Hipokrizija na vrhuncu: Sodni svet na ustavno sodišče z zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač, medtem ko ga ostale neizvršene odločbe ne zanimajo – TOPNEWS.si

Hipokrizija na vrhuncu: Sodni svet na ustavno sodišče z zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač, medtem ko ga ostale neizvršene odločbe ne zanimajo

Hipokrizija na vrhuncu: Sodni svet na ustavno sodišče z zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač, medtem ko ga ostale neizvršene odločbe  ne zanimajo

Sodni svet bo danes med drugim odločal, ali naj na ustavno sodišče vloži zahtevo za izvršitev ustavne odločbe glede sodniških plač, je za STA potrdil njegov predsednik Vladimir Horvat. Svet bo ugotavljal, ali je prišlo do neupoštevanja ustavne odločbe, in v primeru ugotovitve izpostavil odgovornost zakonodajne in izvršne oblasti, je dejal Horvat.

Horvat te ugotovitve v sredo še ni mogel napovedati, saj je odvisna od soglasja oz. večine glasov članov Sodnega sveta. Sklepe bodo malce prilagodili, če se bosta vabilu na sejo sveta odzvala predsednik vlade Robert Golob in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V primeru, da se predstavnika izvršne in zakonodajne oblasti vabilu ne bosta odzvala, pa bodo na to gotovo opozorili in se pri tem sklicevali na mednarodne standarde. “Vse veje oblasti morajo ena do druge ravnati spoštljivo, celo sodelovalno. V primeru, da je ena veja ogrožena oz. napadena, se morata drugi dve veji oglasiti in jo zaščititi,” je bil nazoren Horvat.

Do srede zvečer Horvat sicer ni prejel potrdila o udeležbi Goloba in Klakočar Zupančič, kar je komentiral z besedami, da upanje umre zadnje. Dodal je, da se bo sodni svet na seji sestal ob 13. uri in o svojih sklepih nemudoma obvestil javnost.

Če bodo sprejeli odločitev, da na ustavno sodišče vložijo zahtevo za izvršitev omenjene ustavne odločbe, bodo opravili tudi razpravo o tem, na kakšen način in s kakšno vsebino jo bodo vložili, je Horvat napovedal že prejšnji teden.

Sodniki so sicer v sredo začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

V bran sodnikom je včeraj sicer stopila predsednica republike Nataša Pirc Musa, ki je ob prvem dnevu opozorilnega protesta sodnikov pozvala k doslednemu spoštovanju odločb ustavnega sodišča. Nasprotje tega namreč ogroža temelje pravne države in ruši zaupanje v sodstvo, je poudarila. To velja tudi za ustavno odločbo o sodniških plačah, datum izvršitve slednje pa je jasno določen, je dodala.

“Pravna država zahteva dosledno spoštovanje in upoštevanje odločitev sodišč. V preteklosti sem pogosto opozarjala na škodljive posledice t. i. pravnega huliganstva, kamor sodi tudi neupoštevanje odločitev sodišč, saj to ogroža temelje pravne države ter ruši zaupanje ljudi v sodno vejo oblasti,” je v današnji izjavi poudarila predsednica republike.

Obenem je Pirc Musar ponovno pozvala k doslednemu spoštovanju in izvrševanju vseh odločb ustavnega sodišča, saj je to ključnega pomena za ohranjanje vladavine prava v naši družbi. “To velja tudi za izvršitev odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnim načelom sodniške neodvisnoti. Datum izvršitve je ustavno sodišče jasno določilo,” so izjavo predsednice sporočili iz njenega urada.

Sodniki so namreč danes začeli opozorilni protest, ki bo trajal do 24. januarja. Za to so se odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je ustavno sodišče junija lani ugotovilo, da so sodniške plače prenizke. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki, ki so se jim pridružili tudi tožilci, so sicer že minuli četrtek za eno uro prekinili delo, od danes pa torej zaostrujejo protestne aktivnosti. Med protestom se bodo sodniki, ki vodijo postopke v posameznih zadevah, sami odločali, ali bodo že razpisane naroke preklicali.

COMMENTS

Wordpress (0)