“Ni več pomoči… Smo šli totalno v franže” – Marko Bandelli razočaran nad vlado in nad Erikino Tarčo, ki je bila sinoči “bolj skromna” – TOPNEWS.si

“Ni več pomoči… Smo šli totalno v franže” – Marko Bandelli razočaran nad vlado in nad Erikino Tarčo, ki je bila sinoči “bolj skromna”

“Ni več pomoči… Smo šli totalno v franže” – Marko Bandelli razočaran nad vlado in nad Erikino Tarčo, ki je bila sinoči “bolj skromna”

Gostje v Tarči, ki je potekala v atriju sporne sodne stavbe v Ljubljani na Litijski cesti, so bili sinoči ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, odvetnica prodajalca Nina Zidar Klemenčič, pravnika Miha Juhart in Marko Zaman, direktor Družbe za upravljanje in poznavalec poslov z nepremičninami Mitja Križaj ter predstavnik največje vladne stranke Gibanje Svoboda, poslanec Lenart Žavbi. Zanimivo je, da v oddaji ni bilo nikogar iz  opozicije, čeprav je SDS  sredi tedna napovedala interpelacijo proti ministrici Dominiki Švarc Pipan.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je  sicer že pred oddajo dejala, da ne misli odstopiti in  napovedala, da bo zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti vladi predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Na ministrstvu proučujejo tudi možnosti za premestitev še dveh uslužbencev, ki sta sodelovala pri poslu.

Veliko razkritje sinočnje Tarče naj bi bil odgovor na vprašanje “zakaj se je ministrstvu za pravosodje ob koncu lanskega leta mudilo z nakupom sodne stavbe in kdo je sodeloval pri prodaji”, kar je bilo sicer jasno ob začetku afere in sicer, da so morali porabiti denar ob koncu proračunskega leta.

Lahko pa se strinjamo, da je bil še najbolj zanimiv del Tarče, povzeto po MMC,   povezan z  z razkritji kdo je vodil nakup stavbe  na ministrstvu in kdo je prodajalec Kdo je Sebastijan Vežnaver.  Tisti, ki so se kadarkoli srečali ali imajo vsaj osnovne informacije o  nepremičninskem in politično-finančnem slovenskem močvirju   so lahko samo zamahnili z roko zazehali ali pa smo vzdihnili: “Dobro jutro Slovenija”.

Za ostale pa, ki so med Tarčo večerjali, kuhali kavico , dajali otoke spat ali pa pripravljali kokice,  še enkrat povzemimo  razkritja Tarče: “Vežnaver naj bi bil vpet v hobotnico podjetij. Njegove poslovne aktivnosti so večkrat pritegnile pozornost medijev. Sklepanje poslov z državnimi podjetji, obiski kriminalistov, tožbe bank, posli na Balkanu, fizično obračunavanje in domnevno izsiljevanje. Po pričevanju več virov ima Vežnaver sicer dobre povezave na vseh straneh političnega spektra. Sodeloval je z Borisom Popovičem, z odvetnikom Janeza Janše Francijem Matozom, ki naj bi mu v času prejšnje vlade pomagal priti na čelo državnega podjetja Adriafin. Vežnaver je tudi dober znanec davčnega svetovalca Roka Snežiča, poslovno je sodeloval tudi z obalnim podjetnikom Vejsilom Hotom, sicer stricem SD-jeve poslanke Meire Hot. Da ga pozna, je potrdil tudi nekdanji pripadnik službe državne varnosti Dragan Isajlović, ki je zdaj podjetnik in prav tako član SD-ja. Večkrat naj bi se Vežnaver srečal z zdaj že pokojnim nekdanjim vplivnim politikom in podjetnikom Janezom Zemljaričem”. Zanimivo je, da sinoči ni bilo omenjeno  Vežnaverjevo sodelovanje z odvetnikom Mirom Senico s katerim je v nekem obdobju prav tako sodeloval Sebastijan Vežnauer.

Po Tarči pa si je bil “posebej blizu  s primorskim poslovnežem Rajkom Hrvatičem. Vežnaver je bil z Rokom Snežičem navzoč tudi, ko se je Hrvatič, (s katerim naj bi bila sedaj  “smrtna sovražnika”),  zapletel v pretep z Enesom Draganovićem. Draganovič pa ima zdaj prav z Vežnaverjem skupno podjetje Vip Copter – ki ponuja komercialne prevoze s helikopterjem. Prav Draganović naj bi po pričevanju virov Vežnaverju tudi posodil denar za nakup stavbe na Litijski cesti. Draganović teh informacij ni želel komentirati in je poudaril, da s stavbo nima nič”.

Bolj zanimiv je bil morda tisti del oddaje, ki je bil povezan z razkritji kdo je na ministrstvu za pravosodje vodil razvpiti posel.

“In kdo je na ministrstvu dejansko vodil nakup objekta? Kot izhaja iz vladne dokumentacije, je posel vodil vodja službe za nepremičnine in investicije na pravosodnem ministrstvu Simon Starček. Starček je močno povezan s stranko SDS, v času zadnje Janševe vlade je bil namestnik nekdanjega direktorja Fursa in je nekaj časa celo vodil finančno upravo. Z Vežnaverjem ima po naših informacijah vsaj skupnega znanca, Francija Matoza.

