(V ŽIVO) Konferenca SD v luči posledic afere ob spornem nakupu sodne stavbe na Litijski cesti – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Konferenca SD v luči posledic afere ob spornem nakupu sodne stavbe na Litijski cesti

(V ŽIVO) Konferenca SD v luči posledic afere ob spornem nakupu sodne stavbe na Litijski cesti

V SD so začeli serijo sestankov, na katerih bodo tehtali scenarije za izhod iz krize in obstoj na političnem parketu. Trenutno zaseda kolegij predsednice SD Tanje Fajon, zatem se bosta sestala še predsedstvo in konferenca. Ob nezadovoljstvu med člani Fajon pričakuje iskren pogovor o nadaljnjih korakih, padec javnomnenjske podpore je ne preseneča

Danes objavljeni rezultati merjenja javnega mnenja, ki ga je za Delo opravila Mediana, namreč kažejo, da je SD podpora močno zdrsnila. Za Fajon zdrs v luči afere ob spornem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski ni presenečenje. Vse od nakupa se namreč vršijo “zelo hudi pritiski na našo stranko”, je danes dopoldne dejala v izjavi za medije.

Tudi gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han je ob prihodu na sejo kolegija priznal, da so to na nek način pričakovali. “Ampak jaz verjamem, da ko enkrat padeš, se lahko tudi vzdigneš, seveda če imaš pravo vizijo,” je poudaril. Dejal je, da je bil zadnje dni veliko na terenu in je “sam začutil utrip terena, ki pa ni tako slab, je predvsem zaskrbljen”.

Da je zdrs v podpori posledica enega dogodka, v katerem so bili “vsi člani SD, vključujoč z vodstvom, neutemeljeno obremenjeni in kriminalizirani,” je dopoldne ocenil tudi minister za kohezijo iz vrst SD Aleksander Jevšek. “Na to smo že večkrat opozarjali in nato bomo opozorili tudi na konferenci, kjer se bomo srečali v zelo velikem številu in se zelo temeljito pogovorili, kaj je tisto, kar je bilo narobe v preteklosti s strani naših koalicijskih partnerjev in kaj je bilo tisto, kar je narobe z nami samimi,” je dejal. Ko si bodo odgovorili na to, bo znan tudi odgovor, kako naprej, je ocenil.

Dogajanje terja odgovore, kot tudi politično in krivdno odgovornost, pa je danes vnovič ponovila Fajon. SD je po njenih besedah doslej potegnila določene poteze, danes pa pričakuje predvsem iskren pogovor na konferenci SD, najvišjem organu stranke med dvema kongresoma, je poudarila Fajon. “Nikoli nimam težave s kritiko, stranko Socialnih demokratov sem prevzela ne samo za najboljše čase, tudi za težke čase,” je ponovila.

Tudi Han od današnjega dne pričakuje zlasti “odkrit pogovor, realno oceno stanja in pogled v prihodnost”. Po njegovih besedah namreč “Slovenija ne glede na vse potrebuje idejo socialne demokracije”.

“Verjamem, da smo Socialni demokrati najboljša stranka v Sloveniji, imamo pa svoje napake, ki jih moramo obravnavati in pravilno odreagirati,” je ob prihodu na kolegij predsednice SD ocenil nekdanji predsednik stranke Dejan Židan. Pričakuje, da bo stranka danes strnila vrste. Da se bodo pogovorili in iz krize izšli še močnejši, pričakuje tudi dolgoletna vidna članica stranke Sonja Lokar.

Na današnjih sestankih je sicer pričakovati tudi razpravo o usodi vodstva, v zadnjih dneh so se namreč vrstili tudi pozivi k njegovemu odstopu na čelu s predsednico SD Fajon.

“Imamo dobro predsednico, kako se bo sama odločila za svojo pot, mora sama povedati,” je o podpori Fajon na čelu SD dejal Židan.

Skoraj zagotovo bi za izhod iz dane situacije potrebovali čudež, pa je ob prihodu ocenila nekdanja ministrica iz vrst SD Andreja Katič. Verjame, da bodo z iskrenim pogovorom in načrti ožjega vodstva, morda tudi za druga imena, ki bi vodila stranko, uspešno šli čez evropske volitve. Zagotovo pa se mora stranka pripraviti na menjavo vodstva, če želi še kdaj prestopiti prag parlamenta, je ocenila.

Pred stranko je iskanje poti, kako naprej in s kom, je ob prihodu poudaril nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček. Na mizi je po njegovih besedah tako vprašanje, ali na nadaljnjo pot stranke z aktualno predsednico ali brez nje, v koaliciji ali opoziciji. “Vse je danes na mizi in tako je tudi prav,” je prepričan. SD je močna stranka z močnim terenom, iz dane situacije lahko izide, če bodo zmogli enotnost in iskrenost, meni. “Če te iskrenosti ne bo, pa se nam ne piše preveč dobro,” je še dodal.

Fajon pa je kot eno ključnih nalog izpostavila imenovanje namestnika oz. vršilca dolžnosti generalnega sekretarja, po tem, ko je s tega mesta minuli teden nepreklicno odstopil Klemen Žibert.

V razpravah pa se zagotovo ne bodo mogli izogniti tudi razpravi o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Del članstva namreč ocenjuje, da sestanek SD s premierjem Robertom Golobom minuli teden ni prinesel takšne pomiritve odnosov, kot je po srečanju menila Fajon. Predsednica SD je sicer tudi sama priznala, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji skrhano.

“V vlado smo vstopili, da uresničujemo koalicijsko pogodbo, da delamo za dobro Slovenk in Slovencev. Tukaj ni odstopanja, treba je naprej po tej poti, vzpostaviti čim višji nivo medsebojnega zaupanja med koalicijskimi partnerji in se usmeriti v cilje,” je danes še ocenil Jevšek.

Izjave in dogajanje ob Konferenci SD, ki se začne ob 17.  uri  v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)