Golobova koalicija po novem letu o spremembah oziroma dopolnitvi protokola o sodelovanju koalicijskih partnerjev – TOPNEWS.si

Golobova koalicija po novem letu o spremembah oziroma dopolnitvi protokola o sodelovanju koalicijskih partnerjev

Golobova koalicija po novem letu o  spremembah oziroma dopolnitvi protokola o sodelovanju koalicijskih partnerjev

Vlada, ki v teh dneh nima predvidenih rednih zasedanj, se bo na redni seji znova sestala po novem letu. Takrat bo na rednih usklajevanjih za skupno mizo sedla tudi koalicija, ki bo začrtala normativni program dela v letu 2024. Obeta se tudi dopolnitev protokola o sodelovanju koalicijskih partnerjev.

Zaradi neuresničenih sicer smelih napovedi več reform, kar je ob izteku leta vneslo nekaj napetosti tudi med koalicijske partnerje, bodo oči javnosti v prihajajočem letu uperjene v vladno izvajanje obljub iz koalicijske pogodbe.

Med njimi so spremembe v zdravstvu, ki po zagotovilih premierja Roberta Goloba ostaja vladna prioriteta, pa tudi nadaljnji koraki v prenovi sistema plač v javnem sektorju. Na vlado naj bi v začetku leta romala še izhodišča pokojninske reforme, obeta se tudi pravosodna reforma. Odločitve vladne politike pa bo bržkone tudi v prihodnjem letu zaznamovala popoplavna obnova Slovenije.

Koalicijski partnerji bodo normativni načrt dela vlade, v katerem naj bi jasno določili ključne korake v letu 2024, bolj ali manj začrtali na rednih usklajevanjih v prvi polovici januarja.

Hkrati s tem se obetajo tudi spremembe oziroma dopolnitve protokola o sodelovanju koalicijskih partnerjev, s katerimi naj bi med drugim natančneje določili usklajevanje zakonskih predlogov še pred njihovo vložitvijo v parlamentarni postopek. Predvsem iz vrst manjših koalicijskih partneric, SD in Levice, je bilo namreč v preteklem letu večkrat slišati kritike, da vladni zakonski predlogi v DZ prihajajo še ne povsem usklajeni ter po hitrem, skrajšanem ali nujnem postopku, zato je možnosti za nadaljnje spremembe ali dopolnitve manj.

Slednje naj bi zdaj poskušali rešiti tudi z zavezo o koalicijskem usklajevanju ključnih elementov oziroma ciljev posameznih zakonskih predlogov še pred samim pisanjem zakona in torej pred obravnavo na vladi, kar naj bi pripomoglo k temu, da v DZ ne bi prihajali “preveč odprti” zakonski predlogi.

COMMENTS

Wordpress (0)