Ursula von der Leyen, Mark Rutte in Giorgia Meloni v Kartagini podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov – TOPNEWS.si

Ursula von der Leyen, Mark Rutte in Giorgia Meloni v Kartagini podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov

Ursula von der Leyen,  Mark Rutte in  Giorgia Meloni v Kartagini podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov

Predstavniki Evropske unije so včeraj  v Kartagini s tunizijskim predsednikom Kaisom Saiedom podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na strani EU so sporazum podpisali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premier Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni.

Tunizija je pomembna odskočna deska za migrante na poti v Evropo. Cilj sporazuma je predvsem preprečevanje nezakonitih prihodov migrantov s tunizijske obale, boj proti trgovcem z ljudmi in lažje vračanje tunizijskih državljanov, ki so v EU prišli nezakonito.

Poleg upravljanja migracij sporazum vključuje tudi tesnejše gospodarske in trgovinske vezi ter sodelovanje na področju zelene energije

Natančneje dogovor predvideva pet stebrov – poleg migracij in “krepitve medčloveških vezi” še pomoč pri zagotavljanju makroekonomske stabilnosti in intenziviranje sodelovanja na področju trgovine in naložb ter zelenega prehoda, so sporočili iz Bruslja. Von der Leyen je ob tem pripomnila, da je dogovor “naložba v skupno blaginjo”.

Evropska stran napoveduje tudi okrepljen politični, institucionalni in tehnični dialog v sklopu pridružitvenega sveta EU-Tunizija, ki se bo prvič sestal pred koncem leta.

Junija je omenjena trojica evropskih voditeljev med obiskom v Tunisu napovedala, da bo paket pomoči Tuniziji, ki ga uokvirja danes podpisan dogovor, vreden več kot milijardo evrov. Samo pri upravljanju meja in boju proti trgovini z ljudmi namerava EU Tuniziji še letos nameniti 100 milijonov evrov pomoči.

Dogovor je sicer kritiziralo več nevladnih organizacij, predvsem zaradi načina, kako tunizijske oblasti obravnavajo migrante iz podsaharske Afrike. V zadnjih mesecih so se zvrstili izgoni in nasilje nad temnopoltimi priseljenci, ki jih je Saied obtožil, da skušajo spremeniti demografsko strukturo države.

Odtlej se je število poskusov odhodov iz države proti Evropi še povečalo. Italijanska Lampedusa je od tunizijske obale oddaljena okoli 150 kilometrov.

COMMENTS

Wordpress (0)