“Osvoboditev” in “depolitizacija” državnih medijev po poljsko – Nova poljska koalicijska vlada likvidirala javno televizijo, radio in tiskovno agencijo – TOPNEWS.si

“Osvoboditev” in “depolitizacija” državnih medijev po poljsko – Nova poljska koalicijska vlada likvidirala javno televizijo, radio in tiskovno agencijo

“Osvoboditev” in “depolitizacija” državnih medijev po poljsko – Nova poljska koalicijska vlada likvidirala javno televizijo, radio in tiskovno agencijo

Nova poljska proevropska koalicijska vlada je sporočila, da bo likvidirala javno televizijo, radio in tiskovno agencijo države. Ta poteza je del njene obljube, da bo državnim medijem povrnila nepristranskost. Poljska medijska revolucija pa se spremenila v politično bitko Odločna poteza nove vlade za osvoboditev državnih medijev “sproža resna pravna vprašanja”.

Prejšnji teden je minister za kulturo Bartłomiej Sienkiewicz izklopil državni 24-urni informativni kanal TVP Info in odpustil uprave javnih medijev. Opozicijski poslanci iz stranke Zakon in pravičnost (PiS) so odpustitve označili za nezakonite in se odzvali s sedečimi protesti.

Predsednik Andrzej Duda, zaveznik PiS, je dodal, da so odpustitve povzročile “anarhijo” in pozval novo vlado, naj se drži pravnega reda. V kratki izjavi je g. Sienkiewicz dejal, da bi likvidacija družb omogočila nadaljevanje poslovanja med prestrukturiranjem. S tem bi se izognili tudi odpuščanju zaposlenih, je dejal in dodal, da lahko podjetja kadar koli izloči iz likvidacije njihov lastnik, ministrstvo za kulturo.

Minister je dejal, da je odločitev sprejel zaradi odločitve predsednika Dude, da v sredo vloži veto na vladni predlog zakona, ki je zagotovil 3 milijarde zlotov (695 milijonov evrov; 603 milijonov funtov) sredstev za prihodnje leto za javne medije. Duda je svoj veto utemeljil z besedami, da je nova vlada z namestitvijo novega vodstva kršila ustavo države.

Prej v sredo je premier Donald Tusk dejal, da namerava njegova vlada denar porabiti za zdravljenje raka in psihiatrično pomoč otrokom.

Roman Giertych, odvetnik, ki je zastopal gospoda Tuska in je zdaj poslanec njegove stranke, je dejal, da je odločitev ministra za kulturo “končala pravni spor” in vladi omogočila, da imenuje stečajne upravitelje, ki lahko vodijo prestrukturiranje.

Vodja urada predsednika Dude Marcin Mastalerek je dejal, da je napoved likvidacije “priznanje poraza” vlade, za katero so se odločili, potem ko niso našli zakonitega načina za zamenjavo upravnih odborov javnih medijev.

Skupine za pravice so dvomile o načinu odpuščanja. Helsinška fundacija za človekove pravice je dejala, da javni mediji potrebujejo nujno reformo, ker so postali “propagandni glasnik vladajočega tabora” pod vlado pod vodstvom PiS, ki je ustvarila politične in pravne pogoje, ki so omogočili izvedbo takšne reforme za Tuskovo vlado ” zelo težko”. “Ne moremo pa mimo tega, da način začetka sprememb v javnih medijih vzbuja resne dvome,” so sporočili iz skupine.

Spopad in način, kako je nova vlada z bliskovito hitrostjo uvedla spremembe, prav tako vzbujata zaskrbljenost, da bo, tako kot njen predhodnik, morda prekoračila zakon, da bi dobila, kar hoče.

Od prevzema funkcije 15. decembra je Tuskov kabinet nemudoma odpustil in zamenjal direktorje državne televizije, radia in Poljske tiskovne agencije (PAP), zaprl vsaj eno postajo ter odpovedal politično motivirane programe in filme. Pod PiS so bili ustavno neodvisni državni mediji uporabljeni kot agresivno propagandno orodje, ki je napadalo Tuska in opozicijo, hkrati pa promoviralo evroskeptične poglede vladajoče stranke.

