebinsko okrepiti delo ter da z delovanjem v vladi, državnem zboru in na lokalni ravni pokažejo, da je SD stranka, vredna zaupanja ljudi, ki zna učinkovito in pravično reševati družbene izzive, je sklenil Frangež.

Glede ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je predsednica SD v TV Odmevih povedala, da je eden od članov danes podal predlog, da se jo izključi iz stranke ter da bo zdaj o tem odločal nadzorni odbor. Žibert pa po njenih besedah ostaja član stranke.

Obenem so številne kritike letele tudi na vodstvo stranke, ki da ob aferi ni ustrezno odreagiralo, nekateri pa so prst uperili v koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda in razmišljali tudi o izstopu SD iz koalicije. A je Frangež danes v izjavi po predsedstvu SD dejal, da so odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje.

COMMENTS

Wordpress (0)