Poročila bolnic, kot poročila iz Gaze – Po dveh tednih zdravniške stavke se obseg odpadlih zdravstvenih storitev povečuje – TOPNEWS.si

Poročila bolnic, kot poročila iz Gaze – Po dveh tednih zdravniške stavke se obseg odpadlih zdravstvenih storitev povečuje

Poročila bolnic,  kot poročila iz Gaze  – Po dveh tednih zdravniške stavke se obseg odpadlih zdravstvenih storitev povečuje

Bolnišnice po dveh tednih zdravniške stavke poročajo o različnih obsegih odpadlih zdravstvenih storitev – v UKC Ljubljana jih je po prvih analizah denimo odpadlo med dvema in tremi odstotki, v novomeški bolnišnici pa povprečno od 40 do 45 odstotkov. V nekaterih bolnišnicah se bojijo uresničitve napovedi o umiku soglasij zdravnikov za nadurno delo.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v petek glede poteka stavke na sestanek povabila direktorje obeh kliničnih centrov, splošnih bolnišnic ter ljubljanskega in mariborskega zdravstvenega doma. Na sestanku so med drugim govorili tudi o napovedih Fidesa glede možnosti umika soglasij zdravnikov za nadurno delo, kar bi močno zarezalo v delovne procese. Po besedah ministrice bi umik soglasij predstavljal težavo predvsem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v velikih bolnišnicah. Ministrica zato zdravnike, predvsem pa Fides, poziva, naj se ne odločijo za ta korak.

V UKC Ljubljana doslej odpadlo med dvema in tremi odstotki zdravstvenih obravnav

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je prva analiza pokazala, da je zaradi stavke Fidesa odpadlo med dvema in tremi odstotki zdravstvenih obravnav, so STA sporočili iz UKC in ob tem zagotovili, da so bili pacienti prenaročeni na prvi možni prosti termin. Prejšnji teden so sicer poročali o okoli 600 odpadlih zdravstvenih storitvah.

Na vprašanje, koliko zdravnikov dela s soglasjem za nadurno delo, so odgovorili, da 916 oziroma slabih 60 odstotkov vseh zdravnikov. Na vprašanje, kaj bi umik soglasij pomenil za klinični center, niso odgovorili.

V SB Celje odpadlo približno 10 odstotkov zdravstvenih storitev

V Splošni bolnišnici (SB) Celje je po besedah direktorja Dragana Kovačića doslej odpadlo približno 10 odstotkov zdravstvenih storitev. “Če bo ta stavka trajala naprej, se bo ta odstotek začel poviševati in bodo tudi ljudje to bolj čutili,” je opozoril. Dolgotrajna stavka bi imela tudi hude finančne učinke, je poudaril.

V celjski bolnišnici naj bi bila soglasja za nadurno delo trenutno pripravljena preklicati približno četrtina vseh zdravnikov. V primeru umika soglasij bi po besedah direktorja najbolj trpele specialistične ambulante, saj bi prednostno zagotavljali delovanje urgence.

V novomeški bolnišnici odpade od 40 do 45 odstotkov nenujnih zdravstvenih storitev

V novomeški bolnišnici v povprečju zaznavajo od 40 do 45 odstotkov odpovedanih nenujnih storitev. Gre predvsem za ambulantne preglede in program elektivnih operacij.

Zaradi stavke se je v SB Novo mesto izrazito povečal priliv pacientov v urgentnem centru, predvsem v enoti za bolezni.

Ob tem so pojasnili, da ima večina njihovih zdravnikov podpisano soglasje za nadurno delo. V primeru umika soglasij bi zdravnike razporedili v turnusno delo. “Načeloma bi se jim preklicalo soglasje za delo pri drugem izvajalcu,” so pojasnili.

V SB Murska Sobota predstavili približno 150 posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih postopkov

V murskosoboški bolnišnici so zaradi stavke odjavili oziroma prestavili približno 150 posegov in 700 pregledov ali diagnostičnih postopkov. Načrtno ne naročajo pacientov, ki so starejši od 18 in mlajši od 65 let. Odpovedujejo predvsem storitve otorinolaringoloških ambulant, kirurških ambulant, operativne posege in magnetnoresonančno diagnostiko, so pojasnili za STA.

Odpovedovanje storitev po njihovih navedbah vsekakor pozna pri čakalnih vrstah, koliko se bodo podaljšale, pa je odvisno od časa trajanja stavke. Gre za storitve, kjer čakalne dobe že sedaj presegajo dopustne. “Čakalna doba se bo podaljšala tistim med 18. in 65. letom starosti, skrajšala pa se bo ostali starostni skupini,” so pojasnili.

Urgentni center je v murskosoboški bolnišnici vedno zelo obremenjen, v času stavke pa opažajo večji priliv pacientov in s tem večjo obremenjenost predvsem zaradi “nedelovanja” zdravnikov v zdravstvenih domovih.

Upajo, da zdravniki ne bodo preklicali soglasij za nadurno delo, saj bi v tem primeru prišlo do velikega problema organizacije zdravstvenega varstva v bolnišnici. Ob preklicu soglasij pa bi vsekakor preverili, če so v tem primeru še izpolnjeni pogoji za izdajo soglasja za delo pri drugem delodajalcu, so poudarili.

V SB Ptuj po ocenah doslej odpadlo 15 odstotkov pregledov in operacij

V SB Ptuj ocenjujejo, da je zaradi zdravniške stavke doslej odpadlo 15 odstotkov pregledov in operacij. Več operacij je odpadlo v tem tednu, ko se je stavka zaostrila, so potrdili za STA.

