“O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo” – Ameriški državni sekretar Antony Blinken po obisku na Kitajskem – TOPNEWS.si

“O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo” – Ameriški državni sekretar Antony Blinken po obisku na Kitajskem

“O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo” – Ameriški državni sekretar Antony Blinken po obisku na Kitajskem

ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, je po današnjem srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v Pekingu poudaril ameriški državni sekretar Antony Blinken, a obenem izrazil zaskrbljenost zaradi “provokativnih” dejanj Kitajske v Tajvanski ožini. Ob tem je Pekingu zagotovil, da si ZDA ne prizadevajo za gospodarsko omejevanje Kitajske.

Na novinarski konferenci po srečanju s Xijem je Blinken poudaril, da ZDA sledijo načelu ene Kitajske in da se to ni spremenilo. “Ne podpiramo neodvisnosti Tajvana,” je zatrdil in dodal, da si ZDA ne želijo spremeniti statusa quo v regiji. Kljub temu je kitajskemu voditelju izrazil zaskrbljenost zaradi, kot je dejal, provokativnih dejanj Kitajske v Tajvanski ožini, poroča britanski BBC.

Blinken, ki se je pred srečanjem s Xijem danes sestal tudi z najvišjim kitajskim diplomatom Wang Yijem, se je s kitajskim političnim vrhom strinjal glede potrebe po stabilizaciji odnosov med državama, a je bil hkrati jasen glede nesoglasij med njima.

“Na vsakem srečanju sem poudaril, da je neposredno sodelovanje in trajna komunikacija na višjih ravneh najboljši način za odgovorno obvladovanje razlik in zagotavljanje, da tekmovalnost ne preide v konflikt,” je poudaril.

Po njegovih besedah so bili kitajski sogovorniki enakega mnenja, pogovore z njimi je označil za zdrave in konstruktivne. Kot je dejal, je na srečanjih zavrnil kritike Pekinga, da si Washington prizadeva za gospodarsko omejevanje Kitajske.

“Dejstva to trditev preprosto izpodbijajo,” je zatrdil in pojasnil, da je gospodarski uspeh Kitajske za ZDA koristen. Vendar pa je dodal, da je za zaščito ameriške nacionalne varnosti potrebno posebej varovati “nekatere tehnologije”.

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je sicer gospodarsko rivalstvo s Kitajsko opredelila kot največjo potencialno grožnjo. V luči tega je Blinken dejal, da se ZDA jasno zavedajo izzivov, ki jih predstavljajo odnosi s Kitajsko. “Nimamo nobenih iluzij o izzivih pri upravljanju teh odnosov. O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo,” je poudaril.

Peking je po besedah prvega moža ameriške diplomacije obljubil, da Rusiji ne bo pošiljal orožja za bojevanje v Ukrajini. “To je pomembna zaveza (…) in trenutno ni znakov, ki bi kazali nasprotno,” je dejal Blinken. Peking je tudi pozval, naj pomaga doseči “pravičen mir” v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken je s Xijem spregovoril še o dogajanju v Severni Koreji. Po njegovih besedah je v interesu vsega sveta, da Pjongjang ravna odgovorno, kar med drugim pomeni, da preneha s preizkusi orožja. Kitajskega voditelja je opozoril tudi na kršitve človekovih pravic v regijah Xinjiang in Tibet ter v Hongkongu.

“Napredek je težaven, ni rezultat enega samega potovanja,” je sklenil Blinken in napovedal, da gre v prihodnjih tednih pričakovati nadaljnje obiske visokih ameriških uradnikov na Kitajskem in kitajskih v ZDA.

Ameriški državni sekretar je v Peking na dvodnevni obisk prispel v nedeljo. Poleg današnjih srečanj z Yijem in Xijem se je v nedeljo sestal tudi s kitajskim zunanjim ministrom Qin Gangom. Xi je po srečanju med drugim sporočil, da sta strani dosegli napredek pri “določenih vprašanjih”.

COMMENTS

Wordpress (0)