Shod za Palestino v Ljubljani podporniki Izraela pričakali na nož – Organizatorje shoda obtožujejo, da pripravljajo “teroristični Hamasov shod” – TOPNEWS.si

Shod za Palestino v Ljubljani podporniki Izraela pričakali na nož – Organizatorje shoda obtožujejo, da pripravljajo “teroristični Hamasov shod”

Shod za Palestino v Ljubljani podporniki Izraela pričakali na nož –  Organizatorje shoda obtožujejo, da pripravljajo “teroristični Hamasov shod”

V številnih evropskih mestih smo lahko te dni spremljali, kako  se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so na shodih izrazili podporo Palestincem pred napovedano izraelsko kopensko ofenzivo na območje Gaze. Protesti so na primer  potekali v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem in v Italiji. Na protestih so nosili palestinske zastave in transparente z napisi, kot so “svoboda za Palestino”, “končajte pokol” in “sankcije proti Izraelu”.

V četrtek, 19. oktobra, bo ob 17. uri bo tudi na ljubljanskem Trgu republike potekal shod, ki ga organizira Gibanje za pravice Palestincev z naslovom shod za “Palestino” Organizatorji želijo s tem dogodkom izraziti solidarnost s Palestinci in obsoditi, kot pravijo, politiko apartheida in okupacije, ki poteka v Gazi.

Vabilo na shod, objavljeno na Facebook strani Gibanja, obtožuje Izrael nenehnega bombardiranja Gaze in ciljanja civilne infrastrukture, med drugim domov, tržnic, šol in bolnišnic. Organizatorji trdijo, da se Gaza sooča s kopensko invazijo in možnostjo genocida, pri čemer kritizirajo mednarodno skupnost zaradi tišine in podpore, ki jo nekatere države izkazujejo Izraelu.

Pobudnica shoda, Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev, je znana po organizaciji dogodkov, ki ozaveščajo o razmerah v Palestini. V preteklih intervjujih je izrazila močno povezanost s Palestino in poudarila politično odgovornost za priznanje Palestine kot samostojne države.

Pravno središče za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), kjer je zaposlena tudi ena od organizatork, Urša Regvar, je bilo prepoznano kot prejemnik javnih sredstev, kar je povzročilo nekaj kontroverz v javnosti. Kritiki menijo, da se del davkoplačevalskega denarja, namenjenega temu centru, lahko uporabi za podporo organizacijam, ki simpatizirajo s terorističnimi skupinami.

Nevladne organizacije pri nas so pred tednom dni na premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovilo pismo, v katerem pozivajo k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

42 podpisnikov, med katerimi  so recimo Mirovni inštitut, Danes je nov dan, PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, društvo Humanitas, Slovenska filantropija, Mladi za podnebno pravičnost in Umanotera , je v pismu zapisalo, da ob političnih obsodbah napadov palestinskega gibanja Hamas na Izrael “ne bi smeli pozabiti na temeljni vzrok nasilja v regiji – na izraelsko politiko apartheida, etničnega čiščenja, kolonizacije in popolnega vojaškega nadzora nad palestinskim prebivalstvom”.

Prepričani so, da enostranska podpora Izraelu, ki jo izkazujeta tudi Golob in Fajonova, prispeva k stopnjevanju nasilja v regiji. Kritični so, češ da se napade Palestincev na Izrael obsoja, medtem ko se izraelske napade na Palestino obravnava kot del pravice do samoobrambe. “Tovrstne izjave ignorirajo kršitve mednarodnega prava Izraela in pravico palestinskega prebivalstva do obstoja, samoodločbe in samoobrambe.

Goloba in Fajonovo so pozvali k takojšnjemu umiku izjav podpore Slovenije Izraelu. Obenem bi morali po prepričanju podpisnikov prekiniti gospodarsko in politično sodelovanje z Izraelom ter priznati Palestino kot samostojno državo.

https://twitter.com/teryIGdev/status/1713903403020235243

“To so le prvi koraki, s katerimi bo Slovenija začela zahtevati spoštovanje mednarodnih obveznosti od Izraela, slovenska vlada pa izpolnjevati predvolilne obljube,” so zapisali. Nabiranje notranjepolitičnih točk je neodgovorno do žrtev v Izraelu in Gazi, je včerajv odgovoru na poslansko vprašanje Franca Breznika (SDS) danes dejal predsednik vlade Robert Golob. Premier je ob tem poudaril pomen zaščite civilistov, na poslančev poziv k opredelitvi do zahtev Levice in nevladnikov o priznanju Palestine pa se ni neposredno odzval.

COMMENTS

Wordpress (0)