Mariupol? Ne, to je Gaza – TOPNEWS.si

Mariupol? Ne, to je Gaza

Mariupol? Ne, to je Gaza

Število žrtev spopadov, ki od sobote divjajo med izraelsko vojsko in palestinskim gibanjem Hamas, je na izraelski strani doseglo 1000, v izraelskih napadih na območje Gaze pa je umrlo najmanj 830 ljudi. Po najdbi trupel 1500 borcev Hamasa je skupno število smrtnih žrtev preseglo 3000. Ubiti, ranjeni ali pogrešani so številni tuji državljani.

Izraelsko veleposlaništvo v ZDA je v objavi na družbenih omrežjih sporočilo, da je bilo od sobote do danes ubitih najmanj 998 Izraelcev, ranjenih pa je bilo več kot 3400.

https://twitter.com/ElonMuskAOC/status/1711872882471760135

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi pa je bilo v silovitem obstreljevanju izraelskih sil, ki sledi sobotnemu napadu palestinskega gibanja Hamas, skupno ubitih 830 Palestincev. Po poročanju palestinske televizije Al Aksa je bilo ranjenih še najmanj 4250.

https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1712093622391226810

Število žrtev spopadov, ki na območju Gaze in v Izraelu divjajo od sobote, je tako skupno preseglo 3000, potem ko je predstavnik izraelske vojske danes sporočil, da so v Izraelu in v okolici območja Gaze našli 1500 trupel pripadnikov Hamasa.

Med ubitimi, pogrešanimi ali ranjenimi je tudi več tujih državljanov. Največ med njimi je Tajcev – ubitih je bilo namreč 18 državljanov Tajske, osem je bilo ranjenih, še 11 pa so jih vzeli za talce, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo tajsko zunanje ministrstvo.

Ubitih je bilo tudi najmanj 11 državljanov ZDA – to informacijo je v ponedeljek potrdil predsednik Joe Biden in dejal, da je “verjetno več ameriških državljanov tudi med talci Hamasa”.

Poleg tega je med smrtnimi žrtvami spopadov tudi deset državljanov Nepala, sedem Argentincev, štirje Francozi, po dva državljana Ukrajine, Rusije in Združenega kraljestva, ter po en državljan Kambodže in Kanade, sledi iz objav predstavnikov oblasti omenjenih držav. Več tujcev je tudi ranjenih, pogrešanih ali ugrabljenih, poroča AFP.

https://twitter.com/kijanaYaa/status/1711874887504081082

https://twitter.com/Sana_ShahUk/status/1711961144141987844

Hospitalizirani so štirje državljani Nepala, s petim pa so “izgubili stik”. V Buenos Airesu so potrdili izginotje 15 Argentincev, iz francoskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je pogrešanih 13 državljanov Francije, med njimi 12-letni otrok. Med pogrešanimi je tudi več Britancev in Rusov, pet Filipincev in trije Kanadčani.

Ob tem je nemško zvezno tožilstvo je danes napovedalo preiskavo proti Hamasu zaradi suma ugrabitve in umora nemških državljanov, je za AFP povedala tiskovna predstavnica tožilstva. Zunanje ministrstvo v Berlinu je pred tem sporočilo, da je bilo med ugrabljenimi s strani Hamasovih borcev več Nemcev, ki so tudi izraelski državljani, vendar niso navedli točnega števila.

“Kje smo in trditev, da je bilo 40 dojenčkov “ubitih” ali “obglavljenih” v Izraelu. Izrael poroča, da je v terorističnem napadu Hamasa v Izraelu umrlo najmanj 1200 ljudi. Palestinsko ministrstvo za zdravje poroča o najmanj 900 ubitih v Gazi, med njimi 260 otrok in 230 žensk, še 4500 pa je ranjenih. Članek CNN navaja: “Izrael se je maščeval z udarci po Gazi z neusmiljeno zračno akcijo, ki je zravnala domove, šole, zdravstvene ustanove in vladne zgradbe v obleganem pasu.” Morda ste prebrali tudi poročila, da je Hamas v Izraelu ubil ali obglavil 40 dojenčkov. Vendar noben neodvisni medij ni mogel preveriti te trditve. Poročilo izvira iz enega samega vira, i24 iz Izraela, ki navaja vojsko. Novinarka sama ni videla trupel teh ’40’ dojenčkov. Nekateri verjamejo, da gre morda za propagando. Kljub temu v času vojne in grozodejstev ljudje ponavadi verjamejo vsemu, kar je v skladu z njihovimi mnenji. Moje stališče: Kar je Hamas naredil v Izraelu, je bilo grozljivo in vsi bi morali to obsoditi. Terorizem ni nikoli upravičen, ubijanje nedolžnih civilistov pa je vredno prezira. Izrael ima pravico braniti se in se maščuje. Moje stališče: Bombardiranje nedolžnih civilistov, vključno s stotinami otrok in žensk v Gazi, predstavlja vojni zločin in je vredno prezira. Vojak je drugačen od terorista. Vodja, ki vojakom ukazuje, naj bombardirajo šole, bolnišnice, cerkve in mošeje, ravna podobno kot terorist, ne glede na njihove utemeljitve. Moj pogled: Kot je nekoč dejal ameriški pisatelj in novinar Bertrand Russell, “vojna ne določa, kdo ima prav, ampak samo, kdo je levi.” Vojna je grozljiva preizkušnja, kjer nihče zares ne zmaga, razen vojaško-industrijskega kompleksa, ki profitira od vsake odvržene rakete ali bombe. Toda med čustvenim začetkom vojne ljudje pogosto ne vidijo te resnice in napačno verjamejo, da bo ena stran zmagala. Na koncu vodi v leta konfliktov, ki nas pripeljejo nazaj na isto mesto. Nihče zares ne zmaga. Najboljša možnost je pristen, trajen mir. Nič drugega. ljudje pogosto ne vidijo te resnice in napačno verjamejo, da bo ena stran zmagala. Na koncu vodi v leta konfliktov, ki nas pripeljejo nazaj na isto mesto. Nihče zares ne zmaga. Najboljša možnost je pristen, trajen mir. Nič drugega. ljudje pogosto ne vidijo te resnice in napačno verjamejo, da bo ena stran zmagala. Na koncu vodi v leta konfliktov, ki nas pripeljejo nazaj na isto mesto. Nihče zares ne zmaga. Najboljša možnost je pristen, trajen mir. Nič drugega,”je eden od zapisov na družbenem omrežju X zapisal uporabnik profila Simon Ateba. 

Image

COMMENTS

Wordpress (0)