Obnovljivi viri energije na Kitajskem presegajo 50 % električne energije – TOPNEWS.si

Obnovljivi viri energije na Kitajskem presegajo 50 % električne energije

Obnovljivi viri energije na Kitajskem presegajo 50 % električne energije

Zmogljivost obnovljive električne energije na Kitajskem je presegla 1,45 TW ali 50 %, od tega skupno 970 GW sončne in vetrne energije.

Konec novembra je skupna zmogljivost proizvodnje električne energije na Kitajskem znašala 2,85 TW ali 13,6 % več kot leto prej, je zapisal Xinhua, ki se sklicuje na nacionalno energetsko upravo (NEA). Obnovljivi viri energije – vetrna energija, sončna energija, vodna energija in biomasa ter druge tehnologije – so dosegli 1,45 TW in prvič presegli 50 %.

Mejnik je bil dosežen že sredi leta, poročajo domači mediji, ki se sklicujejo na isto poročilo. Sončna energija je dosegla 560 GW ali osupljivih 49,9 % več kot 12 mesecev prej, dodaja članek. Prejšnji mesec je država gostila vetrne turbine s skupno močjo 410 GW. Medletna rast je bila 17,6-odstotna.

Vendar naj bi obnovljivi viri energije predstavljali manj kot eno tretjino kitajske porabe energije ali 3 PWh, je dejal NEA. Skupni delež vetrne in sončne energije je nad 15 odstotkov, so že poudarili v državnem svetu. Zasedenost zmogljivosti tovrstnih objektov je namreč odvisna od vremenskih razmer – fotovoltaika deluje le ob močni dnevni svetlobi.

Tiskovna hiša je zapisala, da Kitajska proizvede 50 % opreme za vetrno energijo na svetu in 80 % modulov za sončno energijo.

Prva faza, 45,16 GW, kompleksa obnovljive električne energije v puščavi Gobi in drugih sušnih in oddaljenih območjih je bila predana konec novembra, je razkrila NEA. Poleg tega je dejal, da se drugi in tretji del, s skupno več kot 50 GW, gradita.

COMMENTS

Wordpress (0)