Predsednik ruskega parlamenta svari pred tretjo svetovno vojno – TOPNEWS.si

Predsednik ruskega parlamenta svari pred tretjo svetovno vojno

Predsednik ruskega parlamenta svari pred tretjo svetovno vojno

Pedsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je ob današnji 80. obletnici dne, ko je sovjetska Rdeča armada leta 1944 dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada, opozoril na nevarnost tretje svetovne vojne. Dodal je, da je fašistična ideologija postala norma za države članice zveze Nato.

Zahodne države, zlasti Nemčijo, je Volodin obtožil, da podpirajo politiko genocida v Ukrajini. “To je nevarna pot, ki bi lahko vodila v novo svetovno vojno,” je poudaril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je na današnji spominski slovesnosti ob obletnici obljubil, da bo storil vse, da bi naposled izkoreninili nacizem. Ob inavguraciji spomenika za žrtve obleganja Leningrada je ponovil, da oblasti v Kijevu poveličujejo sodelavce Adolfa Hitlerja in se z nasiljem zoperstavljajo vsem, ki jim niso pogodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je svojo invazijo na Ukrajino večkrat zagovarjala z izjavami, da mora denacificirati sosednjo državo. Putin pa je invazijo primerjal z obrambo Sovjetske zveze pred nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.

27. januarja 1944 je sovjetska Rdeča armada dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada in tako prekinila skoraj 900-dnevno obleganje mesta, danes znanega kot Sankt Peterburg. Šlo je za eno najdaljših in najbolj uničujočih obleganj v zgodovini, pa tudi za enega najhujših zločinov nemške vojske med drugo svetovno vojno, saj so Nemci nameravali prebivalce Leningrada izstradati, mesto pa zravnati z zemljo. Po podatkih zgodovinarjev je blokada terjala življenja približno 1,2 milijona ljudi.

COMMENTS

Wordpress (0)