(VIDEO) Resničnostni šov v parlamentu: “S kom imamo opravka tukaj…večkratnim storilcem kaznivih dejanj, torej kriminalcem” – Poslanka Svobode Lena Grgurevič, Pavla Ruparja označila za kriminalca – TOPNEWS.si

(VIDEO) Resničnostni šov v parlamentu: “S kom imamo opravka tukaj…večkratnim storilcem kaznivih dejanj, torej kriminalcem” – Poslanka Svobode Lena Grgurevič, Pavla Ruparja označila za kriminalca

(VIDEO) Resničnostni šov v parlamentu: “S kom imamo opravka tukaj…večkratnim storilcem kaznivih dejanj, torej kriminalcem” – Poslanka Svobode Lena Grgurevič, Pavla Ruparja označila za kriminalca

V senci afere z nakupom sodne stavbe na Litijski je včeraj ostal nekako v ozadju prvovrsten politični dogodek  v državnem zboru, kjer so  poslanci  obravnavali predlog zakona o zvišanju pokojnin, ki ga je v postopek vložila civilna iniciativa Glas upokojencev. Predlog je v parlamentarno proceduro s podpisi volivcev v postopek vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem. Poslanci pa so odločali, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

Prvo obravnavo predloga je sicer zaznamovala ostra izmenjava besed med predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič na eni strani ter Ruparjem in poslanci SDS na drugi. Dogajanje je postalo še bolj napeto po odločitvi predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, da se morajo obiskovalci na balkonu, ki so podpirali obravnavani predlog zakona in so med sejo glasno izražali svoje mnenje, v skladu s hišnim redom odstraniti iz dvorane. Klakočar Zupančič je za nekatere medije pojasnila, da je bil Rupar zelo žaljiv tako do poslancev kot do nje osebno, zaradi česar je povzdignila glas.

Prvovrsten politični šov je seveda  dobro izkoristil novopečeni predsednik stranke upokojencev Pavel Rupar, ki mu predsednica državnega Zbora Urška Klakočar Zupančič izrekla dva opomina. “Prosim, da se nehate dreti, ker niste v otroškem vrtcu, niste vzgojiteljica, ampak ste žal predsednica parlamenta – še zaenkrat, pa upam, da ne več dolgo,” je njeno posredovanje označil poslanec SDS Zvonko Černač.

Čeprav je je zaradi dogajanja  na balkonu, kjer so bili i Ruparjevi podporniki, iz dvorane nagnala še obiskovalce. “Nobenega formalnega razloga ni za odstranitev kogarkoli iz te dvorane, ker nihče ni počel nič takega! Vas bi bilo treba odstraniti iz dvorane!” je njeno odločitev komentiral Černač. Klakočar Zupančič: “Če ne odidete sami, vas bodo odstranili varnostniki.” Spodaj objavljamo stenogram tega  dela seje DZ:

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Kolega Rupar, izvolite.

PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): Čisto osebno. Gospod Premik, ja, jaz sem bil zaprt, drži. Zaprli so me ljudje vašega kova. In povem vam še nekaj. Res je…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Dobro, gospod Rupar, hvala lepa.

Nadaljevanje PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): …čebelice bodo odletele…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: …oprostite, gospod Rupar, to si pa vi ne boste dovolili, kadar jaz predsedujem. Zdaj ste dobili opomin. Lahko dam opomin tudi udeležencu, ne samo poslancem, saj veste, kaj potem sledi. /oglašanje iz klopi/ Oprostite, gospod Rupar, glejte, če poslanec pove resnično dejstvo se morate vi vprašati kaj je z vami narobe, da vas resnično dejstvo žali. Resnično dejstvo ni žaljivo. / medsebojno pogovarjanje/ Hvala lepa, gremo naprej. / medsebojno pogovarjanje/

Nadaljevanje PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): Samo malo, oprostite…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Nehajte, nehajte, nehajte!

Nadaljevanje PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): Ne derite se vi name.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Nehajte!

Nadaljevanje PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): Vi niste nič, gospa.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Nehajte!

Nadaljevanje PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): Vi niste nič. Ne derite se name…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Še enkrat vas opozarjam…

Nadaljevanje PAVEL RUPAR (predstavnik predlagatelja): Lepo vas prosim, saj se vi derete name.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Drugi opomin vam dajem.
Gospod Černač, hvala lepa. Lena Grgurevič, hvala lepa. Nobenih postopkovnih. Izvolite, kolegica Helbl… /oglašanje iz klopi/ Kolegica Helbl, imate besedo. Izvolite. /oglašanje iz klopi/ Izvolite kolegica Helbl.

ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): / ni vključen/ postopkovno vprašanje po Poslovniku poslanec, ki zahteva razpravo o postopkovnem vprašanju…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa, gospod Černač.

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): …mora dobiti besedo takoj, ko jo zahteva…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: In vi boste imeli sedaj postopkovno?

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): In prosim, da se nehate dreti, ker niste v otroškem vrtcu, niste vzgojiteljica…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa…

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): …ampak ste žal predsednica parlamenta še zaenkrat. Upam, da ne več dolgo.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa. Izvolite, se usesti.

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): Nehajte se dreti, vodite to sejo!

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): V kolikor menite, da vam iz takih ali drugačnih razlogov vodenje ne gre, predajate vodenje enemu od vaših namestnikov.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa. Usedite se. Hvala. / aplavz/ Kolegica Helbl, izvolite. Seveda, gospa Grgurevič, vi imate tudi postopkovno, predvidevam? Potem bom pa še vam dovolila.

LENA GRGUREVIČ (PS Svoboda): Če smem? Prosim, gospa predsednica, glede na to, kaj danes tukaj gledamo, bi vas jaz vljudno prosila, da dosledno upoštevamo Poslovnik. To velja tako za publiko katero ste že opozorili trikrat, da se v dvorani Državnega zbora ne ploska, pa četudi si mislimo, da danes gledamo dramo, vsaj kar se z moje strani gleda ali pa neko tragikomedijo.
Prav tako bi želela gospa predsednica da ob žaljivih in nesprejemljivih obnašanju predlagatelja dosledno spoštujete Poslovnik. To pomeni, kadar poslanec govori oz. ali pa predlagatelj, ko nima besede, sledi en opomin, nato sledi drugi opomin in nato sledi odstranitev iz dvorane. V izogib temu, čemur smo danes priča, vas res, vidim, da ste danes bolj dobrohotni, si mislim tudi zakaj, ampak bi res želela, da se dosledno držite Poslovnika in izrekate pač opomine tako kot je potrebno in posledično tudi odstranitev iz dvorane, če. Smo v … / govorita obe hkrati/ In ne na ulici.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: In se bom tega tudi držala. Hkrati pa obiskovalcem sporočam, da vas zdaj odstranjujem iz dvorane, ker sem vas že opozorila, da z ničimer ne smete izražati svojega odobravanja ali negodovanja. To ste počeli ves čas, zato prosim, da se odstranite iz dvorane. / oglašanje iz dvorane/ To je hišni red, to je naš hišni red in prosim, da odidete iz dvorane.
Gospod Černač, izvolite postopkovno. Prosim, da odidete iz dvorane. Hvala lepa. / govorita oba hkrati/

ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): Predsednici izrekel dva opomina in potem odstranitev iz dvorane, kaj bi bilo najbolj primerno.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa, gospod Černač …

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): Predlagam prekinitev seje …

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Žal vi niste, žal vi niste … / govorita oba hkrati/ Nič ne bomo prekinjali seje, šli bomo naprej.

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): V imenu Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke predlagam prekinitev seje za 15 minut in posvet pri vas glede tega, kako in …

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa, gospod Černač. / govorita oba hkrati/ Ne bom upoštevala vašega predloga.

Nadaljevanje ZVONKO ČERNAČ (PS SDS): Ker ni nobenega formalnega razloga za odstranitev kogarkoli iz te dvorane, ker ni počel nič takega – razen vas seveda, vas bi bilo potrebno odstraniti.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa, gospod Černač. / govorita oba hkrati/ Izrekam vam opomin. Hvala lepa.
Prosim, če se odstranite iz dvorane, sicer vas bodo odstranili varnostniki.
Izvolite postopkovno.

Vrhunec dogajanja v DZ pa je bila razprava mariborske poslanke Svobode  Lene Grgurevič, ki je Pavla Ruparja v DZ  okarakterizirala kot kriminalca.

