(VIDEO) “Oglaševanje” za koncesije, za molk, ali oboje? – Mojca Šetinc Pašek potrdila poročanje Dnevnika, “da so posamezna gradbena podjetja v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar Janševim medijem” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Oglaševanje” za koncesije, za molk, ali oboje? – Mojca Šetinc Pašek potrdila poročanje Dnevnika, “da so posamezna gradbena podjetja v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar Janševim medijem”

(VIDEO) “Oglaševanje” za koncesije, za molk, ali oboje?  – Mojca Šetinc Pašek  potrdila poročanje Dnevnika, “da so posamezna gradbena podjetja v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar Janševim medijem”

Ugotovitve preiskovalne komisije DZ o sumih nezakonitega financiranja političnih strank nakazujejo, da so posamezna gradbena podjetja v zameno za koncesije za čiščenje vodotokov nakazovala denar medijem blizu SDS, je potrdila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek. Člani komisije sicer prav danes obravnavajo vmesno poročilo o delu komisije.

Vsaj štiri gospodarske družbe naj bi namreč po poročanju Dnevnika v zameno za pridobitev koncesije za urejanje vodotokov v skupni vrednosti 35 milijonov evrov na leto prek lastniško povezanih družb financirale medije, povezane s člani ali simpatizerji danes največje opozicijske stranke SDS. Ta podjetja naj bi plačevala oglaševanje, ker pa naj bi višina njihovih rednih nakazil močno presegala cene oglaševanja na medijskem trgu, se poraja sum, da je šlo za plačevanje fiktivnih storitev, po navedbah časnika kažejo pridobljeni podatki preiskovalne komisije DZ. Omenjena medijska podjetja naj bi od marca 2020 do konca leta 2021, torej v času tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše, prejela 391.500 evrov za domnevno oglaševanje od družb, ki so lastniško povezane s prejemniki koncesij, še poroča današnji Dnevnik.

Predsednica omenjena preiskovalne komisije DZ je današnje navedbe časnika v izjavi za medije potrdila. “Sumi, ki so se porodili v preiskavi, so šli v smer, da so gradbena podjetja ali za pridobitev poslov ali pa širitev v preteklosti že pridobljenih koncesij sklepala fiktivne oglaševalske pogodbe z vsaj dvema, tremi podjetji, ki so tudi predmet parlamentarne preiskave,” je pojasnila Šetinc Pašek. Po njenih besedah sicer dokumentacija, ki so jo pridobili, še ni popolna, zato dodatna pojasnila zahtevajo tudi od nekaterih pristojnih organov in institucij.

V SDS omenjenih očitkov danes niso želeli komentirati. Poslanka Anja Bah Žibert je na to temo dejala le, da so “te zadeve v teh trenutkih nekoliko smešne”. Slovenija se po njenih besedah sooča z velikimi izzivi, od migracij, poplav do odhodov ministrov. “Problemi so veliko večji od financiranja določenih časnikov oziroma medijev,” je prepričana.

Člani preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, sicer prav danes na za javnost zaprti seji obravnavajo vmesno poročilo o delu komisije. Več o tem bodo javnosti pojasnili na torkovi na novinarski konferenci.

Preiskovalno komisijo DZ za zdaj še vodi poslanka Svobode Šetinc Pašek, ki pa so jo pred 14 dnevi iz stranke izključili. Dan za tem je vodja poslanske skupine največje vladne stranke Borut Sajovic dejal, da bo razmislil o njeni zamenjavi na čelu komisije. Kot je danes dejala Šetinc Pašek, pa, kot ji je znano, trenutno že teče postopek za njeno razrešitev s tega mesta. Po poslovniku DZ ga mora najprej obravnavati mandatno-volilna komisija DZ, nato se bo s tem seznanil še DZ. Šetinc Pašek sicer za zdaj ostaja poslanka Svobode, tudi zato, ker ji takšna “formalna pozicija” omogoča strokovno pomoč pri poslanskem delu, je pojasnila. Bo pa še razmislila, kako bo delovala v prihodnje. “Možnosti je več, tudi to, da uberem samostojno poslansko pot,” pravi.

Mojca Šetinc Pašek je svojo jezo izlila v intervjuju za Dnevnik in dejala, da se “takih sprevrženih igric se ne bi sramoval niti Stalin” in da sta z Golobom zaključila. Zanikala pa je namige, da je razlog za njeno izključitev, dogovor pod mizo med janšo in Golobom, ki se kot pravi ni vpletal v delo komisije.

COMMENTS

Wordpress (0)