(V ŽIVO) Bogato “ob-vodno” financiranje medijev danes v vmesnem poročilu preiskovalne komisije, ki ga na tiskovni konferenci predstavlja Mojce Šetinc Pašek – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Bogato “ob-vodno” financiranje medijev danes v vmesnem poročilu preiskovalne komisije, ki ga na tiskovni konferenci predstavlja Mojce Šetinc Pašek

(V ŽIVO) Bogato “ob-vodno” financiranje medijev danes v vmesnem poročilu preiskovalne komisije, ki ga na tiskovni konferenci predstavlja Mojce Šetinc Pašek

Mojca Šetinc Pašek je včeraj  po  odmevnem  intervju za sobotni Dnevnik z naslovom “Takih sprevrženih igric se ne bi sramoval niti Stalin” stopila pred kamere. Danes pa bo verjetno še zadnjič v vlogi predsednice komisije z dolgim naslovom: “Preiskovalna komisija o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine”. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je namreč že vložil predlog za njeno razrešitev.

Preiskovalna komisija DZ-ja, ki  preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, ki ji še predseduje Paškova je namreč sprejela vmesno poročilo, ki je po neuradnih informacijah močno obremenjujoča za stranko SDS in medije v orbiti omenjene stranke. V vmesnem poročilu ugotavlja, da “poslovanje in financiranje velike večine aktivnosti SDS poteka po omrežju obvodnih računov, vzpostavljenih na različnih ravneh okoli centralnega računa stranke”. V takem modelu financiranja sodelujejo funkcionarji stranke in posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital.

Komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank in jo vodi poslanka Mojca Šetinc Pašek, je v parlamentarno preiskavo vključila podjetja NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite. Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije komisija v vmesnem poročilu, ki ga je sprejela v ponedeljek, sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi danes največje opozicijske stranke in da gre torej za “politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS”.

Prav tako komisija sumi, da mrežo obvodnega financiranja SDS sestavljajo še druga podjetja: “Sklepamo, da imamo opraviti s svojevrstnim poslovno-političnim modelom financiranja stranke SDS, v katerem aktivno sodelujejo funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, pa tudi posamezniki, ki imajo finančni interes,” piše v poročilu. Kot tudi, da na koncu verige prepletenega in dvosmernega denarnega toka poslovanje “poteka tudi in predvsem v gotovini”.

Poročilo navaja, da je v “razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS” vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo, oziroma so bili financirani iz javnih sredstev. Hkrati je po navedbah v poročilu utemeljen sum, da je moral vsak, ki je vstopal v te posle z državo, za pridobljeni posel nekaj “vrniti” stranki.

Posamezna podjetja naj bi namreč del tega denarja v obliki donacij, svetovalnih pogodb ali brez namena nakazovala na račune, za katere sumijo, da so obvodni računi SDS, torej na račune podjetij NovaTV24.si, Nova hiša in Nova obzorja. Med primeri poročilo denimo izpostavlja posamezna gradbena podjetja, ki naj bi v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov sklepala pogodbe o domnevno fiktivnem oglaševanju. V primeru posameznih županov in direktorjev občinskih podjetij blizu SDS komisija ugotavlja, da so ti financirali podjetje Nova obzorja predvsem v mesecih pred zadnjimi državnozborskimi volitvami.

“Domnevamo, da je stranka SDS tak poslovni model s ‘pravičniškim delitvenim ključem’ ter razpršenim obvodnim financiranjem vzpostavila že v času razvpitih brezplačnikov, ki so zaživeli pred volitvami 2008, danes pa so ohranjeni pri življenju v obliki majhnih, velikokrat anonimnih, lokalnih spletnih medijskih portalov,” piše v poročilu.

“Če imaste radi politične trilerje verjemite to bo eden boljših” je pred mesecem dni poslanka Levice in članica preiskovalne komisije Nataša Sukić napovedala prvo vmesno poročilo. Del tega poročila oziroma dokument po katerem sje  več gospodarskih družb v zameno za pridobitev koncesije za urejanje vodotokov prek lastniško povezanih družb financirale medije, povezane s člani ali simpatizerji danes največje opozicijske stranke SDS. Ta podjetja naj bi plačevala oglaševanje, ker pa naj bi višina njihovih rednih nakazil močno presegala cene oglaševanja na medijskem trgu, se poraja sum, da je šlo za plačevanje fiktivnih storitev.

Na račune izdajateljev Demokracije, Nove24TV in portala Požareport naj bi se tako steklo več kot 450.000 evrov. Pisanje častnika Dnevnik je včeraj v različnih izjavah za medije  potrdila predsednica preiskovalne komisije Mojca Pašek Šetinc., ki preverja sume obvodnega financiranja političnih strank z javnim denarjem . “Tudi mi smo v preiskovalni komisiji zaznali, da so gradbena podjetja, ki so pridobivala koncesije za čiščenje vodotokov na nek način plačevala v neki obliki te koncesije podjetjem , ki so v naši parlamentarni preiskavi. Se pravi gre za medijska podjetja  iz tega kroga konglomerata stranke SDS”.

