Luksemburška družba Rucio Investment in Andrej Mertelj objavila ponudbo za prevzem družbe Datalab Tehnologije – TOPNEWS.si

Luksemburška družba Rucio Investment in Andrej Mertelj objavila ponudbo za prevzem družbe Datalab Tehnologije

Luksemburška družba Rucio Investment in Andrej Mertelj objavila ponudbo za prevzem družbe Datalab Tehnologije

Skupina mednarodnih vlagateljev je prek luksemburške družbe Rucio Investment in Andreja Mertlja objavila ponudbo za prevzem družbe Datalab Tehnologije. Prevzemniki skupaj z osebami, s katerimi delujejo usklajeno, že zdaj obvladujejo 70,51-odstotni delež Datalaba. V prevzemni ponudbi, ki velja do 7. septembra, za delnico ponujajo 11 evrov.

Kot izhaja iz prevzemne ponudbe, danes objavljene v časniku Delo, se ta nanaša na 645.848 delnic družbe Datalab Tehnologije, ki neposredno ali prek usklajenih oseb še niso v lasti prevzemnikov (vseh delnic družbe je 2.189.884). Prag uspešnosti ponudbe so prevzemniki določili pri 80 odstotkih vseh delnic Datalaba, kar pomeni, da bo ponudba uspela, če bodo po prevzemni ponudbi postali lastniki 1.751.908 delnic.

Družba Rucio Investment ter ustanovitelj in izvršni direktor družbe Datalab Tehnologije Mertelj sta z osebami, s katerimi delujeta usklajeno, 4. julija podpisala sporazum o skupnem prevzemu. Ta določa, da bo v prvi fazi Rucio zagotovil sredstva ali bančno garancijo za plačilo delnic Datalaba in po zaključku prevzemne ponudbe pridobil vse delnice družbe, za katere bo sprejeta prevzemna ponudba.

Sporazum predvideva, da se lahko v primeru, da v prevzemni ponudbi prevzemnika in osebe, ki z njima delujejo usklajeno, skupaj z delnicami, ki so že v lasti teh oseb, dosežejo prag 85 odstotkov vseh delnic Datalaba, vendar manj kot 90 odstotkov vseh, na podlagi enostranske odločitve Rucia poda novo prevzemno ponudbo ter da bo v primeru uspešne prevzemne ponudbe skupščina Datalaba ob upoštevanju ustreznega lastniškega deleža sprejela sklep o prenosu manjšinskih delničarjev na Rucio in izključitvi manjšinskih delničarjev oz. sklep o umiku delnic Datalaba s trga.

Z delnicami družbe Datalab Tehnologije se sicer na Ljubljanski borzi trguje v standardni kotaciji, tečaj delnice je 25. julija, ko je bil z omenjeno delnico sklenjen zadnji posel, znašal 12,20 evra.

Podpisniki sporazuma so se med drugim dogovorili še glede sprememb statuta družbe, izdaji novih delnic, izvrševanju glasovalne pravice na skupščini vključno v zvezi z glasovanjem za umik vrednostnih papirjev z borze, za preoblikovanje družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, za podajo nove prevzemne ponudbe za delnice družbe, če bo ta ponudba uspešna, pa tudi o dividendni politiki, financiranju Datalaba, ustanovitvi prodajnih in nakupnih opcij, predkupnih pravicah ter drugih pravicah v zvezi z delnicami Datalaba.

Sporazum med drugim vsebuje več opcijskih upravičenj za nakup oziroma prodajo delnic ciljne družbe.

Ob objavi prevzemne namere 7. julija so iz družbe Datalab Tehnologije sporočili, da za prevzemno namero stoji skupina mednarodnih vlagateljev pod vodstvom Simona Kaluže, ki bo združila moči z Mertljem, sedanjim vodstvom družbe in zaposlenimi, ki so obenem tudi delničarji.

Po uspešno zaključenem prevzemu bo Kaluža kot zastopnik investicijske skupine po napovedih imenovan za novega člana upravnega odbora Datalaba. Kaluža je sicer svoje 30-letne izkušnje v sektorju nabiral v družbah Hermes Softlab in nemškem IKT velikanu SAP.

“Globoko verjamemo v trajnostno usmerjeno rast in potencial Datalaba. Moči bomo združili z Andrejem Mertljem, ki ima neverjetno poznavanje industrije in vizionarsko vodstvo,” je ob tem zapisal Kaluža.

“Naš cilj je nenehno uporabljati inovativne rešitve in zagotavljati, da je kakovostna IKT poslovna oprema dostopna vsem, tudi najmanjšim podjetjem,” je medtem navedel Mertelj, ki je prepričan, da bo Datalab po prevzemu še naprej rasel in uspeval.

COMMENTS

Wordpress (0)