V Ljubljani zalilo kleti in ceste – Zaradi neurja in izjemne količine padavin številne težave v slovenski Istri – TOPNEWS.si

V Ljubljani zalilo kleti in ceste – Zaradi neurja in izjemne količine padavin številne težave v slovenski Istri

V Ljubljani zalilo kleti in ceste – Zaradi neurja in izjemne količine padavin številne težave v slovenski Istri

V slovenski Istri se je okrog poldneva razbesnelo neurje. Po podatkih agencije za okolje (Arso) je na merilnem mestu Koper danes do 15.30 padlo 173 milimetrov dežja. Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in jutri, zato regijski štab civilne zaščite opozarja občane, naj se ne zadržujejo blizu rek in hudournikov, ker lahko močno narastejo.

Zgolj danes izmerjena količina padavin v Kopru glede na razpoložljive podatke Arsa na spletu bistveno presega dolgoletno mesečno povprečje padavin avgusta na Obali. Na merilnem mestu Letališče Portorož je namreč običajno avgusta padlo med slabih 50 in dobrih 100 milimetri dežja.

Neurje se je prvič razbesnelo okrog poldneva, po kratkem premoru se je spet okrepilo po 14. uri. Spremljali so ga udari strel in močan veter. Padavine so napovedane tudi v naslednjih urah in še ves jutrišnji dan, opozarja štab civilne zaščite za Obalno regijo.

Kot so še sporočili iz štaba, je trenutno največ težav v dolini Dragonje in v Seči, poplavljene pa so tudi številne ceste in ulice ob morju. V Padni je po podatkih civilne zaščite odkrilo najmanj osem streh stanovanjskih hiš, škoda je nastala tudi v sosednji vasi Sv. Peter.

V koprski občini je silovit veter poškodoval streho na Osnovni šoli Šmarje in pokrito tribuno na stadionu Bonifika. Nekaj časa sta bili pod vodo Pristaniška ulica in Severna obvoznica, poplavljen je bil tudi Prešernov trg, kjer je voda zalila nekaj tamkajšnjih lokalov. Številni avtomobili so ostali ujeti na poplavljenem parkirišču za koprsko tržnico.

Ob nalivih hitro naraščajo Reka, Sora in pritoki Ljubljanice, ki so že dosegle veliko vodnatost, navaja Arso. Narašča tudi Sava v zgornjem toku in njeni pritoki z alpskim zaledjem. Ponoči in v torek bodo naraščale reke v osrednji in severni Sloveniji. Možna so zlasti razlivanja rek na izpostavljenih območjih, še napoveduje Arso.

Danes popoldan so hitro narasle reke v zahodni Sloveniji. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se vodnatost Drnice, ki je poplavljala, in Dragonje, ki se je razlila ob strugi, zmanjšuje. Umirja se tudi pretok Soče in njenih pritokov.

Arso napoveduje, da bodo ponoči in v torek reke v osrednji in severni Sloveniji lahko narasle do velikih pretokov. Možna so predvsem razlivanja rek na izpostavljenih območjih.

Danes zvečer in v torek dopoldan pa se lahko na najbolj izpostavljenih delih obale razlije tudi morje.

Uprava RS za zaščito in reševanje prejema povečano število klicev na številko 112. Na terenu so poklicni gasilci Gasilske brigade Koper in člani prostovoljnih gasilskih društev, ki odpravljajo posledice današnjih poplav. Zvečer je napovedano tudi visoko plimovanje morja. V obalnem štabu civilne zaščite zato občane prosijo, da ravnajo samozaščitno in da se primerno zavarujejo pred poplavami in močnimi nalivi.

Arso opozarja, da v naslednjih urah pričakujejo pomik nevihtne linije proti osrednji Sloveniji. Ker je ozračje v vzhodnih krajih še pregreto, v Posavju je ponekod 30 stopinj, zvečer tudi tam pričakujejo krajevna neurja.

– Popoldne sta močno deževje in veter zajela tudi osrednji del Slovenije. V prestolnici je voda zalila več kleti in zastala na nekaterih cestah in podvozih, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Na preži so tudi v Medvodah, kjer občane med drugim opozarjajo na večjo možnost vnovične aktivacije plazov.

V prestolnici za zdaj neurje z močnimi nalivi in vetrom ni povzročilo večjih težav. Po besedah namestnika poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa je zaradi izjemnega naliva zalitih več kleti, vodotok Gradaščice pa narašča. Enote na terenu spremljajo razmere, je zagotovil Kus. Nekaj težav so imeli sicer tudi vozniki.

Na preži pa so denimo v Medvodah. Občina Medvode je v nedeljo začela razdeljevati protipoplavne vreče in prebivalce zlasti območij, ki so jih prizadele poplave v začetku meseca, pozvala, naj od vode umaknejo premično premoženje in poskrbijo za svojo varnost. “Če bodo v naslednjih 12 urah prožene sirene z znakom za opozorilo na nevarnost, to pomeni nevarnost poplavnega vala. Pazimo nase in na druge. Ne hodimo ven v neurju in ne izpostavljajmo se nevarnostim po nepotrebnem,” obvešča Regijski štab Civilne zaščite.

Na občini Medvode so dodali še opozorilo Geološkega zavoda Slovenije, da je zaradi padavin možnost ponovne aktivacije zemeljskih plazov zelo povečana. “Po nedavni ujmi so pobočja, posebno obstoječa plazišča, še vedno zelo nestabilna. Vsem prebivalcem, katerih objekti so bili ob nedavni ujmi prizadeti ali izpostavljeni zemeljskim plazovom, svetujemo, da so izjemno pozorni na kakršnekoli spremembe in premike ter se ob njih nemudoma umaknejo na varno,” so zapisali.

Nekaj hudourniških težav se sicer pojavlja tudi na Škofjeloškem in Cerkljanskem, po napovedih meteorologov pa bodo zvečer in v prvem delu noči nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo. Možna bodo krajevna neurja, ponekod tudi dolgotrajni nalivi. Jutri bodo občasno še padavine, deloma nevihte.

COMMENTS

Wordpress (0)