“Joj, kam bi del?… I, kjer si vzel!”: “Naivno je, če kdo misli, da bo z zamenjavo telefona rešil vsa vprašanja”- Minister Aleksander Jevšek v sinočnji oddaji Tarča – TOPNEWS.si

“Joj, kam bi del?… I, kjer si vzel!”: “Naivno je, če kdo misli, da bo z zamenjavo telefona rešil vsa vprašanja”- Minister Aleksander Jevšek v sinočnji oddaji Tarča

“Joj, kam bi del?… I, kjer si vzel!”: “Naivno je, če kdo misli, da bo z zamenjavo telefona rešil vsa vprašanja”-  Minister Aleksander Jevšek v sinočnji oddaji Tarča

Tarča že tretjič v zadnjih  treh tednih obravnava temo spornega nakupa stavbe na Litijski, ki je prerasel v koalicijsko krizo in sprožil obračun v stranki SD, kakršnega ne pomnimo. Padajo hude obtožbe o lažeh, manipulacijah, organizirani (hudodelski op av.) združbi posameznikov in korupciji , je sinočnjo Tarčo napovedala voditeljica Erika Žnidaršič

V studiu so bili Dominika Švarc Pipan in Aleksander Jevšek – ministra SD-ja, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) ter Ivan Simič, nekdanji direktor Fursa, kjer sta bila v službi tudi oba uradnika, ključna akterja pri poslu – eden je iz vrst SD-ja, drugi pa je kader in nekdanji član SDS-a. V SDS-u, kjer so vložili interpelacijo zoper Dominiko Švarc Pipan, so gostovanje tik pred oddajo odpovedali.

Najbolj vroče razkritje sinočnje oddaje je, da so po prvi oddaji Tarče na temo nakupa zgradbe na Litijski ključni ljudje afere sodna stavba nenadoma zamenjali mobilne telefone. “Preden bomo slišali pojasnila, poglejmo, kdo je po prvi Trači v kateri smo razkrili sporne cenite hitel zamenjati mobilni telefon in zakaj,” je prispevek Žana Dolajša in Klemna Košaka napovedal Erika. “V dneh okoli naše prve oddaje v kateri so bile prikazane hujše nepravilnosti s cenitvijo stavbe je več oseb na ministrstvu za pravosodje povezanih s poslom zamenjalo mobilne telefone. Telefone naj bi zamenjali državni sekretar na pravosodju Igor Šoltes, pa zdaj že nekdanji sekretar ministrstva Uroš Gojkovič in vodja službe za investicije Simon Starček… Prišli pa smo do indica, da je v času afere mobilni telefon zamenjal tudi generalni sekretar  SD-ja Klemen Žibert. To nam je Žibert danes tudi potrdil,” je uvodnem prispevku razkril Žan Dolajš.

“Takrat sem začela sumiti, da se tukaj nekaj dogaja v zakulisju. Na dan vaše prve Tarče 11. decembra (očitna napaka prva tarča je bila 11. januarja 2024 op av. )  sem najprej na Signalu zaznala sporočilo, da se je varnostna številka mojega stika Klemna Žiberta spremenila. To običajno pomeni, da je oseba zamenjala telefonski aparat. Začela sem se čuditi, ko je naslednje jutro po vaši prvi Tarči in mojem nastopu tukaj zgodaj zjutraj enako sporočilo o spremembi varnostne številke prišlo tudi za državnega sekretarja Šoltesa (Igor Šoltes, op. n.) in le malo za tem tudi za generalnega sekretarja ministrstva, gospoda Gojkoviča (Uroš Gojkovič, op. n.),” je v Tarči glede sodelavcev ministrstva, ki so po prvi Tarči, ki je odkrivala ozadje spornega nakupa stavbe, hitro zamenjali mobilne telefone, dejala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Četrti človek, ki je v tem času zamenjal telefon, pa je vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček.

