Učinek “kozmičnega dežja” po Mediani še deluje – Trend padanja podpore vladi, kot tudi največji vladni stranki, po POP TV-jevi meritvi, se nadaljuje – TOPNEWS.si

Učinek “kozmičnega dežja” po Mediani še deluje – Trend padanja podpore vladi, kot tudi največji vladni stranki, po POP TV-jevi meritvi, se nadaljuje

Učinek “kozmičnega dežja” po Mediani še deluje – Trend padanja podpore vladi, kot tudi največji vladni stranki, po POP TV-jevi meritvi, se nadaljuje

“Začasni premier Luka Mesec, kozmični dež v parlamentu in umik Anžeta Logarja s funkcij v stranki SDS: tudi te dni se je nadaljevala izjemno burna politična jesen. In kako jo doživljajo volivci? Po rezultatih javnomnenjske ankete za ta mesec, ki jo za našo hišo pripravlja inštitut Mediana, se nadaljuje trend padanja podpore tako vladi kot največji vladni stranki Gibanju Svoboda, najbolj pa samemu predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je na lestvici priljubljenosti strmoglavil po meritvi Mediane,” poroča portal 24ur.com.

 

Podpora vladi torej neusmiljeno pada, ta mesec je le še pri dobrih 28 odstotkih, delež tistih, ki je ne podpirajo, pa je največji doslej in prvič čez polovico, nad 55 odstotkov. Nekoliko se je spet povečal delež neopredeljenih, na dobrih 16 odstotkov.

Med strankami ostaja na prvem mestu SDS z 22 odstotki, kar je sicer dober odstotek manj kot prejšnji mesec. Še naprej pa se močno krči podpora vodilni koalicijski stranki Gibanju Svoboda, ta mesec je padla še za pet odstotnih točk na 13,4 odstotka. Socialnim demokratom je Mediana namerila najvišjo podporo v tem mandatu, 8,4 odstotka. Vnovič sta se zamenjali Levica in Nova Slovenija, tokrat v prid Levice s 3,9-odstotno podporo, Nova Slovenija ima malenkost manj, in sicer 3,8 odstotka.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Med neparlamentarnimi strankami sta Resnica in SLS in SNS z dvema odstotkoma podpore, SNS pa 1,8 odstotka. Sicer pa kar četrtina anketirancev ne ve, koga bi volila, kar je največ v tem mandatu. Desetina ne bi izbrala nobene stranke.

Med politiki je vrh lestvice priljubljenosti v primerjavi s prejšnjim mesecem nespremenjen, prva je predsednica republike Nataša Pirc Musar, sledi ji njen lanski protikandidat Anže Logar, ki se je sicer v petek umaknil s čela sveta stranke SDS, česar pa vprašani še niso vedeli. Na tretjem mestu je najbolj priljubljeni član vladne ekipe, SD-jev gospodarski minister Matjaž Han.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.Na četrtem in petem mestu sta njegovi strankarski in ministrski kolegici Dominika Švarc Pipan in Tanja Fajon, nato pa evropska poslanka Ljudmila Novak iz Nove Slovenije. Vse tri so ta mesec napredovale na lestvici.

Najvišji skok pa je uspel finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču, pridobil je šest mest in je deveti. Prvak SDS Janez Janša je napredoval za eno mesto in je 12.

Šef manjše opozicijske stranke Matej Tonin je tokrat štiri mesta izgubil. A to ni nič v primerjavi z Robertom Golobom, ki je ta mesec zgrmel za kar 12 mest navzdol, s četrtega je padel na 16. mesto. Še slabše volivci ocenjujejo vodjo njegove poslanske skupine Boruta Sajovica in nadomestnega premierja tega tedna Luko Mesca, ki je zadnji na lestvici priljubljenosti.

COMMENTS

Wordpress (0)