Gaza: Žrtev skupno več kot 3000 – Netanjahu: To je šele začetek – TOPNEWS.si

Gaza: Žrtev skupno več kot 3000 – Netanjahu: To je šele začetek

Gaza: Žrtev skupno več kot 3000 –  Netanjahu: To je šele začetek

Palestinci bežijo iz severa Gaze na jug, potem ko je izraelska vojska izdala opozorilo o evakuaciji brez primere več kot milijonu prebivalcem. Približno 1,1 milijona prebivalcev je bilo ukazano, naj  v 24. urah zapustijo severno Gazo. ZN pravijo, da je evakuacija ‘nemogoča’.

ZN so Izrael pozvali k umiku ukaza in opozorili na “uničujoče humanitarne posledice”. Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je civilistom naročil, naj ignorirajo ukaz o evakuaciji, in ga označil za “lažno propagando”.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sinoči izjavil, da so izraelski napadi na območje Gaze, ki so doslej med Palestinci zahtevali skoraj 1800 mrtvih, le začetek odgovora izraelske vojske na krvavi napad Hamasa minulo soboto. “Uničili bomo Hamas in zmagali, vendar bo potreben čas,” je dejal, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Naši sovražniki so šele začeli plačevati ceno. Ne morem razkriti, kaj sledi, a povem vam, da je to šele začetek,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v televizijskem nagovoru dodal Netanjahu. Po poročanju izraelskih medijev je Netanjahu prvič nagovoril narod na šabat, dan počitka.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob okrepitvi spopadov med Izraelom in Hamasom danes v New Yorku dejal, da morajo tudi vojne imeti pravila in pozval k zaščiti temeljnih človekovih pravic, poroča AFP. Rusi predsednik Vladimir Putin pa je včeraj dejal, da je “izraelsko obleganje Gaze je nesprejemljivo in je kot nacistično obleganje Leningrada.”

https://twitter.com/jacksonhinklle/status/1712847671449235814

https://twitter.com/IDF/status/1712892932636725291

Pred posvetovanju Varnostnega sveta o položaju na Bližnjem vzhodu je Gutteres dejal, da je položaj v Gazi padel na nevarno novo dno. “Potrebujemo takojšen humanitarni dostop po vsej Gazi, da lahko dostavimo gorivo, hrano in vodo,” je dejal in dodal, da je zdravstveni sistem v palestinski enklavi na robu propada.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prav tako danes dejal, da so bombni napadi Izraela na Gazo šele začetek odgovora na napade, ki so jih pripadniki Hamasa sprožili v soboto in so doslej zahtevali 1300 življenj. Pripadniki Hamasa so v Izraelu prav tako ugrabili 150 Izraelcev in tujcev in jih odvlekli v Gazo za talce.

Izraelski odgovor je doslej zahteval 1900 palestinskih življenj v Gazi od tega najmanj 600 otrok. Guterres je zato poudaril, da morajo tudi vojne imeti pravila in zahteval spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic. “Civiliste je potrebno zaščititi in se jih nikoli ne sme uporabljati kot živi ščit,” je dejal.

Izrael je več kot milijonu Palestince dal ultimat naj v 24 urah zapustijo severna območja Gaze, Guetteres pa je dejal, da to enostavno ni mogoče. “Umakniti več kot milijon ljudi preko gosto poseljenega območja spopadov, brez hrane, vode, je izjemno nevarno in enostavno nemogoče,” je dejal.

Vodja ZN je dodal, da je v stiku z regionalnimi voditelji, da se prepreči širitev spopadov na Zahodni breg in drugje v regiji, še posebej na jugu Libanona.

COMMENTS

Wordpress (0)