Mreženje, posli, politika, lobiranje… – Kdo vse se je “prišel pokazat” na Blejski strateški forum? Od politikov opazna le odsotnost UKZ – Urške Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

Mreženje, posli, politika, lobiranje… – Kdo vse se je “prišel pokazat” na Blejski strateški forum? Od politikov opazna le odsotnost UKZ – Urške Klakočar Zupančič

Mreženje, posli, politika, lobiranje…  –  Kdo vse se je “prišel pokazat” na Blejski strateški forum? Od politikov opazna le odsotnost UKZ – Urške Klakočar Zupančič

Blejski strateški forum je seveda priložnost za mreženje, posle in politično lobiranje.  Poleg dogajanja v dvorani je vsaj tako, če ne bolj pomembno tisto kar se dogaja pred dvorano ob pavzah ali sredi dogajanja na fomalnem delu foruma. Opozicija običajno dogajanje prepušča vladajoči garnituri, ki je bila od prvega do zadnjega včeraj angažirana na Bledu. Od opozicijskih politikov je bila opažena prisotnost poslanca SDS Franca Breznika, pa Mateja Tonina predsednika NSi in nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja. Vladnih politikov seveda ni manjkalo, opazna je bila le odsotnost predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Najpomembnejši vzporedni dogodek je bila sinoči donatorska večerja v nekdanji Titovi vili ali vili  Bled, ki se je zažela ob 20-uri in na katero so bili povabljeni direktorji večjih slovenskih podjetij. Dogodek je bil seveda za strogo zaprtimi vrati in vstop novinarjem oziroma snemalcem, razen za uradne fotografe ni bil dovoljen tako, da vam bomo številke sporočili v nadaljevanju.

Je pa bilo že popoldne opaziti več direktorjev med njimi direktor gradbenega podjetja Riko Janeza Škrbca, Riko je sicer  med glavnimi sponzorji dogodka, potem predsednika nadzornega sveta skupine Kolektor, direktor družbe FMR in direktor družbe Delo Stojana Petriča, Otmarja Zorna  lastnika hotela Bled Rose in pomembnega lastnika  hranilnice Lon. Opazili smo tudi šefa in lastnika Medicinski center Ljubljana (MCL) doktorja Marka Bitenca.

Seveda tudi tokrat ni manjkal predsednik VZMD, . Kristjan Verbič, ki je” zaustavljal” in stiskal  v roko domačim in tujim politikom, ki so bili seveda v ospredju zanimanja domačih in tujih novinarjev in  ki  jih je bilo največ – pričakovano iz območja nekdanje Jugoslavije.  Nasploh je Blejski strateški forum  tako rekoč “Jugoslavija v malem” , saj je največ politikov iz območja nekdanje skupne države pa tudi širše z Balkana.

Seveda  delamo krivico vsem, ki so se prišči pokazat na Blejski strateški forum, ki so po naši skromni opazki pomlajuje, saj je bilo veliko mladih in bolj ali manj znanih vplivnežev.

S predsedniškim panelom o globalnih izzivih in glasu mladih se danes nadaljuje Blejski strateški forum (BSF). V nadaljevanju se bo zvrstilo več razprav, med drugim o kibernetski varnosti, podnebnih spremembah vlogi EU, Ukrajini in Zahodnem Balkanu. Načrtovanih je tudi več bilateralnih srečanj.

Drugi dan že 18. BSF bo odprl predsedniški panel, ki ga gosti predsednica republike Nataša Pirc Musar. Gostje bodo razpravljali o globalnih izzivih in glasu mladih.

Nato se bodo skozi ves dan vrstile razprave, na katerih bodo med drugim obravnavali kibernetsko varnost, vlogo EU, prehransko in energetsko varnost, podnebne spremembe, svobodo medijev, vodno diplomacijo, turizem, novo varnostno arhitekturo, odgovornost za najhujše zločine po svetu, človekove pravice, digitalno transformacijo, sodelovanje med EU in južnim Sredozemljem, Ukrajino ter na koncu še – tradicionalno – Zahodni Balkan.

Tudi danes se bo zvrstilo več bilateralnih srečanj, predsednica republike se bo med drugim srečala s posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino ter druga regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu Miroslavom Lajčakom in z belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Slednjo bo gostila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki danes gosti tudi srečanje z ministri držav Zahodnega Balkana in s posebnimi odposlanci za Zahodni Balkan.

Letošnji BSF sicer nosi naslov Solidarnost za globalno varnost, prvi dan foruma pa je minil tudi v znamenju napovedi o širitvi EU. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je namreč v ponedeljkovem nagovoru dejal, da mora Evropska unija biti do leta 2030 pripravljena na širitev. Zbrani balkanski voditelji so takšno izjavo pozdravili, a ob tem izrazili frustracije nad počasno širitvijo unije.

Bled v okviru srečanja letos gosti več kot 3000 udeležencev z vseh celin. Tokratno srečanje pa ima po nedavnih uničujočih poplavah v Sloveniji tudi humanitarno noto.

COMMENTS

Wordpress (0)