Hrvaško pesti vročinski val : Morje ‘vre’, v njem ne boste našli osvežitve – Sever Italije prizadelo silovito neurje, Arso pa za ponedeljek zaradi neurij izdal oranžno opozorilo za vso državo – TOPNEWS.si

Hrvaško pesti vročinski val : Morje ‘vre’, v njem ne boste našli osvežitve – Sever Italije prizadelo silovito neurje, Arso pa za ponedeljek zaradi neurij izdal oranžno opozorilo za vso državo

Hrvaško pesti vročinski val : Morje ‘vre’, v njem ne boste našli osvežitve – Sever Italije prizadelo silovito neurje, Arso pa za ponedeljek zaradi neurij izdal oranžno opozorilo za vso državo

Lombardijo na severu Italije je danes prizadelo silovito neurje z močnimi padavinami, vetrom in strelami. Gre za del ciklona, ki se pomika proti jugu države in naj bi že zvečer prinesel številne vremenske nevšečnosti tudi v drugih italijanskih deželah.

Razmere so bile najhujše na območju med kraji Monza, Seregno in Rho na širšem območju Milana, kjer je pihal izredno močan veter. Z območja, tudi iz Milana, poročajo o odkritih strehah in težavah v prometu tramvajev, saj so na njegovo omrežje padale veje.

Zaradi poškodb na progi je bil začasno ustavljen promet na železniški progi med Milanom in Alessandrio, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Nevihte in obilno deževje se od večernih ur obetajo tudi v drugih delih Italije, vključno z Ligurijo, Piemontom in Furlanijo-Julijsko krajino.

Hrvaško je tudi danes pestil vročinski val, temperature pa so se povzpele prek 36 stopinj Celzija. Državni hidrometeorološki zavod je izdal rdeče vremensko opozorilo za celotno Jadransko obalo in območje Zagreba. Na zaščito pred vročino je opozoril tudi hrvaški zavod za javno zdravstvo.

Zaradi visokih temperatur se še vedno ogreva tudi morje. Na večini merilnih postaj ob Jadranski obali so danes ob 11. uri namerili nad 27 stopinj, v Malem jezeru na Mljetu pa celo 28,8.

Vročina bo nekoliko popustila v nedeljo, ko za večino države velja oranžno opozorilo, z izjemo Dalmacije, ki bo v rumenem.

V začetku naslednjega tedna se bo vreme spremenilo. Temperatura zraka bo na zahodu države nekoliko nižja že v ponedeljek, večji padec temperatur pa vremenoslovci pričakujejo v torek in sredo, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT danes povedala Tanja Renko iz državnega hidrometeorološkega zavoda.

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je na svoji spletni strani izdal priporočila za zaščito pred vročino. Opozorili so, da so najbolj ogroženi starejši, otroci in kronični bolniki, ter vsem svetovali izogibanje soncu med 11. in 17. uro.

Več dela imajo zaradi vročine tudi enote nujne medicinske pomoči, kjer obenem ugotavljajo, da število ljudi, ki potrebujejo pomoč zaradi posledic vročine, vseeno ni veliko. Na Hrvaškem je bilo danes 36 stopinj in več, v Istri dve smrti domnevno zaradi vročine

Vodja nujne medicinske pomoči v zagrebškem univerzitetnem kliničnem centru je za HRT tako dejal, da imajo v zadnjih nekaj dneh vsak dan enega ali dva pacienta zaradi vročinske izčrpanosti ali vročinskega udara. Dodal je, da to ni število, ki bi ga sicer pričakovali za tako visoke temperature, in ocenil, da se ljudje bolj pazijo in sprejemajo priporočila.

Arso je za ponedeljek zaradi nevarnosti neurij izdal oranžno opozorilo za vso državo. Glavnina padavin bo namreč padla v razmeroma kratkem času, kar lahko povzroči hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje in proženje zemeljskih plazov predvsem na območjih, ki so jih poplave prizadele že v začetku avgusta.

V ponedeljek bo nad severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje, prek Slovenije se bo pomikala dokaj izrazita hladna fronta, so na Agenciji RS za okolje (Arso) danes zapisali na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.

Glavnina padavin bo ob krajevnih nalivih padla v razmeroma kratkem času, v nekaj urah. V več delih države bo zato verjetno naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode. Obstaja tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer, na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih, kjer so so še prisotni nanosi materiala in plazine, lahko padavinska voda odteka drugače kot običajno. “To se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih,” pojasnjuje Arso.

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov, opozarja Arso.

“Ob spremenljivem vremenu zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine,” je za STA v petek pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi poplav v začetku avgusta so namreč razmere na terenu bolj ranljive. “Če bi se takšna situacija zgodila v običajnih razmerah, nas ne bi pretirano skrbelo,” je dodal.

Arso je za nedeljo sklical tudi izjavo za medije o pričakovanih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah v Sloveniji in o njihovih možnih posledicah tudi na območjih, ki so jih prizadele poplave v začetku avgusta. Predvidene razmere bodo opisali predstavniki Arsa, Direkcije za vode in Uprave RS za zaščito in reševanje.

Do ponedeljka nad našimi kraji še vztraja vročinski val. Danes in v nedeljo bo pretežno jasno in vroče, dnevne temperature bodo okoli 35 stopinj Celzija. Po podatkih Arsa bo v večjem delu Slovenije po nižinah velika toplotna obremenitev. Predvsem v jugozahodnem delu Slovenije je zaradi vročine vse večja požarna ogroženost naravnega okolja, opozarja uprava za zaščito in reševanje, ki poziva k povečani pazljivosti pri uporabi ognja v naravnem okolju.

COMMENTS

Wordpress (0)