“Naivno je, če kdo misli, da bo z zamenjavo telefona rešil vsa vprašanja in obremenitve. Verjamem, da v tem primeru to ni bil razlog za menjavo telefonov. Jaz imam svoj telefon že 15 let, ker nimam težav. Se mi zdi, da je to v enem delu mogoče res naključje. V drugem delu pa, čeprav sem s to informacijo prvič seznanjen danes, da bi bil to, zaradi posledic vsega, kar se je dogajalo okoli te t. i. afere, eden izmed varnostnih ukrepov. Torej ne zaradi občutka krivde, ampak zaradi česa drugega,” je v Tarči dejal minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. Jevšek je poudaril, da je ministrica v trenutku, ko je začutila, da se ji trese stolček, krivdo prevrgla na sodelavce in se predstavila kot žrtev sistema.

“Imam občutek, kot da ministrica po ministrstvu hodi s ‘pajsarjem’ in odpira omare ter pridobiva dokumentacijo. Na ministrstvu je NPU, ki opravlja preiskovalna dejanja. Ministrica s tem, ko govori, da daje dokumente novinarjem in jih tudi odnaša iz hiše, stoji na tankem ledu, kajti na glavni obravnavi se lahko zgodi, da bo kateri od teh dokazov okužen,” se je na ministričine besede odzval Jevšek. “Spoštovani minister, informacije javnega značaja so to in to veste,” mu je odvrnila Dominika Švarc Pipan.

Aleksander Jevšek je sicer do ministrice nastopil izjemno kritično. Dejal je, da bi morala zadevo sama preveriti, si nepremičnino ogledati, poskrbeti za cenitev kupca. Jevšek meni, da bi ministrica morala prevzeti odgovornost za to “šlamastiko”, ki je vrgla senco tako na vlado kot na SD, in odstopiti. Jevšek je poudaril, da je Dominika Švarc Pipan v trenutku, ko je začutila, da se ji trese stolček, krivdo prevalila na sodelavce in se predstavila kot žrtev sistema.

Jevšek sicer razume, da si predsednik vlade lahko vzame čas, da se pogovori z vsemi vpletenimi in si ustvari mnenje, ministrica pa bi morala – to je še enkrat poudaril – prav zato, da se lahko zadeva razčisti, odstopiti ali pa bi jo moral odstaviti sam premier, in to čim prej.

Predsednica DZ-ja, članica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, je dejala, da bi sama na mestu ministrice vztrajala na položaju do trenutka, ko bi bile zadeve zanjo razčiščene z vidika moralne in politične odgovornosti – ne pa kazenske, saj so za to pristojni organi pregona. Klakočar Zupančič tudi verjame, da imajo vse stranke koalicije interes, da se to razišče, ker če je kaj gnilega v naši deželi, “naj ta gniloba priplava ven”. Sprašuje se tudi, zakaj se SD-ju tako mudi z zahtevanim odstopom ministrice.

Urška Klakočar Zupančič je, povzeto po MMC, tudi  v zaključku oddaje ponovila stališče, da se ne mudi, saj se takšne zadeve ne smejo pomesti pod preprogo, da je treba razčistiti vse okoliščine in se na koncu odločili s trezno glavo. Na vprašanje o možnosti odhoda SD-ja iz koalicije je odgovorila, da o tem sploh ne želi razmišljati in da verjame, da bodo “dobro delali naprej”.

Urška Klakočar Zupančič je sicer v drugi oddaji portala N1dejla, da č bi bila na mestu Dominike Švarc Pipan, bi odstopila. Ponovila je,  da razume premierja Roberta Goloba, da si je za odločitev o usodi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan vzel še nekaj dni časa. Bi pa sama na njenem mestu s položaja odstopila. Glede na to , da Dominika Švarc Pipa vztraja na položaju pravosodne ministrice in ne bo odstopila, dokler zadevi ne pride do dna pa v SD-ju odgovarjajo: “To je tako, kot bi Nixon ostal na položaju zato, da razčisti afero Watergate”.

COMMENTS

Wordpress (0)