Čistka, ki poteka, je naletela na proteste PiS. Stranka in njeni lojalisti so se trudili imenovati svoje na ključna mesta, ki jih skuša zasesti nova vlada, in zasedajo stavbe , v katerih sta državni televizija in poljska tiskovna agencija, da bi izpodbijali spremembe in obsodili novo vlado kot avtoritarnega teptalca medijske svobode poroča portal Politico. .

Tudi predsednik Duda, lojalist PiS, se ni strinjal z načinom izvajanja sprememb. “Politični cilj ne more biti opravičilo za kršitev ustavnih načel in zakona,” je prejšnji teden zapisal na X.

V soboto je Duda obljubil , da bo dal veto na spremenjeni zakon o porabi za leto 2024 nove vlade in predlagal svojega. Predlog zakona je vključeval 3 milijarde zlotov za javne medije, čemur je Duda nasprotoval, čeprav so prejšnji proračuni PiS vključevali podobne določbe. V zakonu o porabi je bil tudi denar za dvig učiteljskih plač, vlada pa to spreminja v orožje za napad na Dudo. “Predsedniški veto jemlje denar učiteljem,” je tvitnil Tusk .

Tusk je medijske spremembe utemeljil s trditvijo, da so bile namenjene odpravi dolgoletne škode, ki jo je povzročila stara vlada PiS. “Gospod. Predsednik, kot sem vas že obvestil, je današnja akcija namenjena – kot ste nameravali – ponovno vzpostaviti pravni red in običajno spodobnost v javnem življenju. Lahko se zanesete na našo odločnost in železno doslednost v tej zadevi,« je dejal Tusk na X, ko je začel čistiti medije.

V času svojega vladanja je PiS manipuliral s postopki in zaobšel ustavo, da bi pridobil nadzor nad nadzorniki medijev in ustanovil posebno vladno agencijo, zadolženo za ključna imenovanja, kar ji je omogočilo, da je okrepila nadzor nad javnimi radiotelevizijami. Toda z Dudo kot predsednikom Tuskova vlada nima upanja, da bi razveljavila te spremembe, ne da bi naletela na njegov veto.

Prav tako se ne more obrniti na najvišje sodišče v državi, ustavno sodišče, saj je PiS nezakonito imenovala sodnike v organ, kar je spodkopalo njegovo verodostojnost. Toda neusmiljen način, s katerim je Tuskova vlada očistila medije lojalistov PiS, prav tako dviguje obrvi – in ne le med podporniki PiS. Skupine civilne družbe in neodvisni mediji izražajo zaskrbljenost.

“Nobenega dvoma ni … da javni mediji potrebujejo nujne in temeljite reforme,” je v izjavi zapisala poljska nevladna organizacija Helsinška fundacija za človekove pravice . »Zavedamo se, da politične in pravne razmere zelo otežujejo takšne reforme. Ne moremo pa spregledati dejstva, da način, kako so bile sprožene spremembe v javnih medijih, odpira resna pravna vprašanja.”

Podobno so vodilni poljski neodvisni mediji dejali , da bi morale spremembe v javnih medijih “poteči na urejen in zakonit način, ki novinarjem ne povzroča negotovosti.” Toda red je zadnja stvar, ki se dogaja. Novi šefi TVP pripravljajo informativne oddaje, katerih namen je opustiti pristranskost iz preteklosti, čeprav jih podporniki PiS še vedno vidijo kot poševne – le stran od njih. Tudi vsi novi menedžerji poskušajo utrditi svoje položaje.

“Napad na TVP nosi vse znake usklajene operacije nezakonitega prevzema javnih medijev na Poljskem,” je dejal Łopiński v izjavi, v kateri je vodstvo, ki ga je imenovala vlada, označil za “uzurpatorje” in vsem vpletenim zagrozil s pravnimi posledicami. Sienkiewicz pa je dejal, da je imenovanje Łopińskega “pravno neučinkovito, ker ga je izvedel organ, ki ne obstaja.” Piotr Zemła, novi predsednik uprave javne televizije, je branil stališče vladne uprave. “Edini trenutni predsednik TVP SA je urednik Tomasz Sygut,” je tvitnil .

COMMENTS

Wordpress (0)