“Čakalne vrste se zaradi odpadanja storitev že daljšajo oziroma povečujejo,” so pojasnili. Ob tem narašča število pregledov na urgenci, vendar je trend naraščanja pogojen z vremenom.

V SB Ptuj je večina zdravnikov podala soglasje za nadurno delo. Če bi zdravniki umaknili svoja soglasja, ne bi mogli zagotavljati 24-urnega zdravstvenega varstva, so opozorili.

V SB Trbovlje odpadlo približno 20 odstotkov elektivnih pregledov in posegov v kirurški ambulanti

V SB Trbovlje je zaradi stavke Fidesa odpadlo približno 20 odstotkov elektivnih pregledov in posegov v kirurški ambulanti. V tem tednu, ko se je stavka zaostrila, ni odpadlo več storitev kot v prejšnjem tednu, so pojasnili za STA.

Na vprašanje, ali lahko izpostavijo kak primer zdravstvene storitve, ki odpada zaradi stavke, so navedli elektivne operacije kile in žolčnika za paciente, stare med 18 in 65 let, ter nenujne kirurške preglede bolnikov, starih med 18 in 65 let.

Odpadanje zdravstvenih storitev se za zdaj ne pozna pri podaljšanju čakalnih vrst.

V trboveljski bolnišnici imajo vsi zdravniki podpisano soglasje za nadurno delo. Umik soglasij bi pomenil zaprtje bolnišnice, so opozorili.

V SB Brežice doslej odpadlo 138 zdravstvenih storitev

V brežiški bolnišnici je bilo doslej odpovedanih 99 pregledov v specialističnih ambulantah in funkcionalni diagnostiki, 33 operacij in 6 malih posegov. Izpad zdravstvenih storitev je v drugem, zaostrenem tednu stavke približno enak kot v prvem tednu.

“Dodatno analizo izpada programa bomo opravili v februarju, ko bomo zaključili obračun opravljenih storitev v januarju in naredili primerjavo z januarjem 2023,” je za STA napovedala direktorica Anica Hribar.

Na vprašanje, katere zdravstvene storitve denimo odpadajo, je odgovorila, da okulistični pregledi, kirurški pregledi v specialistični ambulantni dejavnosti in ginekološki dispanzer, operacija hallux valgus in operacija hernije na kirurškem oddelku ter sterilizacija na ginekološko-porodnem oddelku.

Čakalne dobe so se zaradi odpovedi terminov gotovo podaljšale, ta trenutek pa še ne morejo pojasniti, za koliko.

Ob stavki beležijo bistveno več obiskov pacientov v pediatrični urgentni ambulanti, kar je po navedbah direktorice posledica večje pojavnosti respiratornih okužb v okolju, nekaj povečanja pa je tudi na račun, da starši ne morejo priti v stik z izbranim pediatrom. Število pacientov se je v zadnjih štirinajstih dneh podvojilo.

Večje število pacientov je tudi v enoti za poškodbe, kar pa je posledica večjega števila poškodb, verjetno zaradi vremenskih pogojev, je pojasnila Hribar.

V SB Brežice je približno polovica zdravnikov podpisala soglasje za več nadurnega dela, kot je to opredeljeno v zakonu. Umik soglasij bi tako pomenil veliko težavo pri organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, je opozorila.

Na vprašanje, ali bi v primeru umika soglasij zdravnikov za nadurno delo zdravnikom umaknili soglasja za delo pri drugih izvajalcih, je Hribar odgovorila, da vsekakor.

Soglasja za delo drugje so namreč zdravstvenim delavcem izdana, če v celoti izvršujejo svoje delovne obveznosti glede količine in vrste opravljenih zdravstvenih storitev (tudi samoplačniških), določenih s pogodbo o zaposlitvi in normativi ter standardi pri svojem delodajalcu, je pojasnila.

Prav tako zdravstveni delavec za izdajo soglasja ne sme odklanjati začasne prerazporeditve delovnega časa, nadurnega dela, pripravljenosti in morebitnih drugih oblik dela pri delodajalcu, je dodala. “Nimajo pa vsi zdravniki, ki so dali soglasje za več nadurnega dela, tudi soglasja za delo pri drugem delodajalcu,” je še navedla.

V Valdoltri odpadlo 15 odstotkov terminov v ortopedskih ambulantah in 10 odstotkov operacij

V Ortopedski bolnišnici Valdoltra so za STA pojasnili, da je bilo v zadnjih 10 dnevih zaradi stavke odpovedanih 15 odstotkov terminov v specialističnih ortopedskih ambulantah. Izpad programa operativnih posegov pa je znašal 10 odstotkov.

Na vprašanje, ali je v tem tednu, ko se je stavka zaostrila, odpadlo več zdravstvenih storitev, so odgovorili pritrdilno. Najpogostejša storitev, ki odpada, je sicer prvi pregled pri specialistu ortopedu, so pojasnili.

V Valdoltri ocenjujejo, da se bodo zaradi odpovedi storitev zaradi stavke čakalne dobe podaljšale za prvi pregled pri specialistu, medtem ko se čakalna vrsta za posege trenutno ne podaljšuje.

Na vprašanje, koliko zdravnikov ima pri njih podpisano soglasje za nadurno delo, so odgovorili, da vsi. V primeru, če bi se zdravniki odločili za umik soglasja, bodo odločitev o nadaljnjih korakih sprejeli na strokovnem kolegiju bolnišnice, so še poudarili.

COMMENTS

Wordpress (0)