Trump računa, da se bo, z vrnitvijo v Belo hišo po volitvah prihodnje leto, izognil kazenskim pregonom in zaporu – TOPNEWS.si

Trump računa, da se bo, z vrnitvijo v Belo hišo po volitvah prihodnje leto, izognil kazenskim pregonom in zaporu

Trump računa, da se bo, z vrnitvijo v Belo hišo po volitvah prihodnje leto, izognil kazenskim pregonom in zaporu

 

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump se bo danes na zveznem sodišču v Washingtonu izrekel o krivdi ali nedolžnosti glede obtožb o spodnašanju izida predsedniških volitev leta 2020 in napada njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021. Gre za tretjo obtožnico proti Trumpu v zadnjem obdobju.

Z obtožnico se bo soočil pred zvezno sodnico Moxilo Upadhyayo, sodni postopek proti njemu pa bo vodila zvezna sodnica Tanya Chutkan, ki je že več Trumpovih privržencev obsodila na zaporne kazni zaradi napada na kongres, ki je sledil njegovemu oporekanju volilnih izidov, poročajo ameriški mediji.

Obtožnica posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev 2020 in napada na kongres je najbolj resna doslej. Ob tem Trumpa kmalu čaka še ena podobna obtožnica v zvezni državi Georgia, kjer je od državnih uradnikov zahteval, naj spremenijo njegov volilni poraz v zmago.

Uvodni odzivi na tokratno Trumpovo obtožnico so predvidljivi, saj jo demokrati pozdravljajo, republikanci in Trump pa označujejo za politični pregon.

Trump ob tem za zdaj ostaja vodilni republikanski predsedniški kandidat in računa, da se bo z vrnitvijo v Belo hišo po volitvah prihodnje leto izognil kazenskim pregonom in zaporu.

Trump se je letos pojavil tudi na državnem sodišču v New Yorku, kjer mu bodo sodili na podlagi obtožnice o ponarejanju poslovnih listin v zvezi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju, in na zveznem sodišču na Floridi, kjer mu bodo sodili zaradi domnevno nezakonitega prilaščanja zaupnih dokumentov iz Bele hiše. Nekdanji predsednik se je v obeh primerih izrekel za nedolžnega.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)