(VIDEO) Dva mrtva v terorističnem napadu v Bruslju, osumljenec pa je na begu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dva mrtva v terorističnem napadu v Bruslju, osumljenec pa je na begu

(VIDEO) Dva mrtva  v terorističnem napadu v Bruslju, osumljenec pa je na begu

Belgijska policija je sporočila, da so streljali v bližini trga Place Sainctelette in Boulevard du Neuvième de Ligne malo po 19. uri. V strelskem napadu v središču Bruslja sta bili sinoči ubiti dve osebi, osumljenec pa je na begu, je sporočilo tožilstvo v belgijski prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskavo je prevzelo tožilstvo, pristojno za terorizem, pri čemer pa motiv napad še preiskujejo.

Po navedbah belgijske tiskovne agencija Belga je oborožen moški v fluorescentno oranžnem jopiču v severnem predelu Bruslja sestopil s skuterja in začel streljati. Ko je več ljudi pobegnilo v stavbo, naj bi jih zasledoval in streljal nanje.

Nato je s skuterjem pobegnil s kraja dogodka, je razvidno iz videa, ki ga je na spletni strani objavil časnik Het Laatste Nieuws. Domnevnega strelca še vedno iščejo.

Belgijsko državno tožilstvo je potrdilo, da sta žrtvi švedska državljana. Po poročanju belgijskih medijev naj bi nosila drese švedske nogometne reprezentance, ki se je danes v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024 merila z Belgijo. Tekmo so zaradi napada ob polčasu odpovedali, saj se švedski nogometaši niso želeli vrniti na igrišče.

Po napadu so stopnjo nevarnosti v belgijski prestolnici dvignili na najvišjo četrto stopnjo, preiskavo pa je prevzelo tožilstvo, pristojno za terorizem, poročajo mediji.

Pristojne službe so našle posnetek, v katerem je moški dejal, da je pripadnik skrajne skupine Islamska država. V videu, katerega avtentičnost še preverjajo, je povedal še, “da je v imenu islama ubil tri Švede”.

Belgijski premier Alexander De Croo je po napadu sporočil, da je švedskemu kolegu Ulfu Kristerssonu izrazil sožalje. “Kot tesni partnerji se proti terorizmu borimo kot eno,” je sporočil na družbenem omrežju X.

Sožalje družinam umrlih sta izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da je Evropa “pretresena” ob vnovičnem “terorističnem islamističnem napadu”. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je ob tem odredil poostritev nadzora na mejah z Belgijo, poroča AFP.

Belgija, kjer imajo sedež osrednje evropske institucije, je bila v preteklih letih večkrat tarča napadov, za katere je odgovornost prevzela skupina Islamska država. Najhujši se je zgodil marca 2016 na bruseljskem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice v evropski četrti, pri čemer je bilo ubitih 35 ljudi.

COMMENTS

Wordpress (0)