Švarc Pipanova, kot Daniel Popović v pesmi: “Bio sam naivan…,” trdi, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale – TOPNEWS.si

Švarc Pipanova, kot Daniel Popović v pesmi: “Bio sam naivan…,” trdi, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale

Švarc Pipanova, kot Daniel Popović v pesmi: “Bio sam naivan…,” trdi, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale

Premier Robert Golob je na včerajšnjem sestanku s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan in predsednico SD Tanjo Fajon prejel preliminarno poročilo o postopku nakupa sodne stavbe na Litijski, ki ga bo ministrica skladno s pričakovanji Goloba še dopolnila. Premier namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin, so sporočili iz njegovega kabineta.

Potem ko so na Švarc Pipan v zadnjih dneh leteli očitki o objektivni odgovornosti za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, v kateri naj bi domovala upravno, delovno in socialno sodišče ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, se je torej premier danes vnovič sestal z ministrico.

Ta mu je v pogovoru pojasnila, da ob pregledu vse dokumentacije omenjenega posla ugotavlja, da so jo strokovne službe pri nakupu sodne stavbe zavajale, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Mimogrede Švarc Pipanova, ki v višino meri kar 185 centimetrov in je svojo višino je izkoristila tudi za to, da se je kot študentka poskusila v manekenstvu. Njeno »umetniško ime« je bilo Nika Švarc in s tem imenom in pripisom, da gre za 24-letno absolventko prava, se je tudi predstavljena na naslovnici revije Mag predhodnici Reporterja.

Zadevo sicer preiskuje tudi Nacionalni preiskovalni urad, ministrica pa je že odredila notranjo revizijo in predlagala razrešitev generalnega sekretarja ministrstva Uroša Gojkoviča. Vlada ga je na današnji dopisni seji z današnjim dnem tudi razrešila, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Golob se je sicer še pred četrtkovo redno tedensko sejo vlade sestal z ministrico, a kot kaže, tudi po današnjem sestanku še ni prejel zadostnih pojasnil. Še vedno namreč pričakuje razjasnitev vseh okoliščin omenjenega posla, so zapisali v njegovem kabinetu.

Tega si želijo tudi v ministričini matični stranki SD, kjer so domnevne nepravilnosti nakupa povzročile nemalo razburjenja. Predsednica SD Fajon je sicer v včerajšnji  izjavi zatrdila, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti odločno ukrepali. “Nihče nima pri nas bianco zaupanja,” je dejala.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1747943079040971076

“Vsi si – skupaj z ministrico – želimo zaščititi javni interes. Nihče nima bianko zaupanja pri nas, posebej ne tisti, ki dela v javnem interesu,” je dodala Fajon. Zagotovila je, da bodo v stranki ukrepali, če so se dogajale nepravilnosti. “In ve se, kaj sledi,” je dodala.

V poslanskih skupinah dogajanja ne komentirajo. V SDS-u so napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan, v NSi-ju so poudarili, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke, ko se odloča o njihovi usodi. Da že ve, kako bo glasovala v primeru interpelacije, je dejala tudi samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Poudarila je, da njeno stališče ostaja enako kot v primeru nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za obrambo Marjana Šarca in meni, da bi moralo enako veljati tudi za ministrico Švarc Pipan in ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. “Za vse v politiki velja, da je pomemben videz, integriteta, politična odgovornost,” je dejala.

Da pričakujejo pojasnila ministrice, so v preteklih dneh že poudarili tudi koalicijski partnerji. V SDS pa so medtem ta teden napovedali interpelacijo o delu ministrice Švarc Pipan.

Za nakup omenjenih prostorov na Litijski cesti je sicer ministrstvo odštelo 7,7 milijonov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Sredstva za nakup stavbe je sicer ministrstvu na dopisni seji 28. decembra lani zagotovila vlada, in sicer je iz splošne proračunske rezerve zagotovila 6,5 milijona evrov.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)