Necenzurirano, v katerem je nekoč delala premierjeva desna roka, zdaj ena od najvplivnejših figur v Gibanju Svoboda Vesna Vukovič, pri poslu izpostavlja vlogo generalnega sekretarja SD-ja Klemna Žiberta. Po poročanju portala naj bi ga na ministrstvu od izbruha afere videli večkrat, prevzeti naj bi želel krizno komuniciranje. Na enem od kriznih sestankov naj bi udeležencem pobrali telefone in celo ure, kar so potrdili tudi naši dobro obveščeni viri, ki dodajajo, da Žibert Vežnaverja pozna. Nekateri pa kot njuno skupno točko omenjajo direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa. Ta nam je po telefonu potrdil, da pozna oba, vendar dodal, da s poslom nima nič” je v Tarči  poročal novinar Žan Dolajš.

Ministrica Švarc Pipan je sicer  za medije že pred oddajo  povedala, da bo predlagala razrešitev Gojkoviča, vlada pa naj bi o tem na dopisni seji odločala še včeraj  ali  danes . Gojkovič je namreč vodil posel nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga zaradi domnevnih nepravnosti preverja tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kot je dejala ministrica, so bila vsa pooblastila za posel od vsega začetka prenesena na generalnega sekretarja in je ta sam sprejel, da je objektivno odgovoren, če je prišlo do kakšnih napak.

Pri poslu sta sodelovala tudi vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in vodja finančne službe na pravosodnem ministrstvu Janja Garvas. Na ministrstvu menda proučujejo tudi možnosti za njuno premestitev na drugi delovni mesti, na katerih ne bosta imela vodstvenih pooblastil. Kot je dejala ministrica, do dokončnega razčiščenja posla vodjem služb, ki so sodelovali pri nakupu stavbe, tudi pri drugih projektih ne more več zaupati in jih torej morajo vsaj začasno premestiti.

Švarc Pipanova, ki ob izbruhu afere suvereno napovedala razdrtje pogodbe si je kasneje očitno premislila in včeraj zjutraj pred novinarji in je  tudi v Tarči branila posel oziroma transakcijo.  se je sicer pred včerajšnjo sejo vlade že srečala s premierjem Robertom Golobom. Kot je pojasnila v izjavi za novinarje po vladni seji, je Golob izrazil pričakovanje, da “pojasnimo, kako je na ministrstvu tekel postopek, kdo je vodil posamezne faze in kdo se je pod njih podpisoval”. Dejala je, da bodo poročilo pripravili in da so večino pojasnil že tako ali tako posredovali medijem. Pozneje pa dejala, da je vsa pojasnila predsedniku vlade podala že na jutranjem sestanku.

Že zjutraj je dejala, da trenutno ne razmišlja o odstopu in zaenkrat uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba. Koalicijski partnerji pa so že v sredo izrazili pričakovanje, da bo ministrica podala pojasnila o omenjenem poslu. O tem so danes razpravljali tudi v njeni matični stranki SD, kjer za zdaj dogajanja ne komentirajo,  danes pa boi pred novinarje stopila predsednica stranke Tanja Fajon.

Ob tem so zanimivi nekateri detajli včerajšnjega dne, ki so se dogajali večinoma za kamero.   Šlo je takole, Najprej je bil zjutraj sestanek Švarc Pipan Golob, istočasno ali sočasno je na vladi potekal sestanek koalicije in po seji vlade so na vladi še nekaj časa ostali vsi ministri SD-ja generalni sekretar stranke in še nekateri drugi funkcionarji, ki pa so stavbo zapustili v času, ko je ministrica Švarc Pipanova dajal izjavo za medije in odšli za kamerami.  Da je Švarc Pipanova še na položaju in da Golob od nje ni zahteval odstopa je posledica dejstva, da je pravzaprav bolj popularna oziroma, da jo imajo rajši v Gibanju Svoboda kot v SD-ju  in da je “ena ta boljših ministric” in da jim je na nek način žal, če bi morala oditi .

Spomnimo na zaplet ob imenovanju vlade, ko so v SD-ju Pipanovi očitali, da se je z Golobom  vnaprej dogovorila za mesto ministrice za pravosodje.  Celotna afera je padla v čas intenzivne napetosti med koalicijskima strankam SD in Gibanje Svoboda, ki naj bi kasirala samo negativne plati vladanja, medtem, ko naj bi si SD zagotovila “pole position” pred evropskimi volitvami. Ob tem ni zanemarljivo kako je afera prišla v javnost. Zgodbe, ki jih pripovedujejo akterji so na moč podobne tistim pred razpadom vlade Marjana Šarca. Znano je, da bi se nekateri radi znebili generalne sekretarke Vesne Vuković, ki pa ne more” smislit” generalnega sekretarja SD-ja Klemna Žiberta. Slednji je na enem od brifingov za novinarje dejal, da SD ne more  deliti usode “ladje, ki se potaplja” (v mislih je imel podjetje Svoboda) no in “payback time” je prišel hitro, prehitro.

Saj poznate šalo, ki jo je novozelandskim kolegom povedal Janez Drnovšek, ko so ga spraševali o izkušnjah koalicijskih vlad, saj so takrat namesto večinskega uveljavili proporcionalni volilni sistem. “Ali veste, kako se stopnjuje beseda sovražnik? Sovražnik, velik sovražnik, smrtni sovražnik, koalicijski partner.”

 

Čeprav so v SDS-u  v sredo napovedali vložitev interpelacije o delu ministrice, ki ji med drugim očitajo “nedvomno objektivno odgovornost” pri domnevnih nepravilnostih nakupa omenjenih prostorov pa je kot rečeno zanimivo, da niso bili  včeraj povabljeni v Tarčo.

COMMENTS

Wordpress (0)