(V ŽIVO) “Trg republike kot Hyde Park” – Nika Kovač in Pavel Rupar spet “na znanem kraju ob znanem času, (ob isti uri)” sklicala tiskovno konferenco – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Trg republike kot Hyde Park” – Nika Kovač in Pavel Rupar spet “na znanem kraju ob znanem času, (ob isti uri)” sklicala tiskovno konferenco

(V ŽIVO) “Trg republike kot Hyde Park” – Nika Kovač in Pavel Rupar spet “na znanem kraju ob znanem času, (ob isti uri)” sklicala tiskovno konferenco

Novinarska konferenca Ljudske iniciative Glas upokojencev in društva Inštitut 1. oktober, na kateri bodo med drugim spregovorili “o zavrnitvi zakona o izrednem dvigu pokojnin, pozivu Urški Klakočar Zupančič k odstopu z mesta predsednice DZ ter pripravi novega zakona o RTVS in skupinski tožbi zoper RTVS zaradi izločitve in ignoriranja upokojencev”; pred poslopjem DZ, Šubičeva ob 11 uri.  Ob istem času pa je tiskovno konferenco na istem mestu sklical tudi Inštitut 8. marec. Nike Kovač .

Inštitut 8. marec začenja bitko proti inflaciji in bitko za to, da bi vsi živeli dostojno življenje, je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Kot pravijo v inštitutu, prvi korak predstavlja boj proti prikritim podražitvam, v naslednjih tednih pa pripravljajo še več akcij. Ob tem so že začeli s peticijo za boj proti prikritim podražitvam.

Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili člani inštituta, živimo v času velike draginji, zaradi katere se posameznice in posamezniki znajdejo v vedno večjih stiskah, ki ljudi sili v to, da se odločajo med plačilom položnic in nakupom določene hrane. V inštitutu so se zato odločili, da bodo pripravili sklop akcij, s katerimi si bodo prizadevali omejiti učinke inflacije.

Danes so znotraj akcije naslovili nevidne podražitve. “Gre za to, da se količina izdelka zmanjša, medtem ko cena ostane ista ali je celo višja. To so prakse, ki velikokrat kupcem ostanejo prikrite in jih ne opazijo,” je poudaril Zlatko Djogić. Pri tem je navedel primer kosmičev, katerih cena je kljub 100-gramsko manjšem pakiranju ostala enaka, in primer rezancev, ki so se kljub za polovico lažjemu pakiranju podražili.

Sara Kastelic je dodala, da je del prikritih podražitev tudi prikrito zmanjševanje kakovosti izdelkov, saj cena kljub poslabšanju kakovosti ostaja enaka. Navedla je primer mandljevega napitka, ki je v preteklosti vseboval sedem odstotkov mandljev, danes pa le še tri odstotke mandljeve paste, čeprav je cena ostala enaka.

Ker se inštitutu tovrstne prakse in zavajanje zdijo nedopustni, so začeli zbirati podpise pod peticijo proti prikritim podražitvam, ki jo je v dveh urah urah podpisalo več kot 1000 ljudi. “Peticija je prvi korak v boju proti inflaciji in v prizadevanju za bolj socialno državo. Je majhen, ampak zelo pomemben korak na tem področju, ker si kupci zaslužimo pošteno obravnavo, brez zavajajočih taktik trgovcev,” poudarjajo v inštitutu.

Vlado s peticijo pozivajo, naj sprejme ukrepe, ki bodo proizvajalce in trgovce obvezali k vidnemu označevanju izdelkov, katerih količina je bila znižana, cena pa se pri tem ni sorazmerno znižala, ter ukrepe, ki bodo proizvajalce obvezali k vidnemu označevanju izdelkov, ki se jim je znižala kakovost zaradi sprememb sestavin.

“Želimo si, da so te stvari označene, da so transparentne in da Slovenija v tem sledi drugim državam,” je še povedala Kovač ter pri tem napovedala, da bodo temu v prihodnosti namenjali veliko pozornosti.

Dogajanje na Trgu republike smo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)