LENA GRGUREVIČ (PS Svoboda): Hvala lepa gospa predsednica. Torej predlagatelj je uvodoma dejal, da ga veseli podpora posameznikov, ki jih skrbijo te gobe pač v tej državi. Tudi jaz sem danes togotna ob tem, kaj gledam in koga poslušam v tej dvorani Državnega zbora in ni čudno, da ljudje kot politiko, kot najbolj zaničevan poklic pač označujejo že leta. Tukaj poslušamo pozivanje k, v bistvu podobno kot predsednik SDS k oborožitvi, sedaj, da naj se pazimo, da ne bo prišlo do napada na parlament, itd., kot da poslušam predsednika Trumpa, kaj se je zgodilo v Ameriki na podlagi takšnega obnašanja, vemo in opozarjam na veliko nevarnost takšnega obnašanja. Dalje, tudi nespoštovanje, ko predsednici Državnega zbora govori kdo ste vi, vi ste nič, med tem sem sama slišala. In tukaj bi pa vendarle izrazila tudi spoštovanje upokojencev, ki so potem, ko so štirikrat že bili opozorjeni, neprimerno pač reagirali, zmotili mir v razpravni dvorani odšli, odšli iz dvorane, kljub temu, da sem sama večkrat videla predlagatelja, kako jih je spodbujal v bistvu k neredu. Naj vedo, ne vem, če so ga kamere ujele, ves čas je pozival upokojence k netenju nemira v razpravni dvorani. Okej.
Kdo je predlagatelj? Pavel Rupar, slavni borec za dvig pokojnin upokojencem. Pred desetletjem je nekdanji poslanec SDS in župan Tržiča bil pravnomočno obsojen na zaporno kazen enega leta zaradi zlorabe pravic in položaja v odmevni aferi. Prejemal je podkupnino. Znan je bil, še vedno je kot izvajalec sovražnega govora. Spomnimo se napadov na poslanke v Državnem zboru, ko je govoril, da on bi jim odredil obvezne preglede, zakonske preglede mednožja, da bi ugotovili sploh katerega spola so. Spomnimo kako je s svetovalko predsednice države označil, da takšno svetovalko bi si vzel Adolf Hitler tretjem rajhu, da nacisti so pomagali duševno prizadetim in starejšim prehitro smrt, da jo je treba odstraniti, in podobno.
Nadalje, kakšen je njegov nenavadni odnos do žensk, o tem je bilo tudi že večkrat zapisano. Žal bom morala na to opozoriti kaj so poročale Slovenske novice, kako bi naj z golimi rokami torej razbijal, pretepal, se pravi, govorim o odnosu do žensk, govorim o nadaljnjih aferah, večkrat je bil obsojen, večkrat je bil obsojen zaradi poneverbe listin …

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Kolegica Grgurevič, lepo vas prosim, če se držimo vsebine, lepo bi prosila, res.

Nadaljevanje LENA GRGUREVIČ (PS Svoboda): A veste, to večkrat…

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Samo zbujamo strasti s tem. Saj razumemo, vzbujamo s tem strasti, lepo vas prosim, vsebine se držimo, tega zakona, ki ga imamo, predloga zakona, ki ga imamo pred sabo. Hvala.

Nadaljevanje LENA GRGUREVIČ (PS Svoboda): Prav. Samo želela sem osvetliti s kom imamo opravka tukaj. Večkratni storilci kaznivih dejanj, torej kriminalce. Sedaj kaj je storila…

Poslanci so na koncu predlog zakona o izrednem zvišanju pokojnin, ocenili, da ni primeren za nadaljnjoobravnavo DZ. Da je primeren, je ocenilo 24 poslancev, nasprotnega mnenja pa jih je bilo 45. Po predlogu, ki bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme, bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov, je ocenil predlagatelj zakona Pavel Rupar.

Predlog je hkrati povezan z delom člena pokojninskega zakona, po katerem država zagotavlja sredstva iz državnega proračuna za obvezno zavarovanje zaradi priznavanja ali odmere pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji. Med upravičenci so tudi družinski člani padlih oziroma umrlih borcev narodnoosvobodilnega boja, ki pa po danes obravnavanem predlogu zakona ne bi bili več upravičeni do teh pravic.

Vlada predloga zakona ni podprla. Kot je opozorila, bi se moral izdatek na pokojninskem področju za izvajanje obravnavanega predloga letno zvišati za 870 milijonov evrov. Če bi ta sredstva hoteli pridobiti, bi se morali prispevki delodajalcev in delojemalcev pomembno zvišati. A širokega družbenega soglasja med generacijami za to ni, je med današnjo prvo obravnavo predloga poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija.

Poslanske skupine koalicijskih strank so v predstavitvi stališč opozarjale, da predlog ruši razmerja med pokojninami, da je populističen in parcialen. Poslanski skupini SDS in NSi pa sta po drugi strani menili, da vlada ne stori dovolj za upokojence z nizkimi prejemki in da je zato obravnavani predlog zanje dobrodošel.

COMMENTS

Wordpress (0)