Na ogled razmer v Sloveniji v sredo prihaja Ursula Von der Leyen – Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg izrazil podporo Sloveniji – TOPNEWS.si

Na ogled razmer v Sloveniji v sredo prihaja Ursula Von der Leyen – Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg izrazil podporo Sloveniji

Na ogled razmer v Sloveniji v sredo prihaja Ursula Von der Leyen –  Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg izrazil podporo Sloveniji

Slovenija je državam, posebej tistim v soseščini, hvaležna za pomoč in podporo pri soočanju z uničujočimi poplavami, so danes sporočili iz kabineta premierja Roberta Goloba. Ob tem so potrdili, da se bo v sredo v Sloveniji mudila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in si ogledala prizadeta območja.

Iz kabineta premierja so sporočili, da so posebej hvaležni tujim voditeljem, predvsem držav Zahodnega Balkana, in vodjem institucij EU, ki so v teh težkih časih Sloveniji izrazili solidarnost in podporo ter ji poslali najbolj potrebno pomoč.

“Slovenija v teh težkih razmerah ni sama, imamo veliko držav prijateljic in mednarodne podpore, vključno z EU, zvezo Nato in ZDA,” so zapisali.

Ob tem so pojasnili, da so pomoč in podporo Sloveniji pri soočanju z najhujšo ujmo v zgodovini države med drugim ponudili Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Črna gora, Srbija, Grčija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Poljska, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Francija, Luksemburg, Portugalska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, ZDA in Armenija.

Solidarnost so prek družbenih omrežij poleg von der Leyen med drugim izrazili tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Ta je na družbenem omrežju X med drugim zapisal, da je ganljivo videti solidarnost in pogum Slovencev, ki se soočajo s tragičnimi izgubami, ter da je pomoč na poti.

Predsednica Evropske komisije bo na ogled prizadetih območij prišla v sredo. Spremljal jo bo evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Slovenija je v nedeljo prek mehanizma EU na področju civilne zaščite (ERCC) zaprosila za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest. Za pomoč pri odpravi posledic ujme je zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC).V luči tega se je Golob danes po telefonu pogovarjal z generalnim sekretarjem zavezništva Jensom Stoltenbergom.

“Slovenija je hvaležna za podporo držav, posebej tistih iz soseščine, ki so med prvim ponudile pomoč
Slovenijo je v minulih dneh prizadela najhujša ujma v zgodovini države, sporočila solidarnosti in podpore pa so Vladi RS prenesli tuji voditelji in vodje institucij EU. Posebej hvaležni smo voditeljem držav Zahodnega Balkana, ki nam v teh težkih trenutkih izražajo bližino in že pošiljajo najbolj potrebno pomoč.
Slovenija v teh težkih razmerah ni sama, imamo veliko držav prijateljic in mednarodne podpore, vključno z EU, zvezo Nato in ZDA. Pomoč in podporo so med drugimi ponudili Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija, Črna gora, Srbija, Grčija, Kosovo, Bosna in Hercegovina, Poljska, Bolgarija, Romunija, Slovaška, Francija, Luksemburg, Portugalska, Nizozemska, Izrael, Velika Britanija, Združene države Amerike in Armenija.
Med drugimi so solidarnost s prizadetimi v poplavah na družbenih omrežjih izrazili predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Vodja Evropske komisije Ursula von der Leyen na ogled prizadetih območij v Slovenijo prihaja v sredo.
Slovenija je včeraj prek mehanizma EU na področju civilne zaščite (ERCC) zaprosila za pomoč v mehanizaciji za odstranjevanje naplavin in zagotavljanja prevoznosti cest, za odpravo posledic ujme je zaprosila tudi prek mehanizma zveze Nato za odzivanje na naravne in druge nesreče (EADRCC).

O zagotavljanju pomoči Sloveniji po uničujočih poplavah sta danes govorila slovenski premier Robert Golob in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je ob tem izrazil solidarnost z našo državo, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Nato bo Sloveniji za soočanje s posledicami ujme med drugim poslal helikopterje in bagre.

Pomoč Sloveniji po vremenski ujmi, ki je pred dnevi prizadela večji del države, so ponudile tudi članice Nata. O podpori pri odpravljanju posledic sta danes govorila premier Golob in prvi mož Nata Stoltenberg, ki je izrazil solidarnost zavezništva s Slovenijo in njenim prebivalstvom po uničujoči ujmi, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Stoltenberg je za odpravo posledic ujme omenil možne zmogljivosti v okviru Evroatlantskega centra za usklajevanje odzivanja na nesreče (EADRCC). Center je glavni mehanizem Nata za civilno odzivanje na izredne razmere v evroatlantskem prostoru.

Slovenija je prek omenjenega mehanizma že zaprosila za pomoč pri odpravljanju posledic ujme, zaprošena pomoč pa med drugim vključuje vojaške helikopterje in vojake za izvajanje nalog zaščite in reševanja.

Natov koordinacijski center EADRCC je na prošnjo Slovenije o njenih potrebah nemudoma obvestil vseh 31 zaveznic in 35 partneric, ki so se odzvale s takojšnjo podporo, vključno s “helikopterji, modularnimi mostovi, bagri in inženirskim strokovnim znanjem”, so sporočili danes v Bruslju.

Španija je po prošnji za pomoč Sloveniji ponudila en težki helikopter CH-47 z do 25 člani osebja, vključno s posadko in podpornim osebjem. Zaveznice zagotavljajo pomoč tudi v okviru EU in dvostransko, so spomnili pri Natu, pri čemer so omenili Bolgarijo, Hrvaško, Nemčijo in Francijo. ZDA so v Ljubljano napotile osebje, ki bo ocenilo razmere in določilo nujne humanitarne potrebe, so dodali.

Premier Golob se je zahvalil za vso podporo, še posebej v obliki težkih helikopterjev, ki so na poti v Slovenijo. Gre za nujno pomoč, ki jo Slovenija poleg težke inženirske opreme najbolj potrebuje, so pojasnili v Ljubljani.

Golob je Stoltenberga seznanil tudi z razsežnostmi škode, kakršne v novejši zgodovini Slovenije ne pomnimo. Obnova bo zahtevna in dolgotrajna, zato Slovenija računa na nadaljnjo podporo zavezništva, so dodali.

Nadaljnjo podporo so zagotovili tudi pri Natu. “Še naprej bomo tesno sodelovali z vami v prihodnjih dneh in tednih,” so zapisali v sporočilu, objavljenem na spletni strani zavezništva.

Stoltenberg je prebivalcem Slovenije izrekel tudi “najgloblje sožalje zaradi izgube življenj in obsežnega opustošenja, ki so ga povzročile poplave”.

Predsednik vlade je generalnega sekretarja zveze Nato seznanil tudi z vse bolj očitnimi razsežnostmi škode, kakršne v novejši zgodovini Slovenije ne pomnimo. Obnova bo zahtevna in dolgotrajna, zato Slovenija računa na nadaljnjo podporo zavezništva.

COMMENTS

Wordpress (0)