Kot so sinoči poročali Odmevi so bili  izpostavljeni koncesionarji s pojasnili skopi. Da pri nakazilu skoraj 22.000 evrov na račun Klavdije Snežič soproge Roka Snežiča ni šlo za plačilo oglaševanja trdijo v Pomgradu. Da ne financirajo nobenih medijev in ne izvajajo nikakršnih fiktivnih nakazil in ne oglašujejo po načelu političnih usmeritev pa sporočajo iz skupine Perspektiva oziroma Hidrotehnika, ki ga  , tako VGP Novo Mesto in več drugih Dolenjsko – Posavskih družb lastniško obvladujeta zakonca Južna.  V podjetju Nivo Eko so potrdili nakazilo Lanaka, njen direktor je Bojan Požar. Drugih oglaševalskih pogodb ne razkrivajo. Tako Hidrotehnik kot Nivo Eko sta osnovni koncesijski pogodbi podpisali v času vlade Marjana Šarca

“Poklicali smo tudi Andreja Vizjaka okoljski minister v zadnji Janševi vladi, ki je na vprašanje ali drži , da sta bili koncesijski pogodbi razširjeni odgovarja, da to nima nobene zveze. I še ;”Najostreje zanikam, da bi kakršnekoli koncesije v zvezi z vodotoki imele kakršnokoli zvezo s pogodbenimi koncesionarji in katerimikoli mediji,”  je Vizjak sporočil za Odmeve novinarki Ireni Ulčar Cvelbar, ki je imela sicer sreč, da ji ni tako kot meni Vizjak zagrozil z batinami.

Komisija je pod drobnogled med drugim vzela pogodbo Telekoma z začetka leta 2020 z Inštitutom za avtorsko pravico, ki ga je nekaj mesecev pred tem na domačem naslovu ustanovil Blaž Rant, za plačilo nadomestila za distribucijo Nova24TV in več drugih programov. Pogodba je bila sklenjena za obdobje petih let v višini šest milijonov evrov. Po ugotovitvah komisije so se pojavili utemeljeni sumi, da bi lahko bila pogodba poslovno škodljiva za Telekom, hkrati pa poročilo kot nesporno navaja dejstvo, da je pri sklenitvi pogodbe prišlo do nezakonitega vplivanja posameznih nosilcev javnih funkcij na člane uprave in organe nadzora družbe. Na podlagi tega je moč utemeljeno sklepati, da je bila pogodba sklenjena zaradi “kupovanja miru pred novo vlado”, izhaja iz poročila.

Poročilo izpostavlja tudi primer poslanca SDS Zorana Mojšekrca in njegovega nekdanjega podjetja Geopolar Zaščite, ki izdaja tudi medijska portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si. Ker je komisija ugotovila, da je Mojškerc kot član nadzornega sveta občinskega podjetja posloval z osebo, ki je opravljala izvršilno funkcijo v tem podjetju, je primer tudi prijavila komisiji za preprečevanje korupcije.

Prek strankarske politične naveze pa po ugotovitvah v poročilu v model financiranja SDS vstopa tudi madžarski kapital. Komisija ugotavlja tudi, da ima Madžarska očitno interes za prevzem oz. obvladovanje nekaterih pomembnih gospodarskih panog v Sloveniji, pri tem pa gre tudi za osebne interese posameznikov iz najožjega kroga madžarskega premierja Viktorja Orbana. Temu se je v zameno za financiranje svojih politično medijskih projektov podredila tudi SDS in temu načinu tujega financiranja podredila tudi interese države, ugotavlja komisija.

Na podlagi pregledane dokumentacije namreč sklepajo, da so tako nekateri madžarski podjetniki lažje prišli do velikih naložb v Sloveniji. Ob tem se po njihovih navedbah postavlja vprašanje, zakaj tega ni zaznala Slovenska obveščevalna varnostna agencija (Sova). Od slednje je preiskovalna komisija ob ponovljenih in dopolnjenih vprašanjih prejela “površna in pavšalna poročila”, zato komisija DZ sklepa, da Sova v zvezi s tem bodisi ni opravila svojega dela bodisi spremljanja in analiziranja madžarskih poslovnih subjektov ne opravlja v interesu Slovenije, še piše v vmesnem poročilu.

Sicer pa je bila poslanka Svobode Moca Pašek Šetinc včeraj v središču pozornosti zaradi odmevnega intervjuja Dnevniku z naslovom “takih sprevrženih igric se ne bi sramoval niti Stalin v katerem je dejala “verjemite, da je bilo to zame zelo stresno.  Mojca Pašek Šetinc je govorila  o tem, “da je Robert Golob predlagal naj si poslanci med seboj pregledamo telefone”

Izjavo za javnost predsednice preiskovalne komisije DZ Mojce Šetinc Pašek o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v DZ 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujin, po ponedeljkovi zaprti seji bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtub kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)