(V ŽIVO) Tanja Fajon o “ne” podpori Dominiki Švarc Pipan – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Tanja Fajon o “ne” podpori Dominiki Švarc Pipan

(V ŽIVO) Tanja Fajon o “ne” podpori Dominiki Švarc Pipan

Predsednica SD Tanja Fajon je v izjavi v DZ dejala, da si v stranki skupaj z njihovo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan želijo, da se razjasnijo vse okoliščine, vsa dejstva v zvezi s spornim nakupom sodne stavbe na Litijski cesti. “Če so bile nepravilnosti, bomo potem odločno ukrepali. Nihče nima pri nas bianco zaupanja,” je dejala.

“Vsi si seveda želimo skupaj z ministrico zaščititi javni interes, nihče nima bianco zaupanja pri nas vnaprej, tudi posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu. Zato, ko bomo imeli vsa ta dejstva, okoliščine dodatno pojasnjene, se bomo v stranki odločali, kako naprej. Če so se nepravilnosti dogajale, potem bomo seveda na podlagi tega ukrepali, sporočili in ve se, kaj sledi,” je dejala Fajon po današnjem sestanku vodstva stranke, na katerem pa ministrice ni bilo.

Na vprašanje o informacijah, da naj bi poslanci ministrici sprva podporo odrekli, pa je Fajon dejala, da je bila današnja odločitev skupna. Vodstvo stranke je imelo s poslansko skupino pogovor in “tudi poslanska skupina, tako kot vodstvo stranke, kot ministri, vsi skupaj želijo vedeti dejstva”, saj vsak dan prihajajo na dan nova. “Poslanci zelo upravičeno pričakujejo dejstva in tudi ta pogovor bo opravljen,” je dodala na vprašanje, ali so se poslanci z ministrico na to temo že srečali. Sama pa da se z ministrico ves čas pogovarja in ji je ves čas na voljo za odgovore.

Na ministrico v zadnjih dneh namreč letijo očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Zadevo preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča.

Fajon je tako dejala, da torej nihče še nima vseh odgovorov, tudi ministrica ne, zato je za zaščito javnega interesa bistveno, da dobijo več pojasnil. “To je zagotovo odgovornost, ki se je Socialni demokrati zavedamo,” je zatrdila in dodala, da je “verjetno najlažje za ministra, da odstopi”.

Ministrica napoveduje tudi še preiskavo podobnih poslov, ki so v preteklosti potekali na ministrstvu. Fajon je ob tem dejala, da tudi sama osebno vedno podpira preiskave v sume “in da se razišče odgovornost v vsakem primeru”.

Na za zdaj izraženo podporo stranke se bo po informacijah STA ministrica Švarc Pipan predvidoma odzvala še danes. Na ministrstvu za pravosodje pa so za STA potrdili tudi, da se je ministrica danes sestala s premierjem Robertom Golobom, ki je že v sredo izrazil pričakovanje, da ministrica pojasni, kako je na ministrstvu tekel postopek, kdo je vodil posamezne faze in kdo se je pod njih podpisoval.

Da pričakujejo pojasnila ministrice, so v preteklih dneh že poudarili tudi koalicijski partnerji. Danes pa v poslanskih skupinah dogajanja ne komentirajo. V SDS so sicer ta teden napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan, v NSi so poudarili, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke, ko se odloča o njihovi usodi. Da že ve, kako bo glasovala v primeru interpelacije, je danes dejala tudi samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek. Poudarila je, da njeno stališče ostaja enako kot v primeru nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za obrambo Marjana Šarca in meni, da bi moralo enako veljati tudi za ministrico Švarc Pipan in ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. “Za vse v politiki velja, da je pomemben videz, integriteta, politična odgovornost,” je dejala.

Za nakup omenjenih prostorov na Litijski je sicer ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Sredstva za nakup stavbe je sicer ministrstvu na dopisni seji 28. decembra lani zagotovila vlada, in sicer je iz splošne proračunske rezerve zagotovila 6,5 milijona evrov.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je včeraj  ocenila, da za zdaj uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, in poudarila, da ne razmišlja o odstopu. A po po poročanju častnika Delo je ob aferi ostala brez podpore poslanske skupine svoje stranke.

Ministrstvo je v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi glede nakupa prostorov na Litijski cesti v Ljubljani sprejelo več ukrepov, izvajajo notranjo revizijo, na ministrstvu se bo zgodilo tudi nekaj kadrovskih sprememb, vključno z odhodom generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča, ki je prav tako član stranke SD.

Ker gre za svojevrsten vdor v monetarni sistem države oziroma natančneje v proračun, je zadevo včeraj komentiral tudi finančni minister Klemen Boštjančič. “Vrsta podrobnosti glede tega posla še ni znana – vrsta pa je. Predsednik vlade je od ministrstva za pravosodje zahteval natančna pojasnila. Tudi ministrstvo za finance je, potem ko smo zahtevali določena pojasnila pred več kot tednom, danes zahtevalo dodatna pojasnila. Tako da verjamem, da se bodo stvari v naslednjih dneh razčistile,” je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Kot je poudaril, je treba odgovoriti vsaj na dve vprašanji – ali je bil ta nakup res ekonomičen in ali so bili postopki, ki so se vodili, ustrezni. Dodal je, da sicer nekatere dosedanje ugotovitve kažejo, da obstoječi postopki oziroma zakonodaja niso “najbolj optimalni”. “Verjamem, da bomo v naslednjem koraku, ko bomo razčistili celoten okvir tega posla, tudi v okviru sistemskih sprememb naslovili tiste stvari, za katere se bo ugotovilo, da so bile v tem postopku neustrezne,” je dodal.

Izjavo Tanje Fajon bomo v živo prenašali na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv-si ob 12:30 uri.

COMMENTS

Wordpress (0)